4 ПОСНА ЈЕЛА ПО РЕЦЕПТУ МОНАХА СА АТОСА: Најлепши оброци из хиландарског кувара
МОРАТЕ обавезно да запишете, рецепте за 4 посна јела са Хиландара, имају укус који се не заборавља!
![4 ПОСНА ЈЕЛА ПО РЕЦЕПТУ МОНАХА СА АТОСА: Најлепши оброци из хиландарског кувара 4 ПОСНА ЈЕЛА ПО РЕЦЕПТУ МОНАХА СА АТОСА: Најлепши оброци из хиландарског кувара](/data/images/2023-11-29/427920_6622_fmob.jpg)
Фото Shutterstock
Овога пута откривамо вам начин на који монаси са Атоса праве сарму, пуњене паприке, пасуљ и паприкаш. Рецепти са Хиландара одушевљавају људе, те их радо увек пробају, а сви се слажу у једном - да имају посебан укус. Припрема је једноставна, али зато мирис остаје заувек упамћен.
![](/data/images/2023-09-04/394042_svetogorska-sarma_iff.jpg?1701288767)
Foto: Jutjub/Printskrin/
1. САРМА
Састојци:
* 2 празилука
* 2 главице црног лука
* 1 шаргарепа
* 100 гр риже
* 350-400 гр млевених ораха
* 100 гр димљене рибе (лосос)
* 12-15 листова киселог купуса
* У смесу додати со, уље, суви зачин, црвена млевена паприка, бибер, бели лук у гранулама, першун, чили зачин па промешати
Припрема:
Припрема је једноставна. На уљу пропржите празилук, црни лук и шаргарепу. У поврће додајте опрани пиринач, а затим додајте млевене орахе. Након тога додаје димљену рибу. Додајте и зачине и промешајте. Умотајте сарму, слажите у шерпу па ставите у рерну.
Кувати у рерни на 200 степени око сат времена.
![](/data/images/2023-10-11/407540_capture_f.jpg?1701288791)
Фото: Принтскрин Јутјуб/ Jelajelena Petrovic
2. ПАПРИКАШ
Састојци:
* 1/2 кг кромпира
* 2 шаргарепе
* 4 меснате паприке
* 1 веза першуна
* 2 кашике сувог зачина
* 2 кашике брашна
* млевена паприка, со
Припрема парикаша:
Кромпире ољуштити и исећи на коцке, налити водом да огрезну и ставити исецкани црни лук, шаргарепу, паприке и све скувати. Брашно и млевену паприку размутити у мало воде и умешати у јело.
Додати зачин и со по укусу, па склонити са шпорета и додати везу ситно сецканог першуна.
![](/data/images/2023-08-15/386622_posni-pasulj_iff.jpg?1701288811)
Foto: Jutjub/Printskrin/
3. ПАСУЉ
Састојци:
* пасуљ
* воду
* маслиново уље
* црни лук
* парадајз
* млевену паприку
* бибер, со
* сушени зачини
Припрема:
Пасуљ отребити и опрати, ставити у лонац и сипати онолико воде колико треба да се пасуљ прекрије. Кувати на високој температури и пазити да не загори.
Док се пасуљ кува, у тигању на маслиновом уљу испржити неколико главица крупно сеченог црног лука. Издинстати, па додати исецкан парадајз, млевену паприку и остале зачине.
Скуван пасуљ прелити овом запршком, добро измешати, па ставити у загрејану рерну да се мало запече. Пећи док се одозго не ухвати корица.
![](/data/images/2023-09-04/394048_posne-puwene-paprike_iff.jpg?1701288920)
Foto: Jutjub/Printskrin/ Lako je kuvati
4. ПОСНЕ ПАПРИКЕ
Састојци:
* 6 сувих црвених паприка
* 3 празилука или једна средња главица црног лука
* 100 г крупно млевених ораха
* 100 г пасуља тетовца
* 1 шољица (за црну кафу) пиринча
* мешавина сувог биљног зачина
* црвена млевена паприка,
* со, бибер
Припрема:
Пропржити кратко празилук (или ситно сецкани лук) на мало уља, а затим додати млевене орахе. Пржити све заједно још 2-3 минута и затим у то додати опран и очишћен пиринач и пасиран скувани пасуљ.
Наставити са пржењем још 1 минут, па додати мешавину сувог биљног зачина те посолити и побиберити по укусу. Крчкати још 2 минута на тихој ватри. За то време оставити суве паприке да одстоје у топлој води, да би се лакше напуниле. Затим напунити припремљеним филом, али водити рачуна да се не напуне до врха.
Напуњене паприке поређати у шерпу, долити мало воде и крчкати на тихој ватри док пиринач не буде скуван. По потреби доливати још воде.Након тога, запећи у рерни загрејаној на 200°Ц па пред крај печења прелити уљем претходно пропрженим са црвеном млевеном паприком.
(Stil)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
![СВЕЖЕ И ВРУЋЕ, А ГОТОВЕ ЗА МАЊЕ ОД ПОЛА САТА: Само три састојка, лење лепиње СВЕЖЕ И ВРУЋЕ, А ГОТОВЕ ЗА МАЊЕ ОД ПОЛА САТА: Само три састојка, лење лепиње](/data/images/2023-11-29/427772_loaf-4531840-640_t.jpg?time=1701269803)
СВЕЖЕ И ВРУЋЕ, А ГОТОВЕ ЗА МАЊЕ ОД ПОЛА САТА: Само три састојка, "лење" лепиње
29. 11. 2023. у 15:49
![СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат](/data/images/2020-11-25/41908_sergejtrifunovic0420022020_kf.jpg?time=1739359130)
СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат
ГЛУМАЦ и бивши председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић коментарисао је продају бизниса Драгана Шолака у Србији.
12. 02. 2025. у 12:02
![ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи](/data/images/2025-02-12/572152_jasna-bosnjakovic-nikad-nije-kasno_kf.jpg?time=1739372786)
ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи
ЈАСНА Бошњаковић, певачица и некадашња учесница шоуа „Никад није касно“, преминула је изненада у 48. години, на путу ка болници.
12. 02. 2025. у 16:05
![3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: Томпсон - то није будала! Наши хероји су давно починили масакр, а чији смо ми? 3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: Томпсон - то није будала! Наши хероји су давно починили масакр, а чији смо ми?](/data/images/2025-02-11/571873_vedrana-rudan-zoran-milanovic-marko-perkovic-tompson-foto-yt-printscreen-profimedia-ata-images-2_kf.jpg?time=1739290351)
3 МИЛИОНА СЛЕПАЦА У ХРВАТСКОЈ: "Томпсон - то није будала! Наши 'хероји' су давно починили масакр, а чији смо ми?"
"ЧИЈИ смо ми? Питајте Загребачку банку, Привредну банку, питајте Хрватску народну банку... Питајте све оне који нам се свакодневно церекају са свих портала и реците, имате Хрватску."
11. 02. 2025. у 17:12
Коментари (0)