МУСАКА СА ПАТЛИЏАНОМ И ШАМПИЊОНАМА: Савршено сочна, препуна соса и идеална за ручак

Новости онлине

13. 04. 2025. у 08:30

Ручак који се брзо спрема и још брже поједе.

МУСАКА СА ПАТЛИЏАНОМ И ШАМПИЊОНАМА: Савршено сочна, препуна соса и идеална за ручак

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 3 средња патлиџана, нарезани на колутове од 5 цм дебљине
  • 1 кг насецканих шампињона
  • 30 мл путера
  • 1 велики лук, исецкан
  • 2 чена белог лука, исецкана
  • 170 г парадајз пасте
  • 60 мл сецканог свежег першуна
  • прстохват оригана
  • прстохват босиљка
  • 1/2 кашичице соли
  • прстохват цимета
  • 60 мл сувог црног вина
  • свеже рендани бибер
  • 120 г презли
  • 120 г ренданог пармезана
  • 4 јајета, умућена
  • 120 г путера
  • 120 г брашна
  • 350 мл топлог млека
  • 4 жуманца

Припрема:

Како бисте направили мусаку, прво патлиџан лагано посолите и пеците у науљеном плеху на 176 степени 15 минута или док не омекша. Пропржите печурке у 3 супене кашике путера, заједно са луком и белим луком. Додајте парадајз пасту, першун, оригано, босиљак, со, бибер, цимет и вино. Кувајте док се течност не упије. Додајте презле, пармезан и размућена јаја, промешајте и склоните са ватре.

Направите бели сос. Растопите путер на лаганој ватри. Умутите брашно. Затим умутите млеко, па наставите да мутите док не постане густо. Умутите и жуманца. Маслацем премажите велику посуду за тепсију. Покријте дно кришкама патлиџана, затим половином соса од печурака.

Додајте преостали патлиџан и прелијте преосталим сосом од печурака. На крају прелијте белим сосом. По жељи поспите презлама и додатно ренданим сиром. Пећи на 176 степени 35 минута, покривено фолијом. Скините фолију и пеците још 15 минута.

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ПИШЕ ИСТОРИЈУ ФУДБАЛА: Може ли до 1000 гола, ево шта му је потребно