ДОМАЋИ ХУМУС ОД ЛЕБЛЕБИЈА: Рецепт за здрав намаз

Milena Tomasevic

24. 09. 2025. у 21:00

Од неколико приступачних састојака можете добити кремаст, хранљив намаз који је и до десет пута јефтинији од куповног, а богат је биљним протеинима и савршен за посне дане или лагану ужину.

ДОМАЋИ ХУМУС ОД ЛЕБЛЕБИЈА: Рецепт за здрав намаз

ФОТО: Novosti

Састојци

  • 200 гр сувих леблебија
  • сок од ½ лимуна
  • 2–3 кашике тахинија (или домаћи од 100 г сусама)
  • 2–3 кашике маслиновог уља
  • 2–3 чена белог лука
  • ½ кашичице млевеног кумина (по жељи)
  • со – по укусу

За домаћи тахини:

  • 100 г сусама – благо препеченог на сувом тигању

Припрема

Намочити леблебије: Потопите их у доста воде преко ноћи да набубре.

Кување: Ујутру просути воду, налити свежу и кувати док зрна потпуно не омекшају (кожице ће саме спадати када се протрљају међу прстима).

Припрема тахинија (ако га правите сами): На сувом керамичком тигању препеците сусам до златножуте боје, па га самељите у блендеру.

Блендирање: Скуване леблебије добро испасирајте, додајте сок од лимуна, со, тахини, маслиново уље, бели лук и кумин. Све заједно блендирајте до потпуне кремасте текстуре.

Сервирање: Поспите маслиновим уљем и по жељи паприком или сецканим першуном.

Пријатно!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

СВИ ВОЛЕ ДОМАЋЕ: Перутнина Птуј чува традицију квалитета већ 120 година