НЕСТВАРНО УКУСНА ЧОРБА: Савршена комбинација црвене паприке и сланинице

Mina Izgarević

07. 02. 2025. у 13:00

ЧОРБА од печене црвене паприке са сланиницом биће прави рај за ваша непца.

НЕСТВАРНО УКУСНА ЧОРБА: Савршена комбинација црвене паприке и сланинице

Foto: Shutterstock

Састојци

За печене паприке:

  • 3 велике слатке црвене паприке
  • маслиново уље
  • со, бибер

За чорбу од црвене паприке:

  • 6 кришки димљене сланине
  • 2 кашике сланог путера
  • 1 лук, исечен на коцкице
  • 2 шаргарепе, исечене на коцкице
  • 1 штап целера, исечен на коцкице
  • 6 ченова белог лука, исеченог на коцкице
  • со, бибер, оригано, босиљак, млевена паприка, мајчина душица, рузмарин, першун
  • 4 шоље парадајз соса
  • 1 велики слатки кромпир, ољуштен и нарезан на коцкице
  • 6 шоља пилећег бујона 
  • 3 шоље млека
  • 1 шоља ренданог пармезана

Фото Shutterstock

 
 

Загрејте рерну на 220 степени. Велики плех обложите папиром за печење. Паприке оперите, преполовите и извадите семенке.

Обилно их покапајте уљем и зачините сољу и бибером. Пеците паприке 30 до 35 минута, док лепо не омекшају. 

У међувремену припремите чорбу. Загрејте велики лонац за супу на средњој ватри и прво додајте кришке сланине. Ставите сланину док не порумени и не постане хрскава, а затим је извадите на тањир обложен папирним убрусима и оставите са стране. У масноц́у од сланине додајте путер и оставите да се истопи.

Затим додајте лук, шаргарепу и целер и динстајте док лук не омекша. Затим додајте бели лук и зачинско биље и зачине: со, бибер, паприку, босиљак, оригано, мајчину душицу и рузмарин. Додати и парадајз сос, па све измешати.

Ако желите богатији укус чорбе, 1 шољу млека замените павлаком.

Залијте пилец́им бујоном, додајте батат исечен на коцкице, поклопите шерпу поклопцем и пустите да проври. Смањите потом ватру и кувајте око 15 до 20 минута, док кромпир не омекша.

У супу додајте печене паприке и склоните је са ватре. Користите штапни миксер или обичан блендер и измиксајте супу док не постане глатка, кремаста и без грудвица. 

Вратите чорбу на шпорет, додајте млеко и загревајте на средњој ватри док се не загреје.  Додајте шољу ренданог пармезана и свеже сецкани першун. Мешајте док се сир не отопи.

(Ствар укуса)

БОНУС ВИДЕО - ДР НОВОСТИ: Јетра воли кафу | Проф. др Тамара Миловановић

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ХРВАТ, СЛОВЕНАЦ И ИТАЛИЈАН ТУКЛИ СРПСКЕ ПОЛИЦАЈЦЕ: Ево ко су страни држављани ухапшени у насилним блокадерским протестима

ХРВАТ, СЛОВЕНАЦ И ИТАЛИЈАН ТУКЛИ СРПСКЕ ПОЛИЦАЈЦЕ: Ево ко су страни држављани ухапшени у насилним блокадерским протестима

МИНИСТАР унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је данас да је током синоћњих протеста повређено 75 полицајаца, а приведено 114 лица од којих 3 страна држављанина.

15. 08. 2025. у 12:21

ТРАМП У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Велики пех пред састанак са Путином на Аљасци

ТРАМП У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Велики пех пред састанак са Путином на Аљасци

ПРЕДСТОЈЕЋИ састанак између председника САД Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у петак на Аљасци долази у време када у америчкој администрацији готово да нема искусних стручњака за Русију, пише Фајненшел тајмс.

13. 08. 2025. у 11:24

ЦИФРА - БОЛИ ГЛАВА: Колику пензију прима Берчек? Сваког месеца на рачун му лежу ДВЕ СУМЕ

ЦИФРА - БОЛИ ГЛАВА: Колику пензију прима Берчек? Сваког месеца на рачун му лежу ДВЕ СУМЕ

МНОГИ кажу да је Александар Берчек један од највећих глумаца на овим просторима, а он је свој таленат доказивао идући из улоге у улогу, и изнова показујући чари свог глумачког умећа.

15. 08. 2025. у 13:20

Коментари (0)

ВАТРЕНО КРШТЕЊЕ: Петровић дебитује за нови клуб у гротлу Енфилда