СОЉАНКА: Рецепт за руску чорбу пуну укуса

Milena Tomasevic

11. 09. 2025. у 14:11

Сољанка је традиционална руска чорба која својим богатим укусом и густом текстуром одмах осваја. Комбинација меса, поврћа, киселих краставаца и арома зачина чини је савршеним јелом за хладне дане.

СОЉАНКА: Рецепт за руску чорбу пуну укуса

ФОТО: Novosti

Састојци:

  • 400 гр кобасице (пожељно димљене)
  • 300 гр шунке или сланине
  • 2 црна лука
  • 2 шаргарепе
  • 2 паприке (црвена и жута)
  • 2–3 кромпира
  • 200 гр печурака
  • 4–5 киселих краставаца
  • 2–3 кашике парадајз пиреа
  • 2 л месне или повртне чорбе
  • 2 чена белог лука
  • 2 ловорова листа
  • мало мускатног орашчића
  • со и бибер по укусу
  • 1 лимун
  • 2 кашике уља за пржење
  • 3 кашике павлаке (18% мм)
  • свеж копар за посипање

Припрема:

Кобасицу и шунку исецкајте на коцкице и пропржите на уљу у великом лонцу док благо не порумене. Додајте ситно сецкани црни лук, шаргарепу и паприку. Пропржите неколико минута, док поврће мало не омекша. Умешајте печурке и кувајте око 5 минута. Затим додајте киселе краставце, парадајз пире и ситно исецкан бели лук. Добро промешајте.

Улијте чорбу, па додајте исечен кромпир, ловоров лист и мускатни орашчић. Кувајте 25 минута, док кромпир не омекша. Зачините по укусу сољу и бибером.

Послужите топлу чорбу уз парче лимуна, кашику павлаке и свеж копар.

Пријатно!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ОВО ЈЕ ДЕТАЉАН СПИСАК НАМИРНИЦА КОЈИМА ЋЕ ПАСТИ ЦЕНА: Нове економске мере важне за грађане

ПРЕСЕДНИК Србије Александар Вучић истакао је јуче приликом излагања о смањењу маржи на кућну хемију и прехрамбене производе, а у оквиру представљања нових економских мера за грађане, да снижење које ће уследити као последица ограничења трговачких маржи обухвата 3000 производа из 23 групе.

25. 08. 2025. у 13:15

Коментари (0)

Војин Ђорђевић: ВОДАВОДА је одабрала нас