7 ПОСНИХ ПРЕДЛОГА ЗА РУЧАК, ЗА 7 ДАНА У НЕДЕЉИ: Најлепши специјалитети у којима можете уживати током Васкршњег поста

Јована Васић

10. 03. 2025. у 09:00

Почео је велики Васкршњи пост и ако сте међу онима који посте цео пост сигурно трагате за рецептима који се брзо спремају, укусни су и хранљиви.

7 ПОСНИХ ПРЕДЛОГА ЗА РУЧАК, ЗА 7 ДАНА У НЕДЕЉИ:  Најлепши специјалитети у којима можете уживати током Васкршњег поста

Фото Shutterstock

Доносимо вам најлепших 7 посних јела, која ће вам бити инспирација и за друга, слична. Ако сте мислила да посна јела не могу да буду укусна преварили сте се и ови рецепти ће вас уверити у то.

Посна сарма

Састојци:

  • већа главица киселог купуса
  • 3 главице црног лука
  • струк празилука
  • 200 гр пиринча
  • 2 шаргарепе
  • црвена млевена паприка
  • бибер, со
  • шоља млевених ораха
  • ловоров лист
  • 1 кашика брашна
  • 2 дл уља

Foto: Jutjub/Printskrin/

Припрема:

Одвојите листове на главици купуса и очистите жилу у средини сваког листа. Уколико је купус много кисео или слан, оперите га у хладној води. Црни лук и празилук очистите и ситно исеците. Шаргарепу очистите, нарендајте и заједно са луком пропржите на половини предвиђене количине уља.

Посолите, додајте опран пиринач и још кратко пржитие. Зачините са пола кашичице црвене млевене паприке и бибером, па промешајте и склонити са ватре. Кад се фил прохлади додајте млевене орахе и измешајте. На сваки лист купуса ставите кашику надева и увијте сарме. На дно шерпе са дебљим дном сипајте мало уља, ставитие ситно исецкан купус, па одозго поређајте сарме. Између сарми убаците три листа ловора. Сарме налијте топлом водом, да огрезну и кувајте поклопљене на тихој ватри, док купус не омекша. По потреби, у току кувања доливајте по мало топле воде. У тигању загрејте остатак уља, додајте брашно, пропржите га да благо порумени, па додајте црвену млевену паприку.

Прелијте сарме запршком и кувајте још десетак минута на тихој ватри. Загрејте ререну на 200 степени, па убаците сарму и запеците је још 30 минута. Послужите је топлу.

Посни пребранац

Састојци:

  • пола килограма крупног белог пасуља
  • 1 цела главица белог лука
  • пола килограма црног лука
  • бибер у зну
  • 250 мл уља
  • млевена паприка
  • туцана љута паприка
  • 1 сува паприка
  • ловоров лист
  • со и млевени бибер по укусу

 

Foto: Shutterstock

Припрема:

Добро оперите пасуљ, па га ставите у шерпу и прелијте водом. Кувајте 5 минута након што прокључа, па проспите воду и налијте нову. Поново проспите 5 минута после кључања, па трећи пут сипајте воду преко пасуља и оставите да се у њој кува.
Додајте 2 кашике уља, зрна бибера по укусу и ловоров лист и оставите да се кува. Када је скоро готов (али не сасвим како се не би распадао!), почните да сечете црни лук на резанца. Црни лук динстајте на тихој до средњој ватри око 10 минута, па му додајте млевену и туцану паприку, со и млевени бибер, све добро промешајте.
На дно посуде за печење сипајте мало уља из посуде у којој спремате лук, па преко поређајте неколико кашика пасуља. Одозго распоредите пржени црни лук црни, па ситно сецкан бели, па опет пасуљ и лук. Завршите пасуљем и прелијте уљем. Потом ставите у рерну и пеците око 30 мин да се лепо запече и течност мало испари.

