РУЧАК ДАНА - ШКЕМБИЋИ У САФТУ: Традиционални специјалитет са југа Србије

Новости онлине

05. 03. 2024. у 10:00

Шкембићи у сафту су јело типично за југ Србије, а док га једни обожавају, други не могу да га смисле.

РУЧАК ДАНА - ШКЕМБИЋИ У САФТУ: Традиционални специјалитет са југа Србије

Foto: Jutjub/Printskrin/ Jelajelena Petrovic

Овај рецепт један је од правих кафанских уз који ће и они који не воле шкембиће бити пред изазовом да их пробају.

Састојци:

  •  1 кг свињских или јунећих шкембића;
  • 1 веза зелени;
  • 1 целер;
  • мешавина зачина по укусу; 
  • 4 чена белог лука;
  • 2 ловорова листа;
  • 1/2 кашичице бибера у зрну;
  • 5 главица црног лука;
  • 100 г меснате суве сланине;
  • 50 г парадајз пиреа или густог сока;
  • першунов лист;
  • 1 пуна кашика масти;
  • 4-5 кашика брашна;
  • 1 кашичица млевене слатке паприке.

Припрема:

Шкембиће очистити и опрати, а потом ставити у лонац и налити водом. Додати сецкану зелен и целер, главицу црног лука и два чена белог лука, ловоров лист и бибер у зрну. Све оставити да се кува око 4 до 5 сати. Куване шкембиће охладити и исећи на шире траке.

У шерпи загрејати маст, па додати ситно сецкане 4 главице црног лука, бибер у зрну и ловоров лист. Убацити ситно сецкану сланину, па све лепо пропржити око 4-5 минута. Затим сипати 4-5 кашика брашна и непрестано мешати док се не упржи и не добије браон боју. Додати ситно сецкан бели лук, слатку млевену паприку и парадајз пире.

Сипати 1,5 л воде и додати шкембиће, па их кувати још 15-20 минута. Пред крај кувања зачинити и заљутити по укусу. Уз добро бело вино, пријатно!

(Still)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

СИТУАЦИЈА ЈЕ ДРАМАТИЧНА, НАЈВАЖНИЈЕ ДА СЕ НЕ ПРЕТВОРИ У ПОТПУНО ТРАГИЧНУ Застрашујуће упозорење Марије Захарове