ТИКВИЦЕ ЗАПЕЧЕНЕ СА СИРОМ У БЕШАМЕЛ СОСУ: Савршен лагани ручак који се брзо спрема

Јована Васић

24. 02. 2025. у 09:00

Сочне тиквице запечене са сиром у бешамел сосу су савршено вегетаријанско и лагано јело у коме ћете радо уживати.

ТИКВИЦЕ ЗАПЕЧЕНЕ СА СИРОМ У БЕШАМЕЛ СОСУ: Савршен лагани ручак који се брзо спрема

Foto: Shutterstock

Прво направите бешамел сос:

Састојци:

  • 4 кашике путера
  • 4 кашике брашна
  • 950 мл пуномасног млека, загрејано
  • со и бибер по укусу
  • прстохват мускатног орашчића

Припрема:

Почните да правите бешамел сос тако што ћете млеко загрејати у посебном лонцу, а затим га оставите са стране. Загрејте шерпу на јакој ватри и истопите путер. Када се растопи, додајте четири кашике брашна и непрестано мутите да добијете глатку пасту.

Наставите да кувате пасту минут или два. Полако сипајте загрејано млеко, непрестано мешајући да бисте избегли грудвице и одржали глатку конзистенцију.

Пустите да се смеса лагано крчка на лаганој до средњој ватри, често мешајући. Сос ће се постепено згушњавати док се кува. Када је куван, зачините бешамел сољу и бибером по укусу. Ако желите, додајте прстохват мускатног орашчића.

Када сос достигне жељену густину, склоните га са ватре.

Састојци за тиквице у бешамелу:

  • 4 тиквице средње величине, насечене на колутове
  • 1 лук, ситно исецкан
  • 2 чена белог лука, врло ситно насецкана
  • 240 г ренданог качкаваља
  • 60 г ренданог пармезана
  • 2 кашике маслиновог уља
  • Со и бибер по укусу
  • бешамел сос

Припрема:

За тиквице загрејте рерну на 190°Ц. Лагано посолите кришке тиквица, а затим их оставите да мало одстоје да пусте вишак влаге. Осушите их пре употребе.

Уље загрејте у тигању на средњој ватри. Додајте сецкани црни лук и бели лук, динстајте док не омекша и не замирише. Додајте бешамел сос и промешајте да се сједини са луком и белим луком. Затим додајте сир и добро помешајте са сосом док се не истопи.

У подмазаној тепсији правите слојеве тако што ћете наизменично мењати кришке тиквица, па преко слојева поврћа прелити мешавину сира и бешамела и посипати још мало исецканог качкаваља. Покријте посуду за тепсију фолијом и пеците 30 до 40 минута или док тиквице не омекшају.

Последњих 10 минута печења, откријте тепсију да врх добије златно-браон боју. Уживајте!

(stvarukusa)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

Потписан уговор о изградњи пројекта Марина Дорћол