ШОПСКА САЛАТА: Омиљени прилог уз јело
Шопска салата толико је богата и укусна да је постала неизоставан део сваке трпезе.
 
                                                                                    Foto: Shutterstock
Шопска салата је традиционално јело балканске (највише српске, бугарске, македонске и чешке) кухиње, а име је добила по Шопима.
Састојци:
- 200 г белог сланог сира
- 3 паприке бабуре
- 3 парадајза
- 3 свежа краставца
- 1 велика главица љубичастог лука
- 2-3 гранчице свежег першуна
- 2-3 кашике уља
- 2-3 кашике јабуковог или винског сирћета
Припрема:
Оперите парадајз и паприке, краставац ољуштите. Паприку прережите напола, одстраните јој петељку и семенке, па је нарежите на подједнаке коцкице.
Парадајз и краставце такође насецкајте на коцкице. Лук ољуштите, па део нарежите на тање колутове, а остатак на ситне коцкице.
Насецкано поврће пребаците у дубљу посуду (колутове лука оставите са стране), прелијте га сирћетом и уљем и добро измешајте. На врх сложите колутове лука, додајте ситно рендан слани сир, па све поспите сецканим першуном.
(krstarica)
 
                    
                    УКРАЈИНСКИ ВОЈНИЦИ У КЛАНИЦИ ПОКРОВСКА: "У граду је прави пакао, Руси довели све снаге које могу"
РУСКА пешадија продрла је у градске границе једног од главних стратешких циљева председника Русије Владимира Путина, претећи да га опколи. Украјинске специјалне снаге укључиле су се у борбе у урбаном подручју.
29. 10. 2025. у 17:43
 
                    
                    САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
 
                    
                    Удала се за 25 лета старијег чобанина, доживела шок кад је умро
Марсел Амфу је читав свој живот живео једноставно. Његова кућа није имала ни струје ни воде. То му је омогућило да уштеди огромне суме новца.
28. 10. 2025. у 21:37
 
                     
                     
                     
                     
                                         
                                         
                                 
                                         
                                         
                                         
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                     
                    
                    
Коментари (0)