КРЕМ ЧОРБА ОД ПАРАДАЈЗА: Укус парадајза, са додиром хрскавог ораха и карамелизованог лука
Нежна и баршунаста, ова чорба је савршена за породични ручак или свечану вечеру.
ФОТО: Novosti
Састојци
Препечени индијски орах и карамелизовани лук
- 1 шоља индијског ораха, грубо исецканог
- 2 обична црна лука, танко исечена
- ½ шоље кокосовог уља (може и маслиново)
- Со и бибер по укусу
Чорба од парадајза
- 2 кашике кокосовог уља (може и маслиново)
- 1 велики црни лук, ситно исецкан
- 2,5 cm свежег ђумбира, ољуштеног и ситно наренданог
- 5 ченова белог лука, ситно исецканог
- 725 г конзервираног целог парадајза, ручно згњеченог
- 380 г пуномасног незаслађеног кокосовог млека (400 мл), 4 кашике сачувајте за преливање
- 725 г воде
- со и бибер по укусу
За украс
- свеж босиља
- мало уља од пржења лука
Припрема
1. Препечени орах и лук Загрејте рерну на 190 °C. Плех обложите папиром за печење. Индијски орах помешајте са 1 кашиком кокосовог уља, посолите и побиберите, па пеците 5–8 минута да благо порумени. Оставите да се охлади.
На средњој температури загрејте преостало уље у тигању. Додајте танко сечени црни лук и полако пржите 12–15 минута, мешајући, док не постане златаст и слаткаст. Извадите на папирни убрус и сачувајте ароматизовано уље.
2. Чорба
У великој шерпи загрејте кокосово уље и пржите ситно сечени лук са прстохватом соли око 10 минута да се карамелизује. Додајте бели лук и ђумбир, пржите још 2–3 минута. Умешајте парадајз, кокосово млеко и воду. Доведите до кључања, затим смањите температуру и лагано кувајте 30 минута поклопљено. Штапним миксером или у блендеру блендирајте до потпуно глатке и кремасте текстуре. Посолите и побиберите по укусу.
3. Сервирање
Сипајте чорбу у чиније. Прелијте по кашику сачуваног кокосовог млека и неколико капи ароматизованог уља. Поспите препечени индијски орах, карамелизовани лук и украсите свежим босиљком.
Пријатно!
Препоручујемо
РЕЦЕПТ ЗА КОЛАЧ БЕЗ БРАШНА: Прави се брзо и идеалан је за зиму (ВИДЕО)
05. 12. 2025. у 12:47
ХИТ ПОСЛАСТИЦА: Кремаста торта за коју вам не требају јаја ни млеко
04. 12. 2025. у 17:19
КОЛАЧ СА МАКОМ БЕЗ ШЕЋЕРА И БРАШНА: Здравији десерт који осваја на први залогај
04. 12. 2025. у 13:04
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)
У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!
29. 11. 2025. у 08:00
ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак
ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.
28. 11. 2025. у 14:45
ЂАК НАСМЕЈАО СРБИЈУ: Ево како је на контролном одговорио на питање о називу наше ХИМНЕ: "Детету бих дао ДЕСЕТКУ"
ГРЕШКЕ из школских свезака понекад умеју да измаме најшире осмехе, што потврђује и ситуација у којој се нашао један малишана из Србије. Све је почело када је његова мама на интернету поделила његове одговоре са контролног задатка из предмета Свет око нас. Један од њих одушевио је кориснике друштвених мрежа.
05. 12. 2025. у 11:27
Коментари (0)