Запечени бећарац са луком, паприком и парадајзом

Састојци:

  • 1 кг исецкане рибе
  • 3 главице црног лука
  • 300 гр исецкане паприке
  • 300 гр куваног парадајза
  • мало уља
  • сушени биљни зачин
  • со и бибер

Припрема:

Рибу ставити у плех, посолити, прелити уљем и пећи у врућој рерни. Када је полупечена додати исецкано поврће, прелити куваним парадајзом, зачинити вегетом и бибером и вратити у рерну да се запече. Служити вруће.

Foto: Shutterstock

Бела чорба са шампињонима

Састојци:

  • 200 г шампињона
  • главица црног лука
  • кашика брашна
  • 1 чен белог лука
  • 2 дл белог вина
  • першун
  • 1,5 кашика каргарина
  • бибер
  • со

Припрема:

Прво је потребно да ситно исецкате црни лук као и шампињоне. Након тога загрејте шерпу у којој ћете кувати вашу чорбу. У њу ставите маргарин који је потребно да се истопи, а након тога додајте лук и шампињоне. Затим полако додавати брашно и све мешати. На све то налијте 1,5 л воде и наставите да кувате. Када шампињони омекшају, пред крај кувања хране додајте и бело вино, као и зачине со, бибер, першун и ситно исецкан бели лук и промешајте.

Foto: Shutterstock

Кромпир с тиквицама

Састојци:

  • око пола килограма кромпира
  • 1 тиквица
  • 1 парадајз
  • 1 паприка
  • 1 главица црног лука
  • со, бибер, бели лук у праху
  • мало уља

Припрема:

Кромпир и тиквице ољуштите и исецкајте на кругове. Зачините и поуљите, а онда све лепо измешајте. Паприку, лук и парадајз насецкајте, посолите, па измешајте са кромпирима и тиквицама и ређајте у плех (претходно науљен). Додајте још уља, по потреби. Пеците око сат времена на 220 степени или док не видите да је готово.

Foto: Shutterstock

Кус-кус са пистаћима

Састојци (за 6 порција):

  • 1 шоља кус-куса (скуваног према упутству)
  • 1 шоља нарендане шаргарепе
  • 3 шоља младог спанаћа
  • 1/4 шоље пржених пистаћа
  • 1 кашика маслиновог уља
  • со и бибер

Припрема:

Док је кус-кус још топао у њега умешајте шаргарепу, спанаћ, пистаће маслиново уље и по укусу соло и бибера.

Крем супа од шампињона

Састојци:

  • главица карфиола
  • четири кромпира
  • две главице црног лука
  • три чена белог лука
  • литар повртне супе од коцке
  • кари у праху
  • туцана љута паприка
  • со, бибер
  • маслиново уље

Foto: Shutterstock

 

Припрема:

Укључите рерну на 200 степени. Карфиол очистите, раздвојите на цветове, убаците у плех и пеците док лепо не порумени и постане мекан. У међувремену, издинстајте на маслиновом уљу ситно сецкани црни лук, кромпир ољуштите и исеците на коцкице.

Луку додајте сецкани бели лук, затим зачине - кашичицу карија, прстохват љуте паприке. Налијте са око два децилитра супе, а затим додајте кромпир и пустите да прокључа. Улијте остатак супе и додајте печени карфиол. Када се кромпир скува, чорбицу уситните у блендеру до жељене густине, па зачините сољу и бибером.

(glossy)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација Да смрадови оду добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана

ВУЧИЋ ОТКРИО ВЕЗЕ УСАИД-А И ЦРТЕ: Организација "Да смрадови оду" добијала 190.000 евра, биће још много изненађења наредних дана

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић обишао је у Ковину завршне радове на градском купалишту ''Шљункара'' и том приликом открио да је организација УСАИД плаћала 190 хиљада евра преко ЦРТЕ организацији која се зове "Да смрадови оду".

09. 03. 2025. у 11:56 >> 13:15

Коментари (0)

ХОЛАНЂАНИН ИЗБАЦИО НОВАКА ЂОКОВИЋА: Ове што је написао на камери, све говори (ФОТО)