МИРИШУ НА ЦИМЕТ: Слатки ђевреци
ЈЕДНОСТАВНО се праве и уз додатак грчког јогурта и чоколадних комадића.

Foto: prt scr / yt / Skinnytaste
Слатки ђеврећи који миришу на цимет, прави су ужитак.
Састојци:
* ¼ кашичице млевеног цимета
* 1 кашика шећера
* 140 г универзалног брашна
* 2 кашичице прашка за пециво
* 3/4 кашичице соли
* 240 г грчког јогурта
* 1 велико беланце или цело јаје, умућено
* 1 кашика чоколадних комадића
Рецепт за слатке ђевреке:
Како бисте направили ове ђевреке, прво у малој посуди помешајте цимет и шећер. Оставите са стране. Загрејте рерну на 190°Ц. Ставите папир за печење на плех. Ако користите папир за печење, попрскајте га уљем да се не би лепио. У средњој посуди помешајте брашно, прашак за пециво и со и добро умутите.
Додајте јогурт и мешајте виљушком или шпатулом док се добро не сједини, изгледаће као ситне мрвице. Лагано поспите брашном радну површину и извадите тесто из посуде, месите неколико пута, око 15 окрета (не би требало да оставља тесто на руци када га одвајате). Поделите на 4 једнаке куглице.
Поново лагано поспите брашном радну површину, а затим сваку куглицу разваљајте у врпце дебљине 1,2 цм, дужине око 18 цм. Притисните врпцу равно, лагано премажите јајетом, поспите сваку са ½ кашичице мешавине цимета и шец́ера и одозго ставите нешто мање од 1 кашичице чоко комадића.
Зашто је корисно да конзумирате цимет?
Цимет је богат фенолом, моћним антиоксидансом који је познат по томе што штити организам од инфекција. Има снажно антиинфламаторно и антигљивично дејство. Због полифенола које садржи позитивно утиче на смањивање шећера у крви. Једна кашичица цимета у праху је довољна за период од 5 дана, а након тога треба да се направи пауза. Садржи калцијум, магнзијум, фосфор, калијум и витамин А.
Лагано притисните чоколадне комадиће у тесто, затим спојите спољне стране згњеченог ужета нагоре и преклопите преко надева. Спојите крајеве да бисте формирали ђевреке. Премажите врхове сваког ђеврека преливом од јаја и поспите преосталом мешавином цимета и шећера.
Пеците на горњој решетки рерне 25-28 минута, окрећући их на пола печења. Оставите да се охладе најмање 15 минута пре сечења.
Уживајте.
Пријатно!
(StvarUkusa)
Препоручујемо

СА БЕШАМЕЛОМ И ПЕЧУРКАМА: Вегетаријански крокети, нећете престати да их једете
25. 04. 2025. у 11:30

КО БИ РЕКАО ДА ЈЕ СА ПЕЧУРКАМА: Бургер без меса, сочан и неодољивог укуса
26. 04. 2025. у 10:00

КРЕМАСТ СА ШИТАКИ ПЕЧУРКАМА: Богати потаж, заситан, да може бити и главно јело
27. 04. 2025. у 10:00

"СТАЗЕ КОСМЕТА" - ЂАКОВИЦА: "Ко срцем мрзи тај је у затвору, ми смо на слободи..." (ВИДЕО)
ЕКИПА "Новости" боравила је на Косову и Метохији крајем јануара ове године, где смо забележили ексклузиван документарни материјал. Серијал "Стазе Космета" обухвата седам епизода, које доносе упечатљиве људске приче из Ђаковице, Штрпца, планинских села Брезовице и Шар планине, Велике Хоче, Ораховца, Призрена и села у близини Косовске Митровице.
22. 05. 2025. у 19:00

ЈОКИЋ ЋЕ И ГРАТИ ЗА СРБИЈУ НА ЕВРОБАСКЕТУ? Бићемо сила на Европском првенству, ово је потврда!
Полако се клупска кошаркашка сезона приводи крају и фокус се пребацује на предстојећи Евробаскет где би могао да заигра и Никола Јокић!
22. 05. 2025. у 22:47 >> 22:47

"ТО ПИЈУ САМО ОЧАЈНИЦИ": Британкси глумац срамно извређао Србе и ракију (ВИДЕО)
ГЛУМАЦ и комичар Џими Кар имао је свој, не тако светли станд-уп моменат који је обликовало елементарно незнање.
23. 05. 2025. у 11:38
Коментари (0)