САЛЕП ЈЕ ОМИЉЕНИ ТУРСКИ НАПИТАК КОЈИ МОРАТЕ ПРОБАТИ: Прави се лако, укус је БОЖАНСТВЕН, а побољшава и рад ЦРЕВА
САЛЕП је тадиционални слатки напитак који нам долази са Блиског истока, а на нашим просторима је постао популаран за време Турака. Прави се врло лако и служи се топао, а посебно га малишани воле током хладних дана. Са друге стране, може да буде добар и за чишћење црева.

Фото Shutterstock
Салеп у праху је осушено, млевено корење неколико врста дивље орхидеје (или само гомољ орхидеје). Код нас се салеп припрема од осушеног, самлевеног и прерађеног гомоља обичног каћуна (Orchis morio).
Припема салепа, од ливаде до чаше, тече овако: гомољке се ваде, перу од земље, очисте од опни и кратко прокувају, најбоље у сурутки. Затим се суше прво на ваздуху, потом у сушници, док не постану скоро кристално прозирне, потом се сецкају у прах, просеју и чувају на сувом.
Припрема се на следећи начин:
Састојци:
* 1 л воде (или млека)
* шећер
* цимет или ђумбир
Припрема:
Кашику салепа у праху помеша са чашом млаке воде да не буде грудвица. Кад вода у шерпи узаври, додати шећер, прокувати кратко време, па додати умућени салеп. Кувати на умереној температури док се не добије гушћа, помало слузава течност. Сипа се у стаклене чаше или шоље, па се по површини поспе прах ђумбира или цимета.
Инстант салеп са само залије врелом водом јер у њему су већ сви потребни састојци. Чисти салеп је нешто скупљи, од 50 грама се добије 3 литра овог укусног напитка.
(Stil)
Препоручујемо

ШОК ОТКРИЋЕ, ЕВО КО ВОДИ ОБОЈЕНУ РЕВОЛУЦИЈУ У СРБИЈИ! Вучићевић разоткрио блокадерско-криминалну хоботницу, у све умешан ректор Ђокић!
ГЛАВНИ уредник Информер ТВ Драган Ј. Вучићевић открио је шокантне податке о медијско-политичкој, блокадерској криминалној хоботници која се крије иза покушаја изазивања грађанског рата у Србији.
20. 07. 2025. у 15:05

ШОК ПРИЗОР НА ЕВЗОНИЈУ: Човек стигао на границу у ово време, нема живе душе! Ево када да кренете пут Грчке
ЛЕТЊИ одмор за многе грађане Србије и региона започиње у бескрајном реду на граничном прелазу Евзони, на улазу из Северне Македоније у Грчку.
20. 07. 2025. у 11:15

Научници ајкулама спустили мртву краву на 1.629 метара дубине - нису могли да верују шта су рибе урадиле (ВИДЕО)
"ТО ПОКАЗУЈЕ стратегију преживљавања код врста које се не хране усамљено."
14. 07. 2025. у 13:06
Коментари (0)