ПОСНИ ХЕЉДИНИ УШТИПЦИ: Здрави, укусни и једноставни за припрему!

Milena Tomasevic

25. 12. 2025. у 07:00

ПОСНИ хељдини уштипци су одличан пример како традиционални рецепти могу добити савременију и здравију ноту. Захваљујући већем уделу хељдиног брашна, ови уштипци имају пун, природан укус и пријатну текстуру. Идеални су за време поста, али и као лагани оброк или доручак током целе године.

ПОСНИ ХЕЉДИНИ УШТИПЦИ: Здрави, укусни и једноставни за припрему!

ФОТО: Novosti

Састојци:

  • 400 гр брашна (комбинација глатког брашна тип 00 и хељдиног, у размери 40:60 – са већим уделом хељде)
  • 2 кашике кукурузног брашна
  • 1,5 чаше топле воде
  • 1 кашика стартера (може и суви квасац)
  • со и шећер по укусу
  • 2 кашике уља

Припрема:

У већој посуди помешати глатко, хељдино и кукурузно брашно, додати со и прстохват шећера. У топлој води размутити стартер (или суви квасац), па постепено додавати у брашно. Додати уље и замесити мекано, глатко тесто.

Тесто покрити крпом и оставити да одмара око 30 минута. Након тога га развући на побрашњеној радној површини и исећи уштипке по жељи. Оставити их да нарастају још најмање 30 минута, а по потреби и дуже, јер тесто са већим уделом хељде спорије расте.

Уштипке пржити у добро загрејаном уљу, на умереној температури, док не добију златно-смеђу боју са обе стране. Вадити их на папирни убрус да се упије вишак масноће.

Служити топле, уз слатке или слане прилоге по жељи.

Пријатно!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИ ЋЕ НАПАСТИ ЕУ МНОГО РАНИЈЕ: Велико упозорење из Украјине, позната година и главна мета

РУСИЈА је померила своје планове за директну агресију са 2030. на 2027. годину, а Европа је све гласнија о ризику од директног сукоба, у којем би се балтичке државе могле наћи под окупацијом.

20. 12. 2025. у 09:41

Коментари (0)

ПРАТИМО ГА СВАКИ ДАН Сви детаљи плана да се убије Војислав Шешељ: Да падне Влада, па да онда дођу наши