МАНАСТИРСКА ЈОТА: Најукусније јело по рецепту са Хиландара
Рецепт за јоту оригинално потиче из Италије, тачније из Трста.

Фото Shutterstock
Ово јело, међутим, такође воле да спремају и монаси на Хиландару, па отуд му и име "манастирска јота". Изузетног је укуса, здраво и дуго ће вас држати ситим. Једноставно је укусно јело идеално за све који желе ручак без меса.
Састојци:
- со и бибер према укусу
- 4 шаке пасуља
- 500 г киселог купуса
- 5 кромпира
- 1-2 ловорова листа
- концентрат парадајза
- 1 парадајз
- 2 велике кашике маслиновог уља
- 4 чена белог лука
- 50 г кашика брашна
- 1 шака сецканог першуна
Припрема:
Вече пре спремања јоте потопите пасуљ у воду. Сутрадан га сипајте у нову воду и кувајте око 15 минута, и потом баците течност.
За то време оперите и исецкајте кисели купус. Ољуштите и исеците кромпир на коцкице. Такође ситно исецкајте и бели лук и першун. Исеците парадајз на крупне комаде.
У посебну шерпу сипајте мало уља и продинстајте кувани пасуљ, а потом преко њега ставите и динстајте кисели купус, бели лук и парадајз. Додајте першун и све остале зачине.
Долите преко поврћа довољно воде да "огрезне", поклопите и кувајте на тихој ватри око 40 минута. Сада је тренутак да јоти додате кромпир и кувате док не омекша.
Размутите брашно са мало воде и преспите у шерпу, добро промешајте и кувајте још око десет минута.
(ona)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ЋУРЕЋА СУПА СА КНЕДЛАМА: Рецепт за јело без којег не може да се замисли ручак
23. 02. 2025. у 11:00Јована Васић

ХИПОКРАТОВА СУПА: Одлична за имунитет и детоксикацију
21. 02. 2025. у 11:00Jована Васић

ЏЕЈ ДИ ВЕНС УДАРИО НА ЗЕЛЕНСКОГ: То што он ради је апсурдно
У ИНТЕРВЈУУ за интернет портал УнХерд , амерички потпредседник Џеј Ди Венс назвао је нападе украјинског председника Володимира Зеленског на САД „непродуктивном реториком“ и „апсурдним“.
15. 04. 2025. у 10:27

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

"СИНА СМО САХРАНИЛИ У НИКШИЋУ" Жељко Самарџић о највећој животној трагедији: "То је била туга за све нас"
ПЕВАЧ проговорио о болној теми.
15. 04. 2025. у 10:18
Коментари (0)