МИРИШУ НА ЦИМЕТ: Слатки ђевреци
ЈЕДНОСТАВНО се праве и уз додатак грчког јогурта и чоколадних комадића.

Foto: prt scr / yt / Skinnytaste
Слатки ђеврећи који миришу на цимет, прави су ужитак.
Састојци:
* ¼ кашичице млевеног цимета
* 1 кашика шећера
* 140 г универзалног брашна
* 2 кашичице прашка за пециво
* 3/4 кашичице соли
* 240 г грчког јогурта
* 1 велико беланце или цело јаје, умућено
* 1 кашика чоколадних комадића
Рецепт за слатке ђевреке:
Како бисте направили ове ђевреке, прво у малој посуди помешајте цимет и шећер. Оставите са стране. Загрејте рерну на 190°Ц. Ставите папир за печење на плех. Ако користите папир за печење, попрскајте га уљем да се не би лепио. У средњој посуди помешајте брашно, прашак за пециво и со и добро умутите.
Додајте јогурт и мешајте виљушком или шпатулом док се добро не сједини, изгледаће као ситне мрвице. Лагано поспите брашном радну површину и извадите тесто из посуде, месите неколико пута, око 15 окрета (не би требало да оставља тесто на руци када га одвајате). Поделите на 4 једнаке куглице.
Поново лагано поспите брашном радну површину, а затим сваку куглицу разваљајте у врпце дебљине 1,2 цм, дужине око 18 цм. Притисните врпцу равно, лагано премажите јајетом, поспите сваку са ½ кашичице мешавине цимета и шец́ера и одозго ставите нешто мање од 1 кашичице чоко комадића.
Зашто је корисно да конзумирате цимет?
Цимет је богат фенолом, моћним антиоксидансом који је познат по томе што штити организам од инфекција. Има снажно антиинфламаторно и антигљивично дејство. Због полифенола које садржи позитивно утиче на смањивање шећера у крви. Једна кашичица цимета у праху је довољна за период од 5 дана, а након тога треба да се направи пауза. Садржи калцијум, магнзијум, фосфор, калијум и витамин А.
Лагано притисните чоколадне комадиће у тесто, затим спојите спољне стране згњеченог ужета нагоре и преклопите преко надева. Спојите крајеве да бисте формирали ђевреке. Премажите врхове сваког ђеврека преливом од јаја и поспите преосталом мешавином цимета и шећера.
Пеците на горњој решетки рерне 25-28 минута, окрећући их на пола печења. Оставите да се охладе најмање 15 минута пре сечења.
Уживајте.
Пријатно!
(StvarUkusa)
Препоручујемо

СА БЕШАМЕЛОМ И ПЕЧУРКАМА: Вегетаријански крокети, нећете престати да их једете
25. 04. 2025. у 11:30

КО БИ РЕКАО ДА ЈЕ СА ПЕЧУРКАМА: Бургер без меса, сочан и неодољивог укуса
26. 04. 2025. у 10:00

КРЕМАСТ СА ШИТАКИ ПЕЧУРКАМА: Богати потаж, заситан, да може бити и главно јело
27. 04. 2025. у 10:00

ПОРОДИЦЕ У ШОКУ НАКОН ШТО СУ ОТВОРИЛЕ КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА: Нове бизарности након пада авиона у Индији
СИН жене која је погинула у паду авиона компаније Air India изјавио је за Би-Би-Си да су у ковчегу с телом његове мајке пронађени и „други остаци“.
23. 07. 2025. у 16:49

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)