ТОСКАНСКА ЧОРБА СА ПАЛЕНТОМ: Припрема је једноставна, а резултат – право мало гастрономско уживање
Ако волите богате, ароматичне чорбе, ова тосканска чорба са палентом ће вас одушевити. Комбинација поврћа, пасуља и кеља даје јој пун укус и хранљивост, док палента додаје неодољиву кремасту текстуру.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 4 кашике маслиновог уља
- 1 средњи црвени лук, ситно исецкан
- 1 средња шаргарепа, ситно исецкана
- 2-3 стабљике целера, ситно исецкане
- 3 листа жалфије, уситњена
- пола кг тосканског кеља, без стабљика, исецканог
- 250 г сецканог парадајза (из конзерве)
- 125 г парадајз-соса
- 1 конзерва пасуља, оцеђеног
- 700 мл бујона од поврћа
- 120 г паленте
- Со и бибер по укусу
Припрема:
У великој шерпи загрејте маслиново уље на средње јакој ватри. Додајте црвени лук, шаргарепу и целер па динстајте уз повремено мешање, док не омекшају. Додајте уситњену жалфију и кратко пропржите, око 30 секунди, док не пусти арому. Умешајте исецкан кељ и посолите. Кувајте док не почне да омекшава. Сипајте сецкани парадајз и пасирани парадајз-сос, затим додајте пасуљ. Промешајте.
Улијте бујон, сачекајте да проври, а затим смањите температуру и оставите да се лагано крчка 10 минута. Док мешате чорбу, постепено додајте паленту, непрестано мешајући како бисте спречили грудвице. Кувајте још 3-5 минута, док не добијете густу и кремасту конзистенцију. По укусу додајте још соли и бибера. Послужите топло, уз додатак маслиновог уља.
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ДОМАЋА ЧОРБА ОД СРЕМУША: Савршен избор за лаган, здрав и хранљив оброк
18. 03. 2025. у 11:00

НЕОДОЉИВА ЧОРБА ОД ДИМЉЕНОГ ЛОСОСА: Брза и једноставна припрема савршено укусног јела
06. 03. 2025. у 10:30Jована Васић

ЧОРБА ОД ПЕЧЕНОГ ПАРАДАЈЗА И ЛУКА: Припрема је необична, али једноставна, а укус божанствен (ВИДЕО)
19. 02. 2025. у 09:00Јована Васић

ТРАМП СПУСТИО ЦАРИНЕ И СРБИЈИ: Ево колико сада износе и када одлука ступа на снагу
ПРЕДСЕДНИК САД Доналд Трамп изјавио је данас да ће свим земљама, укључујући и Србију, уведене царине бити суспендоване, осим за Кину, којој је тарифе увећао на 125 одсто.
09. 04. 2025. у 20:44

ДРАМА НА ГРАДИЛИШТУ! ЈЕДНА ОСОБА ЗАРОБЉЕНА, ТРОЈЕ ПРЕЖИВЕЛО: Грађани позвани да се евакуишу због додатног урушњавања (ФОТО/ВИДЕО)
КАКО преносе локални медији, претпоставља се да су две особе заробљене након што се срушило градилиште Шин Ансан, у Иљик-донгу, Гванмјон-си, близу јужнокорејске престонице.
11. 04. 2025. у 10:00 >> 10:12

Мирзу Делибашића жена оставила због алкохола, сина му родила Српкиња (ФОТО)
МИРЗА Делибашић, легендарни кошаркаш из Сарајева, био је много више од спортисте – био је симбол страсти, харизме и људскости.
12. 04. 2025. у 11:25
Коментари (0)