УСКРШЊИ МИЛИБРОД: Сочан и мекан, топи се у устима
"Милиброд" (познат и као млечни хлеб или млечни хлебчић) јесте мекани, слаткаст хлеб богат млеком, путером и јајима.

Foto: Shutterstock
Иако се у српској кухињи користи назив милиброд, у другим кухињама света постоје сличне верзије овог пецива које се називају другачије.
Састојци:
- Глатко брашно 500 г
- Млако млеко 200 мл
- Шећер 80 г
- Јаја 2 комада
- Путер 80 г
- Суви квасац 1 кесица
- Со прстохват
- Ванилин шећер 1 кашичица
- Јаје 1 за премазивање
Припрема:
У мању чинију сипајте млеко, додајте кашику шећера и квасац. Промешајте и оставите 10 минута да запени. У већу чинију сипајте брашно, шећер, со, ванилу, додај јаја и надошли квасац. Почните да месите. Када се састојци повежу, додајте омекшали путер и месите док тесто не постане глатко и еластично (око 10 минута руком или 5 минута миксером са спиралним наставцима).
Покријте тесто и оставите га на топлом 1–1.5 сат, док се не удвостручи. Истресите тесто на побрашњену површину и поделите га на 3–4 дела. Увијте ролнице и исплетите у плетеницу, па је ставите у подмазан калуп за хлеб. Покријте и оставите још 30–40 минута да нарасте. Премажите јајетом и, по жељи, поспите мало кристал шећера или ванилин шећера. Пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 30–35 минута, док не добије златну боју. Пустите да се хлеб прохлади пре сечења како би остао мекан и ваздушаст.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље
РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.
17. 04. 2025. у 11:29

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

ОТВОРЕН ХРИСТОВ ГРОБ Ево шта су нашли: "Колена су ми клецала, нисам то очекивао - вековима је био затворен" (ВИДЕО)
"АПСОЛУТНО сам задивљен. "
19. 04. 2025. у 08:39
Коментари (0)