ЧОКОЛАДНЕ ПРОФИТЕРОЛЕ: Укусне и кремасте таман су идеалне за један залогај
Слаткиш за залогај довољан да поправи расположење. За овај десерт кажу да потиче из Француске, али се толико проширио да га сви често једемо.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 120 г путера
- 500 мл воде
- 250 г брашна
- 3 јаја
- 1 кашика шећера
- пола кашичице соли
за крем:
- 200 г шећера
- 2 јаја
- 2 кашике скроба
- 50 г путера
- 400 мл млека
- 100 павлаке за кување
- рендана кора лимуна
за чоколадни прелив:
- 200 г тамне чоколаде
- 100 мл млека
Припрема:
У чинију сипајте воду, путер собне температуре, шећер и со и пустите да се скува. Кад почне да ври, смањите температуру и постепено додајте брашно и лагано мешајте да се смеса одвоји од зидова шерпе. Оставите да се хлади са стране. Потом, када се смеса мало прохладила, додајте једно по једно јаје и мутите миксером све док не добијете глатко тесто. Од таквог добијеног теста, формирајте лоптице жељене величине и ређајте их по плеху који сте обложили папиром за печење.
Важно је да оставите довољно простора међу лоптицама јер ће оне нарасти током печења. Пеците их на 200 степени око 20ак минута, све док не добију златкасту боју. Извадите их из рерне и оставите са стране да се охладе.
Док се тесто пече, спремите фил. Све састојке за њега сипајте у шерпу, промешајте и кувајте док се фил не згусне, уз лагано и повремено мешање. Када буде готов филм, склоните га са стране. У млеку отопите чоколаду.
Са филом можете да експериментишете - можете да прелијете преко профитерола, можете их пунити као крофнице, можете их преполовити (као принцес крофне) и пунити филом, како год вам је лакше.
Не заборавите да употребите и отопљену чоколаду, а можете их украсити и листићима лешника.
(ona)
Препоручујемо

НЕС РОЛАТ: Сочна посластица и савршена комбинација кафе и чоколаде
02. 11. 2024. у 07:00

ТОРТА ОПЕРА: Француска фантазија слатких укуса у споју са кафом
04. 10. 2024. у 13:00

ДОДИК ЖЕСТОКО УДАРИО НА СТАНИВУКОВИЋА: Докле ћеш бити полтрон најгоре врсте?
ПРЕДСЕДНИК Милорад Додик упитао је данас градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића "докле ће бити полтрон најгоре врсте који се свакодневно додворава Сарајеву, а оптужује Републику Српску".
21. 08. 2025. у 19:40

"СРАМ ВАС БИЛО ЗА СВЕ ШТО РАДИТЕ" Вучић са презиром одговорио Жаклини Таталовић на добацивања и упадице
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић одговорио је на упадице и добацивања новинарки Н1 Жаклини Таталовић.
17. 08. 2025. у 14:28

ПОРЕКЛО ИЛИЋА - ПОД ИСТРАГОМ: Унајмљен човек из Љига, умешана и црква "Хоћу да знам ко сам и шта сам"
ФОЛК певач Мирослав Илић недавно је говорио о свом пореклу и открио због чега није желео да се о његовом животу сними филм.
24. 08. 2025. у 11:31
Коментари (0)