РЕЦЕПТИ ЗА ПАЛАЧИНКЕ: Шест различитих врсти на једном месту
Погледајте како да направите палачинке без јаја, млека и шећера, али и чоколадне, безглутеинске или слане.
БЕЗ ЈАЈА, МЛЕКА И ШЕЋЕРА
Потребно је: * шоља интегралног брашна * кашичица прашка за пециво * кашика уља * кашичице јабуковог сирћета * по прстохват соли и цимета * бадемово млеко За бадемово млеко: * 220 г млевених сирових бадема * 940 мл воде n мало екстракта ваниле * шећер или мед, по укусу
Уместо бадемовог, можете да користите и пиринчано млеко. Али, ако се определите за
бадемово, ставите бадеме у воду и оставите их да преноће, а потом их процедите и уситните у блендеру, постепено доливајући воду док смеса не постане хомогена. Процедите добијено млеко кроз газу и чувајте га у фрижидеру максимално шест дана. Палачинке правите тако што умешате смесу, оставите мало да одстоји, па испечете. Сами одредите количину млека. Важно је да добијете тесто средње густине.
* * * * * * * * *
Чоколадне
Потребно је: * 400 мл кефира * 300 г пшеничног брашна * 60 г шећера * 40 г какаа * јаје * прстохват соде бикарбоне * кашичица сока од лимуна * уље
Помешајте сок од лимуна, јаје и шећер. Након тога додајте и брашно, соду, какао и кефир. Пошто ће смеса бити густа, палачинке пеците на добро загрејаном уљу и јачој ватри. Можете да их декоришете шлагом или воћем.
* * * * * * * * *
Безглутенске
Потребно је: * јаје * 4 кашике безглутенског брашна * прстохват соли * мало уља, млека и воде
Умутите јаје са мало соли и млека, додајте брашно, па улијте млаку води и добро умутите жицом. Не дозволите да се створи пена и мехурићи, како не би биле ваздушасте. У смесу улијте и мало уља, па пеците на добро загрејаном тефлонском тигању. Када их испечете, покријте их памучном крпом. Мажите их по жељи.
* * * * * * * * *
Са бананом
Потребно је: * 125 г брашна * јаје * 300 мл млека n кашичица сунцокретовог уља * мања изгњечена банана n нарендана корица поморанџе * шећер у праху за посипање * фил по жељи
Помешајте брашно, јаје, улијте млеко и добро умутите жицом. Затим додајте уље, изгњечену банану и поморанџину кору. Палачинке пеците на загрејаном и уљем подмазаном тигању. За сваки комад на тигањ ставите четири кашике уља тигањ. Служите их топле, филоване и декорисане по жељи.
* * * * * * * * *
Од јабука
Потребно је: * 3 накиселе јабуке * 300 г ражаног брашна * 100 г пшеничног брашна * мало соли * 2 јајета n 300 мл млека * 100 мл воде * 4 кашике киселе воде * кашичица цимета * на врх ножа млевеног каранфилића
Изрендајте ољуштене јабуке. Од наведених састојака умутите смесу за палачинке и оставите је да одстоји један сат. Потом у смесу умешајте рендане јабуке, додајте цимет и
каранфилић, па пржите мале палачинке. Готове палачинке само поспите шећером у праху, а по жељи можете да их прелијете и медом.
* * * * * * * * *
Запечене са поморанџом и сиром
Потребно је: * 600 г несланог сремског сира * 150 г шећера у праху * 3 јајета n поморанџа * 150 г сувог грожђа. За преливање: * 250 мл неутралне павлаке за кување
Оперите поморанџу и нарендајте корицу, оцедите сок и у њега потопите суво грожђе. Сир умутите са шећером и уз непрекидно мућење додајте једно по једно јаје. Убаците корицу и сок од поморанџе заједно са сувим грожђем и све заједно добро промешајте. Обилно филујте сваку палачинку, па је увијте као сармицу и ређајте у подмазану посуду за печење. Прелијте палачинке павлаком и ставите 20 минута у рерну на 200 степени да се запеку.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
МАКРОН СВЕ ИЗНЕНАДИО: Ево шта каже о преговорима са Путином
ФРАНЦУСКИ председник Емануел Макрон рекао је да не искључује могућност преговора са руским председником Владимиром Путином „када контекст дозвољава“.
17. 11. 2024. у 21:03
ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева
АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена укинула је данас ограничења која су досад Украјини блокирала употребу америчког оружја за нападе дубоко на руску територију.
17. 11. 2024. у 19:48
ДА ЧОВЕК НЕ ПОВЕРУЈЕ: Погребни бизнис - ево чиме се Легија бави у затвору
ТАЈ посао му је плаћен.
18. 11. 2024. у 15:42
Коментари (0)