МАНАСТИРСКА ЈОТА: Најукусније јело по рецепту са Хиландара

Јована Васић

14. 03. 2025. у 13:30

Рецепт за јоту оригинално потиче из Италије, тачније из Трста.

МАНАСТИРСКА ЈОТА: Најукусније јело по рецепту са Хиландара

Фото Shutterstock

Ово јело, међутим, такође воле да спремају и монаси на Хиландару, па отуд му и име "манастирска јота". Изузетног је укуса, здраво и дуго ће вас држати ситим. Једноставно је укусно јело идеално за све који желе ручак без меса.

Састојци:

  • со и бибер према укусу
  • 4 шаке пасуља
  • 500 г киселог купуса
  • 5 кромпира
  • 1-2 ловорова листа
  • концентрат парадајза
  • 1 парадајз
  • 2 велике кашике маслиновог уља
  • 4 чена белог лука
  • 50 г кашика брашна
  • 1 шака сецканог першуна

Припрема:

Вече пре спремања јоте потопите пасуљ у воду. Сутрадан га сипајте у нову воду и кувајте око 15 минута, и потом баците течност.

За то време оперите и исецкајте кисели купус. Ољуштите и исеците кромпир на коцкице. Такође ситно исецкајте и бели лук и першун. Исеците парадајз на крупне комаде.

У посебну шерпу сипајте мало уља и продинстајте кувани пасуљ, а потом преко њега ставите и динстајте кисели купус, бели лук и парадајз. Додајте першун и све остале зачине.

Долите преко поврћа довољно воде да "огрезне", поклопите и кувајте на тихој ватри око 40 минута. Сада је тренутак да јоти додате кромпир и кувате док не омекша.

Размутите брашно са мало воде и преспите у шерпу, добро промешајте и кувајте још око десет минута.

(ona)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ФИФА ПОМАЖЕ СРБИЈИ! Албанија у шоку