САВРШЕНА ЗА ПРВЕ ПРОЛЕЋНЕ ДАНЕ: Салата од карфиола, зелене бораније и тиквице
Салата од карфиола, зелене бораније и тиквице је добар избор за прилог уз главно јело, или једноставно можете да уживате у њеној свежини и изаберете је као лагану вечеру.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 500 г карфиола
- 2 кашике маслиновог уља
- 5 кашика врућег повртног бујона
- 125 г зелене бораније
- 1 тиквица, исечена на мале коцке
- корица 2 лимуна, и сок од 1 лимуна
- 2 кашичице шећера
- 2 кашике маслина, оцеђених и исецканих
- 3 кашике маслиновог уља
- 50 г першуна, само листова
- шака листова нане
- 2 млада лука, исецкана
Припрема:
За салату од карфиола, зелене бораније и тиквице, нарендајте карфиол, заустављајући се тек када дођете до веома тврдог централног језгра. Загрејте једну кашику уља у великом тигању, додајте карфиол са мало зачина и пржите на средњој ватри три минута, редовно мешајући. Сипајте повртни бујон, промешајте, па поклопите шерпу и кувајте још 3-4 минута. Мешајте једном или два пута током кувања док карфиол не омекша, а бујон се не упије. Распоредите по тањиру и оставите да се охлади. Обришите посуду.
У тигању загрејте преостало уље и додајте зелену боранију, тиквице и зачине. Пржите на јакој ватри док не порумени, око четири минута. Оставите да се охлади. Помешајте корицу и лимунов сок, шећер, маслине, уље и мало зачина. Зачинско биље исецкајте прилично ситно, а затим га ставите у велику чинију са карфиолом, поврћем и младим луком. Када сте спремни за јело, додајте прелив и добро промешајте. Ставите на тањир, покапајте са још мало уља, а затим исеците преостали лимун са корицом на кришке и сервирајте уз њега. Уживајте у салати од карфиола, зелене бораније и тиквице.
(Stvarukusa/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

РУЉА ИЗВУКЛА БРИТАНЦА ИЗ СТАНИЦЕ И ЗАПАЛИЛА ГА: Полиција није реаговала из страха за сопствену безбедност
БРИТАНСКИ држављанин преминуо је од последица тешких опекотина након што га је, према наводима локалних медија, група људи извукла из полицијске станице и запалила на улици, јавља Скај њуз.
22. 04. 2025. у 12:01

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

Халид Бешлић "тежак" 13 милиона €, а живи од кирије - "увалио" се у кредит
"САДА изнајмљујем све и живим од кирије, тако је најбоље."
21. 04. 2025. у 18:56 >> 18:56
Коментари (0)