ТИКВИЦЕ ЗАПЕЧЕНЕ СА СИРОМ У БЕШАМЕЛ СОСУ: Савршен лагани ручак који се брзо спрема
Сочне тиквице запечене са сиром у бешамел сосу су савршено вегетаријанско и лагано јело у коме ћете радо уживати.

Foto: Shutterstock
Прво направите бешамел сос:
Састојци:
- 4 кашике путера
- 4 кашике брашна
- 950 мл пуномасног млека, загрејано
- со и бибер по укусу
- прстохват мускатног орашчића
Припрема:
Почните да правите бешамел сос тако што ћете млеко загрејати у посебном лонцу, а затим га оставите са стране. Загрејте шерпу на јакој ватри и истопите путер. Када се растопи, додајте четири кашике брашна и непрестано мутите да добијете глатку пасту.
Наставите да кувате пасту минут или два. Полако сипајте загрејано млеко, непрестано мешајући да бисте избегли грудвице и одржали глатку конзистенцију.
Пустите да се смеса лагано крчка на лаганој до средњој ватри, често мешајући. Сос ће се постепено згушњавати док се кува. Када је куван, зачините бешамел сољу и бибером по укусу. Ако желите, додајте прстохват мускатног орашчића.
Када сос достигне жељену густину, склоните га са ватре.
Састојци за тиквице у бешамелу:
- 4 тиквице средње величине, насечене на колутове
- 1 лук, ситно исецкан
- 2 чена белог лука, врло ситно насецкана
- 240 г ренданог качкаваља
- 60 г ренданог пармезана
- 2 кашике маслиновог уља
- Со и бибер по укусу
- бешамел сос
Припрема:
За тиквице загрејте рерну на 190°Ц. Лагано посолите кришке тиквица, а затим их оставите да мало одстоје да пусте вишак влаге. Осушите их пре употребе.
Уље загрејте у тигању на средњој ватри. Додајте сецкани црни лук и бели лук, динстајте док не омекша и не замирише. Додајте бешамел сос и промешајте да се сједини са луком и белим луком. Затим додајте сир и добро помешајте са сосом док се не истопи.
У подмазаној тепсији правите слојеве тако што ћете наизменично мењати кришке тиквица, па преко слојева поврћа прелити мешавину сира и бешамела и посипати још мало исецканог качкаваља. Покријте посуду за тепсију фолијом и пеците 30 до 40 минута или док тиквице не омекшају.
Последњих 10 минута печења, откријте тепсију да врх добије златно-браон боју. Уживајте!
(stvarukusa)
Препоручујемо

ОВО МОРАТЕ ДА ПРОБАТЕ: Печени карфиол у кремастом сосу са сиром и белим луком
23. 01. 2025. у 07:00Новости онлине

ИДЕАЛАН РУЧАК КОЈИ СЕ БРЗО СПРЕМА: Медени и глазирани пилећи батаци
18. 02. 2025. у 13:45Jована Васић

МАЂАРСКИ ГУЛАШ ИЗ РЕРНЕ: Ручак пун укуса, богат текстуром и уживање је у сваком залогају (ВИДЕО)
19. 02. 2025. у 11:00Јована Васић

ШАТОБРИЈАН - ЧУВЕНИ ФРАНЦУСКИ СПЕЦИЈАЛИТЕТ: Испржите мекано и сочно месо попут професионалаца
14. 02. 2025. у 09:00Jована Васић

"НЕЋУ МОЋИ ДА ПРИСУСТВУЈЕМ ДОГАЂАЈИМА" Држава ЕУ забранила Фицу прелет до Москве, траже се алтернативне руте
СЛОВАЧКИ премијер Роберт Фицо је известио да Естонија није дозволила словачком авиону за Русију да прелети преко њене територије и да се тражи алтернативни пут.
07. 05. 2025. у 21:01

"ТО ЈЕ СКАНДАЛ!" Орбан жестоко ударио на Урсулу фон дер Лајен због Украјине
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан оштро је критиковао председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен на друштвеним мрежама због позива Украјини да убрза приступање Европској унији.
07. 05. 2025. у 15:26

ТАЧНА ПУТАЊА: Како је Вучић летео у Москву "момком из Бразила" - занимљива ознака авиона "YU-SRB"
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић стигао је данас у Москву где ће 9. маја присуствовати војној паради поводом Дана победе.
07. 05. 2025. у 17:04
Коментари (0)