УСКРШЊИ МИЛИБРОД: Сочан и мекан, топи се у устима

Новости онлине

19. 04. 2025. у 07:00

"Милиброд" (познат и као млечни хлеб или млечни хлебчић) јесте мекани, слаткаст хлеб богат млеком, путером и јајима.

УСКРШЊИ МИЛИБРОД: Сочан и мекан, топи се у устима

Foto: Shutterstock

Иако се у српској кухињи користи назив милиброд, у другим кухињама света постоје сличне верзије овог пецива које се називају другачије.

Састојци:

  • Глатко брашно 500 г
  • Млако млеко 200 мл
  • Шећер 80 г
  • Јаја 2 комада
  • Путер 80 г
  • Суви квасац 1 кесица
  • Со прстохват
  • Ванилин шећер 1 кашичица
  • Јаје 1 за премазивање

Припрема:

У мању чинију сипајте млеко, додајте кашику шећера и квасац. Промешајте и оставите 10 минута да запени. У већу чинију сипајте брашно, шећер, со, ванилу, додај јаја и надошли квасац. Почните да месите. Када се састојци повежу, додајте омекшали путер и месите док тесто не постане глатко и еластично (око 10 минута руком или 5 минута миксером са спиралним наставцима).

Покријте тесто и оставите га на топлом 1–1.5 сат, док се не удвостручи. Истресите тесто на побрашњену површину и поделите га на 3–4 дела. Увијте ролнице и исплетите у плетеницу, па је ставите у подмазан калуп за хлеб. Покријте и оставите још 30–40 минута да нарасте. Премажите јајетом и, по жељи, поспите мало кристал шећера или ванилин шећера. Пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 30–35 минута, док не добије златну боју. Пустите да се хлеб прохлади пре сечења како би остао мекан и ваздушаст.

(superrecepti)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.

17. 04. 2025. у 11:29

Коментари (0)

ЧУВАЈМО ПРИРОДУ: Наслеђе за будуће генерације