САВРШЕНА ЗА ПРВЕ ПРОЛЕЋНЕ ДАНЕ: Салата од карфиола, зелене бораније и тиквице
Салата од карфиола, зелене бораније и тиквице је добар избор за прилог уз главно јело, или једноставно можете да уживате у њеној свежини и изаберете је као лагану вечеру.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 500 г карфиола
- 2 кашике маслиновог уља
- 5 кашика врућег повртног бујона
- 125 г зелене бораније
- 1 тиквица, исечена на мале коцке
- корица 2 лимуна, и сок од 1 лимуна
- 2 кашичице шећера
- 2 кашике маслина, оцеђених и исецканих
- 3 кашике маслиновог уља
- 50 г першуна, само листова
- шака листова нане
- 2 млада лука, исецкана
Припрема:
За салату од карфиола, зелене бораније и тиквице, нарендајте карфиол, заустављајући се тек када дођете до веома тврдог централног језгра. Загрејте једну кашику уља у великом тигању, додајте карфиол са мало зачина и пржите на средњој ватри три минута, редовно мешајући. Сипајте повртни бујон, промешајте, па поклопите шерпу и кувајте још 3-4 минута. Мешајте једном или два пута током кувања док карфиол не омекша, а бујон се не упије. Распоредите по тањиру и оставите да се охлади. Обришите посуду.
У тигању загрејте преостало уље и додајте зелену боранију, тиквице и зачине. Пржите на јакој ватри док не порумени, око четири минута. Оставите да се охлади. Помешајте корицу и лимунов сок, шећер, маслине, уље и мало зачина. Зачинско биље исецкајте прилично ситно, а затим га ставите у велику чинију са карфиолом, поврћем и младим луком. Када сте спремни за јело, додајте прелив и добро промешајте. Ставите на тањир, покапајте са још мало уља, а затим исеците преостали лимун са корицом на кришке и сервирајте уз њега. Уживајте у салати од карфиола, зелене бораније и тиквице.
(Stvarukusa/mondo)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

РУСИ ОДБИЛИ ПРЕКИД ВАТРЕ И ГОМИЛАЈУ ЈАКЕ СНАГЕ КОД ЛИМАНА: Спрема се велика офанзива, ништа од мира у наредним месецима!
ЈУЧЕ је Москва одбила мировни предлог и прекид ватре на 30 дана са Украјином. Високи званичници Трампове администрације у последњим данима воде разговоре о томе да Вашингтон можда неће бити у стању да издејствује прекид ватре између Русије и Украјине у наредним месецима. За то време, Москва гомила трупе у Доњецкој области и спрема се за велику офанзиву.
02. 04. 2025. у 14:59

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта
ЕВРОПСКИ држављани који путују у Велику Британију од данас морају имати дигиталну пропусницу за улазак у земљу, за коју британска влада тврди да ће побољшати безбедност граница.
02. 04. 2025. у 10:16

ЈЕДАН РАКИЈА, А ДРУГИ... Нећете веровати КАКО се зову пси новог амбасадора САД у Србији Марка Брновића
МАРК Брновић је увек поносно истицао своје порекло, уосталом ћерке му се зову - Милена и Софија.
31. 03. 2025. у 19:31
Коментари (0)