МОГУЋЕ ЈЕ: Направите ЋЕВАПЕ ОД ХЕЉДЕ - бићете сити, а можете и да смршате (Фото/Видео)
У Србији се од ове псеудожитарице праве пите и палачинке, а у Русији се једе као прилог јелима или јутарња каша, јер дуго даје осећај ситости

Фото: А. М.
Добро је познато да су каше најбољи начин да се почне дан, јер су заситне и чине да човек дуго не осећа глад. Такође, каше се праве од житарица које су одличне за стомак.
Хељда је популарна међу вегетаријанцима, али и онима који посте, јер може да замени месо. Ова псеудожитарица је и лек, јер су многе студије показале да је одлична као превентива и у борби против карицинома.
У Русији је зову гречка и једу је као пролог месу, док је у Србији позната само у облику брашна од којег се праве палачинке, пите и остала теста. Хељда је неутралног укуса па може да се комбинује са сланим и слатким.
Рецепт за кашу
Шоља хељде је довољна за једну особу. Хељда се увече полије водом и остави током ноћи.

Фото: А. М.
Ујутру вода може да се процеди, прелије топлом водом и стави на ринглу да прокључа. Хељда ће брзо проврити и треба водити рачуна да не искипи, па је најбоље отклопити. Ово је нарочито важно јер ће омотач зрна испустити лепљиву течност и током кувања ће се створити пена. Када проври и смањи се јачина на рингли, јер хељда треба да се кува још око пет минута, кашиком може да се покупи пена коју је створила.
Када хељда набубри дупло - значи да је готова.
Када хељда набубри дупло од своје величине значи да је скувана. Скине се са рингле, исцеди и опере.
Хељда може да се посоли, помеша са кашиком бутера или да се дода сецкана банана или јабука. Током кувања може да се убаци и шака зрна сувог грожђа. Пошто је неутралног укуса може да се једе као слатка или слана.
Скувана хељда може да се искористи за неколико јела, као пуњење, прилог јелима, додатак салатама или за ћевапчиће.
Шаран са хељдом
Очистите шарана и извадите утробу. Поспите рибу сољу и уљем па оставите десет минута да одстоји. Затим је напуните изнутра куваном хељдом и закачите крајеве гранчицама рузмарина. Умотајте рибу у алуминијумску фолију, ставите у рерну и пеците један сат на 180 степени Целзијусових.
Ћевапи од хељде
Ситно нарендајте кромпир па га добро исцедите. Помешајте рендани кромпир са куваном хељдом, додајте со и бибер. Изгњечите смесу штапним миксером. Направите од добијене масе мале ћевапчиће и испржите их у уљу.
Хељда са печуркама
Једну чашу хељде прелијте са две чаше воде. Кувајте на слабој ватри око десет мин, док вода не испари. Исецкајте црни лук и шампињоне и испржите их у маслиновом уљу. Помешајте пржене печурке са куваном хељдом, додајте со, бибер и друге зачине по вашем укусу.
Препоручујемо

РЕЦЕПТ ЗА НАЈУКУСНИЈУ САРМУ: Тајна је у запршци и састојку на дну лонца
27. 01. 2023. у 18:41

РЕЦЕПТ ЗА ЛОВАЧКЕ ШНИЦЛЕ СА ШАМПИЊОНИМА: Пеците јело у рерни заједно са кромпиром
26. 01. 2023. у 20:00

"НЕЋУ МОЋИ ДА ПРИСУСТВУЈЕМ ДОГАЂАЈИМА" Држава ЕУ забранила Фицу прелет до Москве, траже се алтернативне руте
СЛОВАЧКИ премијер Роберт Фицо је известио да Естонија није дозволила словачком авиону за Русију да прелети преко њене територије и да се тражи алтернативни пут.
07. 05. 2025. у 21:01

"ТО ЈЕ СКАНДАЛ!" Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан оштро је критиковао председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен на друштвеним мрежама због позива Украјини да убрза приступање Европској унији.
07. 05. 2025. у 15:26

ПРИВАТНО НАСЕЉЕ: Славни музичар масовно гради на Златибору - комплекс од 17 зграда, а њему и партнеру две куће
"ИМАО сам апартман на Златибору који сам продао и тај новац сам уложио у овај пројекат. Имам викендицу на Кокином Броду, а то је ближе Златару. То је заправо породична кућа, супруга ми је одатле родом. Имам жељу да живим на Златибору. Богу хвала, ауто-пут полако стиже тамо. Дођем данас за Београд, увече свирам, а пошто ми до Ужица треба два сата, сутрадан с породицом кулирам у шуми."
07. 05. 2025. у 19:11
Коментари (0)