ПОСЛАСТИЦЕ СА СВИХ СТРАНА СВЕТА: Рецепти за Фар Бретон, Лемингтон чупавци, Сантјаго

В. Н.

22. 05. 2023. у 07:00

ШЕСТ рецепта који ће вас одушевити

ПОСЛАСТИЦЕ СА СВИХ СТРАНА СВЕТА: Рецепти за Фар Бретон, Лемингтон чупавци, Сантјаго

Фото Shutterstock

Фар Бретон

Потребно је: 4 шољице млека, 160 г путера, 200 г шећера у праху, кашичица ароме ваниле, 250 г брашна, прстохват соли, 6 јаја, шољица вишања

Млеко, путер и пола количине шећера мешајте на средњој ватри, док се путер не отопи, па оставите да се течност прохлади и онда додајте ванилу. Умутите јаја са остатком шећера, повремено додајући брашно, посолите, а на крају додајте и прохлађен течни део. Ретку смесу улијте у калуп, додајте вишње (можете и мало сувих грожђица), па пеците 45-60 минута на 180 степени. Готов колач, припремљен по рецепту мајстора из Бретање, служите уз кафу или чај.

* * * * * * * * * *

Лемингтон чупавци

Потребно је за бисквит: 3 јајета, 10 кашика шећера, 13 кашика уља, 100 мл млека, 16 кашика брашна, кесица прашка за пециво, кесица ванилин шећера. За глазуру: 1,5 дл млека, 150 г чоколаде за кување, 150 г маргарина, 200 г кокосовог брашна, 150 г шећера

Фото Shutterstock

Умутите јаја, ванилин шећер и шећер, додајте млеко и уље непрестано мешајући. Полако додајте брашно у које сте умешали прашак за пециво. Плех науљите, поспите с мало брашна, сипајте смесу и пеците 15 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Када се мало охлади, исеците на коцке. На лаганој ватри прокувајте млеко са шећером. Кад проври, додајте маргарин и чоколаду. Непрестано мешајте док поново не проври. Охладите смесу да буде млака, па коцке најпре уваљајте у њу, а потом у кокосово брашно. Бисквит, ако желите, можете да преполовите по ширини, да једну површину премажете џемом по жељи, а затим на то ставите другу да се залепи. Тако ће чупавци, омиљени колач Аустралијанаца, бити декоративнији када их загризете.

* * * * * * * * * *

Сантјаго

Потребно је: 500 г млевених бадема, 500 г шећера, 7 јаја, 150 г брашна, 100 г маргарина, 50 г шећера у праху, кашичица цимета, чаша слатког вина, рендана лимунова кора

Фото Shutterstock

Добро измешајте једно јаје, маргарин, брашно и једну кашику воде. Тесто развуците оклагијом и њиме прекријте маргарином премазан и брашном посут плех. У посуди помешајте млевени бадем, шећер, цимет, лимунову кору, па додајте вино и преостала јаја, једно по једно. Готовом смесом прелијте тесто и поравнајте је, па ставите у рерну на средњу температуру, док тесто не добије златну боју. Готов и охлађен колач исеците и поспите шећером у праху. Служите уз кафу са млеком или вином.

* * * * * * * * * *

Ом Али с укусом Оријента

Потребно је: 250 г лиснатог теста, шака сувих кајсија, шака сувих грожђица и брусница, шака лешника, бадема, кокоса, пистаћа, 200 мл млека, 300 мл слатке павлаке, кашика прашка за пудинг по жељи, кашика меда, цимет, мало маргарина

Фото Shutterstock

Тепсију окрените наопачке и на њој разваљајте лиснато тесто, па га пеците 15 минута на 180 степени. За то време исецкајте кајсије, лешнике, пистаће и остале састојке које сте одабрали. Млеко, слатку павлаку, мед и цимет загрејте до кључања, додајте кашику пудинга размућену у неколико кашика млека. Печено тесто исеците на комаде, ставите у маргарином премазану тепсију, поспите сувим воћем и орашастим плодовима, па све прелијте скуваним млеком. Пеците 20 минута на 180 степени. Ова египатска посластица се једе топла.

* * * * * * * * * *

Чоколадна торта "капрезе"

Потребно је: 5 јаја, 200 г шећера, 200 г маслаца, 200 г тамне чоколаде, 250 г крупно млевених бадема, кесица ванилин шећера, 1/2 шољице рума, со

Фото Shutterstock

Одвојите жуманца од беланаца. На пари растопите маслац и чоколаду и пустите да се охладе, уз повремено мешање. Пенасто умешајте жуманца са шећером и ванилин шећером. Додајте отопљени маслац и бадеме, стално мешајући. Затим додајте рум и отопљену чоколаду. Пенасто умутите беланца којима сте додали прстохват соли. Варјачом лагано помешајте две смесе, па излијте у калуп за торту претходно намазан маслацем. Пеците око 40 минута у претходно загрејаној рерни, на 180 степени. Охлађену торту, у којој често уживају Италијани, поспите шећером у праху.

* * * * * * * * * *

Нанаимо коцке или штангле

Потребно је за подлогу: 125 г маргарина, 1/3 шољице шећера, 5 кашика какаоа, јаје, 8 комада кекса по избору, 1/2 шољице бадема, 2/3 шољице кокосовог брашна. За крем: 200 г маргарина, 1/2 шољице слатке павлаке, 3 кашике праха пудинга од ваниле, 2,5 шољице шећера у праху, 2 кашичице екстракта ваниле. За тамни слој: 150 г тамне чоколаде, 50 г маргарина

Фото Shutterstock

У шерпу ставите маргарин, шећер и какао. Нека се отопе, уз мешање, на најнижој температури. Када маса постане глатка искључите шпорет. У већој чинији умутите јаје, па уз стално мешање жицом полако додајте отопљену врућу смесу. Крем ће се згуснути при додиру јајета и вруће чоколаде. Затим додајте крупније самлевен кекс, па сецкане бадеме (могу и млевени), а умешајте и кокосово брашно да добијете једноличну смесу. Дубљи тигањ обложите масним папиром, убаците смесу и добро је изравнајте. Све састојке за крем ставите у једну посуду и добро измиксајте, па тиме премажите подлогу колача. Затим заједно отопите чоколаду и маслац, оставите да се охлади и тек онда прелијте колач и одмах ставите у фрижидер. Кад се стегне, овај канадски десерт исеците на коцке или штангле.

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

ЖЕЉКУ САМ МОЗАК ИСПРАО Вељко открио како васпитава децу и шта их прво учи

"ЖЕЉКУ САМ МОЗАК ИСПРАО" Вељко открио како васпитава децу и шта их прво учи

БОКСЕР Вељко Ражнатовић и његова супруга Богдана у мају месецу добили су трећег сина коме су дали име Исаија, а неодољиви дечак мења се из дана у дан, окружен браћом Крстаном и Жељком.

14. 12. 2024. у 20:04

Коментари (1)

КОНКУРС ЗА МАЛЕ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Mercator-S вас позива да постанете део бренда „укуси мога краја“