ЧОРБА ОД КОПРИВЕ: Здрава и укусна, може и посна, а притом се једноставно прави
КОПРИВА је позната по свом јединственом укусу и здравственим предностима, што све чини ову чорбу и укусном и хранљивом.
Foto: Shutterstock
Све што вам је потребно је неколико састојака међу којима је главни коприва, блендер или штапни миксер. Посна чорба од коприве је одличан избор, али ми вам предлажемо и гурманску - са павлаком и крцкавим крутонима.
Састојци:
- 4 шоље свежих листова коприве (користите рукавице када рукујете њима)
- 1 кашика маслиновог уља
- 1 средњи лук, исечен на коцкице
- 2 чена белог лука, млевеног
- 1 велики кромпир, ољуштен и исечен на коцкице
- 4 шоље чорбе од поврћа или пилетине
- 1/2 шоље павлаке за кување (биљну користити за посну верзију)
- Со и бибер по укусу
- Крутони или тостирани хлеб за украс
Припрема:
Користите рукавице за руковање копривом да вас не би ожарила, листове коприве добро исперите да бисте уклонили прљавштину. Одрежите све чврсте стабљике и одбаците их. Оставите на страну.
У великом лонцу загрејте маслиново уље на средњој ватри. Додајте лук исецкан на коцкице и исецкан бели лук. Динстајте док лук не постане провидан, а бели лук замирише, око 3-4 минута. Додајте кромпир исечен на коцкице у шерпу и кувајте још два минута, повремено мешајући. Пажљиво додајте листове коприве у шерпу. Помешајте их са осталим састојцима и кувајте око два минута док не увену.
Сипајте чорбу од поврћа или пилећег меса, пазећи да су састојци потпуно покривени. Доведите до кључања, а затим смањите ватру. Покријте шерпу и динстајте око 15-20 минута, или док кромпир не омекша.
Користећи штапни миксер, блендирајте чорбу док не постане глатка и кремаста. Увек можете и да користите стојећи блендер, у том случају је уситните 30-45 секунди на великој брзини.
Вратите чорбу од коприве у шерпу и умешајте густу павлаку да добијете богату, кремасту текстуру. Зачините сољу и бибером по укусу. Чорбу од коприве сипајте у чиније и украсите крутонима или препеченим хлебом.
(trpeza)
Препоручујемо
БЕЛА ЧОРБА СА СЛАНИНОМ И КУКУРУЗОМ: Јело које ћете изнова и изнова правити
15. 03. 2024. у 20:00
ЗАГРЕЈАЋЕ ВАМ ДУШУ И ТЕЛО, ЗДРАВА И ДИЈЕТАЛНА: Неодољива чорба од патлиџана
12. 01. 2024. у 19:20
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
НЕМА ДОВОЉНО НАФТЕ: Престоница и запад државе БЕЗ СТРУЈЕ - милиони у мраку! Колапс електро-мреже у Куби
МНОГИ становници ове државе свакодневно се суочавају са нестанком струје који траје 20 сати или дуже.
03. 12. 2025. у 20:26
Коментари (0)