Не бацајте пире кромпир - за ПЕТ минута направите ново УКУСНО јело (ФОТО)
ДОБРО је познато да се кромпир не подгрева, а поготово пире. То није разлог да се баци, јер уз мало брашна може да постане деликатес.
Кромпир је једна од омиљених храна у нашем народу и често се може видети на трпезаријском столу. Једина мана је што остаци кромпира морају да се баце, јрр то није намирница која се подгрева.
Деца воле пире, а иде уз већину омиљених јела. Нажалост, често домаћица направи више него што треба и остане, али не треба га бацати. Напротив, од остатка пиреа може се направити још укусније јело. У шерпу где се налазе остаци пиреа треба додати једно жуманце и брашно и направити - њоке.
Њоке се кувају брже од шпагета, па су прави спас у тренутку када домаћица касно стигне кући и нема времена да нешто скува.
Тачан рецепт не постоји, јер количина жуманца и брашна зависи од остатка пиреа. Обично је довољно једно жумаце, а затим се додаје брашно како би се добила лепа кугла од теста. Брашно не сме да "угуши" кромпир, јер ће њоке бити тврде, али ни да га бдуе мало, пошто ће се њоке распасти. Тесто је савршено када се не лепи за руке.
Поспе се брашном радна површина и тесто раздвоји на неколико куглица које се обликују у "кобасицу". Ове кобасице треба да буду дебеле попут палца.
Малим ножем се, тупом страном, сецка тесто, а затим од комадића обликују њоке.
Пошто се њоке неће спремати одмах треба да се ставе у фрижидер. Најједноставније је поређати их, са малим размаком између њих да се не би лепиле, на пластичан поклопац или посуду од стиропора у којој је купљено поврће, најчешће печурке.
Њоке се замрзну и сутрадан пребаце у кесицу за замрзивач, а онда користе када је то потребно.
Уз њоке се савршено слаже сос од парадајза са белим месом или сос болоњезе, али и бели сос бешамел, од четири врсте сира или са мирођијом.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
МАКРОН СВЕ ИЗНЕНАДИО: Ево шта каже о преговорима са Путином
ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон рекао је да не искључује могућност преговора са руским председником Владимиром Путином „када контекст дозвољава“.
17. 11. 2024. у 21:03
ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева
АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена укинула је данас ограничења која су досад Украјини блокирала употребу америчког оружја за нападе дубоко на руску територију.
17. 11. 2024. у 19:48
ДА ЧОВЕК НЕ ПОВЕРУЈЕ: Погребни бизнис - ево чиме се Легија бави у затвору
ТАЈ посао му је плаћен.
18. 11. 2024. у 15:42
Коментари (0)