ЧОКОЛАДНЕ ПРОФИТЕРОЛЕ: Укусне и кремасте таман су идеалне за један залогај
Слаткиш за залогај довољан да поправи расположење. За овај десерт кажу да потиче из Француске, али се толико проширио да га сви често једемо.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 120 г путера
- 500 мл воде
- 250 г брашна
- 3 јаја
- 1 кашика шећера
- пола кашичице соли
за крем:
- 200 г шећера
- 2 јаја
- 2 кашике скроба
- 50 г путера
- 400 мл млека
- 100 павлаке за кување
- рендана кора лимуна
за чоколадни прелив:
- 200 г тамне чоколаде
- 100 мл млека
Припрема:
У чинију сипајте воду, путер собне температуре, шећер и со и пустите да се скува. Кад почне да ври, смањите температуру и постепено додајте брашно и лагано мешајте да се смеса одвоји од зидова шерпе. Оставите да се хлади са стране. Потом, када се смеса мало прохладила, додајте једно по једно јаје и мутите миксером све док не добијете глатко тесто. Од таквог добијеног теста, формирајте лоптице жељене величине и ређајте их по плеху који сте обложили папиром за печење.
Важно је да оставите довољно простора међу лоптицама јер ће оне нарасти током печења. Пеците их на 200 степени око 20ак минута, све док не добију златкасту боју. Извадите их из рерне и оставите са стране да се охладе.
Док се тесто пече, спремите фил. Све састојке за њега сипајте у шерпу, промешајте и кувајте док се фил не згусне, уз лагано и повремено мешање. Када буде готов филм, склоните га са стране. У млеку отопите чоколаду.
Са филом можете да експериментишете - можете да прелијете преко профитерола, можете их пунити као крофнице, можете их преполовити (као принцес крофне) и пунити филом, како год вам је лакше.
Не заборавите да употребите и отопљену чоколаду, а можете их украсити и листићима лешника.
(ona)
Препоручујемо

НЕС РОЛАТ: Сочна посластица и савршена комбинација кафе и чоколаде
02. 11. 2024. у 07:00

ТОРТА ОПЕРА: Француска фантазија слатких укуса у споју са кафом
04. 10. 2024. у 13:00

ВИШЕ ОД 200 ДЕЦЕ ОТРОВАНО У ШКОЛИ, А ОНДА СЕ ПОЈАВИО СНИМАК ИЗ КУХИЊЕ: Камера открила све, ухапшено осам особа (ВИДЕО)
ВИШЕ од 200 деце у једној школи у Кини има повишен ниво олова у крви након што је у њихову храну додаван отровни пигмент – наводно како би изгледала примамљивије.
12. 07. 2025. у 21:32

ОТКРИВЕН УЗРОК ПАДА БОИНГА СА 260 ПУТНИКА: Аудио снимак пилота из кокпита само продубљује мистерију
ИСТРАЖИТЕЉИ су открили узнемирујуће детаље у оквиру прелиминарне истраге пада авиона компаније Air India, на лету 171, у којем је у јуну страдало 260 особа.
12. 07. 2025. у 15:36

СЛАВИМО ПЕТРОВДАН: Шта се данас не ради и шта треба умесити
СРПСКА православна црква и њени верници данас прослављају Петровдан, празник који је посвећен светим апостолима Петру и Павлу.
12. 07. 2025. у 07:34
Коментари (0)