4 ПОСНА ЈЕЛА ПО РЕЦЕПТУ МОНАХА СА АТОСА: Најлепши оброци из хиландарског кувара
МОРАТЕ обавезно да запишете, рецепте за 4 посна јела са Хиландара, имају укус који се не заборавља!

Фото Shutterstock
Овога пута откривамо вам начин на који монаси са Атоса праве сарму, пуњене паприке, пасуљ и паприкаш. Рецепти са Хиландара одушевљавају људе, те их радо увек пробају, а сви се слажу у једном - да имају посебан укус. Припрема је једноставна, али зато мирис остаје заувек упамћен.

Foto: Jutjub/Printskrin/
1. САРМА
Састојци:
* 2 празилука
* 2 главице црног лука
* 1 шаргарепа
* 100 гр риже
* 350-400 гр млевених ораха
* 100 гр димљене рибе (лосос)
* 12-15 листова киселог купуса
* У смесу додати со, уље, суви зачин, црвена млевена паприка, бибер, бели лук у гранулама, першун, чили зачин па промешати
Припрема:
Припрема је једноставна. На уљу пропржите празилук, црни лук и шаргарепу. У поврће додајте опрани пиринач, а затим додајте млевене орахе. Након тога додаје димљену рибу. Додајте и зачине и промешајте. Умотајте сарму, слажите у шерпу па ставите у рерну.
Кувати у рерни на 200 степени око сат времена.

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Jelajelena Petrovic
2. ПАПРИКАШ
Састојци:
* 1/2 кг кромпира
* 2 шаргарепе
* 4 меснате паприке
* 1 веза першуна
* 2 кашике сувог зачина
* 2 кашике брашна
* млевена паприка, со
Припрема парикаша:
Кромпире ољуштити и исећи на коцке, налити водом да огрезну и ставити исецкани црни лук, шаргарепу, паприке и све скувати. Брашно и млевену паприку размутити у мало воде и умешати у јело.
Додати зачин и со по укусу, па склонити са шпорета и додати везу ситно сецканог першуна.

Foto: Jutjub/Printskrin/
3. ПАСУЉ
Састојци:
* пасуљ
* воду
* маслиново уље
* црни лук
* парадајз
* млевену паприку
* бибер, со
* сушени зачини
Припрема:
Пасуљ отребити и опрати, ставити у лонац и сипати онолико воде колико треба да се пасуљ прекрије. Кувати на високој температури и пазити да не загори.
Док се пасуљ кува, у тигању на маслиновом уљу испржити неколико главица крупно сеченог црног лука. Издинстати, па додати исецкан парадајз, млевену паприку и остале зачине.
Скуван пасуљ прелити овом запршком, добро измешати, па ставити у загрејану рерну да се мало запече. Пећи док се одозго не ухвати корица.

Foto: Jutjub/Printskrin/ Lako je kuvati
4. ПОСНЕ ПАПРИКЕ
Састојци:
* 6 сувих црвених паприка
* 3 празилука или једна средња главица црног лука
* 100 г крупно млевених ораха
* 100 г пасуља тетовца
* 1 шољица (за црну кафу) пиринча
* мешавина сувог биљног зачина
* црвена млевена паприка,
* со, бибер
Припрема:
Пропржити кратко празилук (или ситно сецкани лук) на мало уља, а затим додати млевене орахе. Пржити све заједно још 2-3 минута и затим у то додати опран и очишћен пиринач и пасиран скувани пасуљ.
Наставити са пржењем још 1 минут, па додати мешавину сувог биљног зачина те посолити и побиберити по укусу. Крчкати још 2 минута на тихој ватри. За то време оставити суве паприке да одстоје у топлој води, да би се лакше напуниле. Затим напунити припремљеним филом, али водити рачуна да се не напуне до врха.
Напуњене паприке поређати у шерпу, долити мало воде и крчкати на тихој ватри док пиринач не буде скуван. По потреби доливати још воде.Након тога, запећи у рерни загрејаној на 200°Ц па пред крај печења прелити уљем претходно пропрженим са црвеном млевеном паприком.
(Stil)
Препоручујемо

СВЕЖЕ И ВРУЋЕ, А ГОТОВЕ ЗА МАЊЕ ОД ПОЛА САТА: Само три састојка, "лење" лепиње
29. 11. 2023. у 15:49

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ, ПОРОДИЦЕ У ШОКУ: Директорка мртвачнице гледала цртани филм са мртвим бебама у својој кући
ЕЈМИ Аптон (38), оснивачица удружења Florrie’s Army у Лидсу у Енглеској, нашла се у центру велике афере након што су родитељи преминуле деце открили да су тела њихових беба држана у њеној кући уместо у мртвачници.
27. 08. 2025. у 17:50

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане
ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.
25. 08. 2025. у 13:15

НЕОБЈАШЊЕН ФЕНОМЕН: Мноштво змија долази у цркву сваке године на Велику госпојину - "поштују" стари календар (ФОТО/ВИДЕО)
ПРАВОСЛАВНИ верници 28. августа славе Велику госпојину, а занимљив феномен, који наука још није објаснила, везује се за овај празник на грчком острву Кефалонија. Додуше - не за 28. август, већ за 15. када се Велика госпојина славила по старом календару. У то време, сваке године, у једну цркву долази велики број змија, што је навело маштовите локалце да исконструишу бројне легенде.
28. 08. 2025. у 11:02
Коментари (0)