МИРИШУ НА ЦИМЕТ: Слатки ђевреци

Новости онлајн

23. 05. 2025. у 11:00

ЈЕДНОСТАВНО се праве и уз додатак грчког јогурта и чоколадних комадића.

МИРИШУ НА ЦИМЕТ: Слатки ђевреци

Foto: prt scr / yt / Skinnytaste

Слатки ђеврећи који миришу на цимет, прави су ужитак.

Састојци:

* ¼ кашичице млевеног цимета
* 1 кашика шећера
* 140 г универзалног брашна
* 2 кашичице прашка за пециво
* 3/4 кашичице соли
* 240 г грчког јогурта
* 1 велико беланце или цело јаје, умућено
* 1 кашика чоколадних комадића

Рецепт за слатке ђевреке:

Како бисте направили ове ђевреке, прво у малој посуди помешајте цимет и шећер. Оставите са стране. Загрејте рерну на 190°Ц. Ставите папир за печење на плех. Ако користите папир за печење, попрскајте га уљем да се не би лепио. У средњој посуди помешајте брашно, прашак за пециво и со и добро умутите.

Додајте јогурт и мешајте виљушком или шпатулом док се добро не сједини, изгледаће као ситне мрвице. Лагано поспите брашном радну површину и извадите тесто из посуде, месите неколико пута, око 15 окрета (не би требало да оставља тесто на руци када га одвајате). Поделите на 4 једнаке куглице.

Поново лагано поспите брашном радну површину, а затим сваку куглицу разваљајте у врпце дебљине 1,2 цм, дужине око 18 цм. Притисните врпцу равно, лагано премажите јајетом, поспите сваку са ½ кашичице мешавине цимета и шец́ера и одозго ставите нешто мање од 1 кашичице чоко комадића.

Зашто је корисно да конзумирате цимет?

Цимет је богат фенолом, моћним антиоксидансом који је познат по томе што штити организам од инфекција. Има снажно антиинфламаторно и антигљивично дејство. Због полифенола које садржи позитивно утиче на смањивање шећера у крви. Једна кашичица цимета у праху је довољна за период од 5 дана, а након тога треба да се направи пауза. Садржи калцијум, магнзијум, фосфор, калијум и витамин А.

Лагано притисните чоколадне комадиће  у тесто, затим спојите спољне стране згњеченог ужета нагоре и преклопите преко надева. Спојите крајеве да бисте формирали ђевреке. Премажите врхове сваког ђеврека преливом од јаја и поспите преосталом мешавином цимета и шећера.

Пеците на горњој решетки рерне 25-28 минута, окрећући их на пола печења. Оставите да се охладе најмање 15 минута пре сечења. 

Уживајте.

Пријатно!

(StvarUkusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СТАЗЕ КОСМЕТА - ЂАКОВИЦА: Ко срцем мрзи тај је у затвору, ми смо на слободи... (ВИДЕО)

"СТАЗЕ КОСМЕТА" - ЂАКОВИЦА: "Ко срцем мрзи тај је у затвору, ми смо на слободи..." (ВИДЕО)

ЕКИПА "Новости" боравила је на Косову и Метохији крајем јануара ове године, где смо забележили ексклузиван документарни материјал. Серијал "Стазе Космета" обухвата седам епизода, које доносе упечатљиве људске приче из Ђаковице, Штрпца, планинских села Брезовице и Шар планине, Велике Хоче, Ораховца, Призрена и села у близини Косовске Митровице.

22. 05. 2025. у 19:00

Коментари (0)

РУСИ НИСУ ПРИХВАТИЛИ ЊЕГОВО ИЗВИЊЕЊЕ, И... Дејан Станковић је доживео оно што није желео