КАКО НАПРАВИТИ ТЕСТО ЗА ПИЦУ?

Novosti online

15. 06. 2024. у 05:00

ПИЦА је једно од најомиљенијих јела широм света, које се може припремити на безброј начина, прилагођено различитим укусима и преференцијама.

КАКО НАПРАВИТИ ТЕСТО ЗА ПИЦУ?

Фото: pexels.com

Без обзира на то да ли волите класичне маргарите, богато надевене пице с месом и поврћем, или експерименталне комбинације са необичним састојцима, једна ствар је сигурна – све почиње са савршеним тестом. Тесто за пицу је основа која носи све те дивне укусе, а његова припрема може бити једноставна и забавна авантура у вашој кухињи. У овом тексту ћемо вас провести кроз кораке за прављење домаћег теста за пицу које ће сваки пут резултирати савршеним, хрскавим и укусним основама за вашу омиљену пизу.


Традиционално спремање теста за пицу

Традиционално тесто за пицу потиче из Италије, тачније из Напуља, где се поштују строги стандарди и методе припреме. Прави напуљски мајстори пице верују да савршено тесто долази из пажљиво одабраних састојака: висококвалитетног брашна, свежег квасца, воде, соли и маслиновог уља. Процес започиње просејавањем брашна како би се постигла лагана и ваздушаста структура теста. Квасац се активира у топлој води, а затим се сви састојци пажљиво мешају док се не формира мекано и еластично тесто.

Кључно је да тесто одстоји довољно дуго – традиционално се оставља да ферментира најмање 24 сата на собној температури, што омогућава развијање богатог укуса и савршене текстуре. Након ферментације, тесто се ручно растеже у танке кругове без употребе оклагије, што чува ваздушасте мехуриће унутар теста и доприноси аутентичној хрскавости напуљске пице. Овај методичан и посвећен приступ гарантује да свака пица има јединствени печат традиционалног италијанског мајсторства.

Како нам кућни уређаји могу помоћи да направимо тесто

Савремени кућни уређаји значајно олакшавају процес прављења теста за пицу, чинећи га бржим и ефикаснијим. На пример, кухињски робот као што је Bosch MUM6 може се користити за савршено мешање састојака и умесивање теста без много напора. Овај мултипрактик уређај долази са различитим наставцима који омогућавају прецизно мешање, што резултира глатким и еластичним тестом. Након додавања брашна, воде, квасца и осталих састојака, Bosch MUM6 ће обавити сав тежак посао, штедећи вам време и енергију.

Поред тога, кућни уређаји попут овог често имају додатне функције као што су мерење и тачно дозирање састојака, што доприноси конзистентним резултатима сваки пут. Користећи Bosch MUM6, можете бити сигурни да ће ваше тесто за пицу бити савршено припремљено, спремно за одмарање и обликовање. Ови уређаји су идеални за све који желе да се посвете прављењу домаће пице, али истовремено желе да уживају у једноставности и практичности коју модерни кухињски апарати нуде.

Одмарање и обликовање теста

Одмарање теста

Након што сте умесили тесто за пицу, следећи корак је одмарање теста како би се развили укуси и текстура. Тесто пребаците у науљену посуду, чиме ћете спречити да се лепи за зидове посуде током раста. Покријте посуду чистом кухињском крпом или пластичном фолијом и оставите тесто на топлом месту да нарасте. Идеално је да тесто одмара најмање 1 до 2 сата, док се не удвостручи у величини. Овај процес омогућава глутенској мрежи да се опусти, што ће олакшати обликовање теста касније.

Обликовање теста

Када је тесто довољно одморило и нарасло, време је за обликовање. Пажљиво пребаците тесто на лагано побрашњену површину како би се спречило лепљење. Прстима лагано притискајте тесто од средине према ивицама, пазећи да задржите ваздушасте мехуриће унутар теста за хрскавију кору.

Наставите са растезањем док не постигнете жељену дебљину. Ако желите тању пицу, наставите са растезањем, али будите опрезни да не претерате и не направите рупе. Када постигнете одговарајући облик, тесто је спремно за додавање прелива и печење.

Савети и трикови за савршено тесто

Савети за бољу текстуру

Један од кључних елемената за постизање савршене текстуре теста за пицу је коришћење камена за печење. Камен за печење равномерно дистрибуира топлину, што резултира равномерно печеном кором. Ако немате камен за печење, можете користити претходно загрејане плехове, који ће помоћи у постизању сличног ефекта. Препоручује се да плех загрејете у рерни најмање 30 минута пре него што ставите пицу на њега.

Трикови за хрскаву кору

За постизање савршено хрскаве коре, кључно је да рерна буде довољно врућа. Идеална температура за печење пице је између 250°Ц и 275°Ц. Такође, пре печења, тесто можете лагано премазати маслиновим уљем, што ће допринети хрскавости коре. Поред тога, печење пице на најнижој полици рерне помоћи ће да се кора равномерно испече и постигне жељена хрскавост.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

МЛАДИЋИ РОЂЕНИ ОВЕ ГОДИНЕ ЋЕ ПРВИ У ВОЈСКУ: Генерал Мојсиловић открио све детаље о служењу војног рока

НАЧЕЛНИК Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић рекао је у емисији "Таковска 10" да Србија касни са увођењем обавезне војне обавезе. Суштина је да се изгради одбрамбени капацитет Србије, сваки дан и сваку годину коју чекамо, губимо генерације младих војника, рекао је генерал Мојсиловић. У једној класи рачунамо до 20.000 војника-регрута, на годишњем нивоу, два и по месеца по пет хиљада њих у једној класи, односно циклусу, рекао је Мојсиловић уз напомену да ће прво бити регрутовани млађи војници, почев од 2006. годишта.

25. 09. 2024. у 22:01

Коментари (0)

Да ли знате шта су приватни дани на послу и која компанија нуди овај бенефит?