ПОСЛАСТИЦЕ СА СВИХ СТРАНА СВЕТА: Рецепти за Фар Бретон, Лемингтон чупавци, Сантјаго
ШЕСТ рецепта који ће вас одушевити
Фар Бретон
Потребно је: 4 шољице млека, 160 г путера, 200 г шећера у праху, кашичица ароме ваниле, 250 г брашна, прстохват соли, 6 јаја, шољица вишања
Млеко, путер и пола количине шећера мешајте на средњој ватри, док се путер не отопи, па оставите да се течност прохлади и онда додајте ванилу. Умутите јаја са остатком шећера, повремено додајући брашно, посолите, а на крају додајте и прохлађен течни део. Ретку смесу улијте у калуп, додајте вишње (можете и мало сувих грожђица), па пеците 45-60 минута на 180 степени. Готов колач, припремљен по рецепту мајстора из Бретање, служите уз кафу или чај.
* * * * * * * * * *
Лемингтон чупавци
Потребно је за бисквит: 3 јајета, 10 кашика шећера, 13 кашика уља, 100 мл млека, 16 кашика брашна, кесица прашка за пециво, кесица ванилин шећера. За глазуру: 1,5 дл млека, 150 г чоколаде за кување, 150 г маргарина, 200 г кокосовог брашна, 150 г шећера
Умутите јаја, ванилин шећер и шећер, додајте млеко и уље непрестано мешајући. Полако додајте брашно у које сте умешали прашак за пециво. Плех науљите, поспите с мало брашна, сипајте смесу и пеците 15 минута у рерни загрејаној на 180 степени. Када се мало охлади, исеците на коцке. На лаганој ватри прокувајте млеко са шећером. Кад проври, додајте маргарин и чоколаду. Непрестано мешајте док поново не проври. Охладите смесу да буде млака, па коцке најпре уваљајте у њу, а потом у кокосово брашно. Бисквит, ако желите, можете да преполовите по ширини, да једну површину премажете џемом по жељи, а затим на то ставите другу да се залепи. Тако ће чупавци, омиљени колач Аустралијанаца, бити декоративнији када их загризете.
* * * * * * * * * *
Сантјаго
Потребно је: 500 г млевених бадема, 500 г шећера, 7 јаја, 150 г брашна, 100 г маргарина, 50 г шећера у праху, кашичица цимета, чаша слатког вина, рендана лимунова кора
Добро измешајте једно јаје, маргарин, брашно и једну кашику воде. Тесто развуците оклагијом и њиме прекријте маргарином премазан и брашном посут плех. У посуди помешајте млевени бадем, шећер, цимет, лимунову кору, па додајте вино и преостала јаја, једно по једно. Готовом смесом прелијте тесто и поравнајте је, па ставите у рерну на средњу температуру, док тесто не добије златну боју. Готов и охлађен колач исеците и поспите шећером у праху. Служите уз кафу са млеком или вином.
* * * * * * * * * *
Ом Али с укусом Оријента
Потребно је: 250 г лиснатог теста, шака сувих кајсија, шака сувих грожђица и брусница, шака лешника, бадема, кокоса, пистаћа, 200 мл млека, 300 мл слатке павлаке, кашика прашка за пудинг по жељи, кашика меда, цимет, мало маргарина
Тепсију окрените наопачке и на њој разваљајте лиснато тесто, па га пеците 15 минута на 180 степени. За то време исецкајте кајсије, лешнике, пистаће и остале састојке које сте одабрали. Млеко, слатку павлаку, мед и цимет загрејте до кључања, додајте кашику пудинга размућену у неколико кашика млека. Печено тесто исеците на комаде, ставите у маргарином премазану тепсију, поспите сувим воћем и орашастим плодовима, па све прелијте скуваним млеком. Пеците 20 минута на 180 степени. Ова египатска посластица се једе топла.
* * * * * * * * * *
Чоколадна торта "капрезе"
Потребно је: 5 јаја, 200 г шећера, 200 г маслаца, 200 г тамне чоколаде, 250 г крупно млевених бадема, кесица ванилин шећера, 1/2 шољице рума, со
Одвојите жуманца од беланаца. На пари растопите маслац и чоколаду и пустите да се охладе, уз повремено мешање. Пенасто умешајте жуманца са шећером и ванилин шећером. Додајте отопљени маслац и бадеме, стално мешајући. Затим додајте рум и отопљену чоколаду. Пенасто умутите беланца којима сте додали прстохват соли. Варјачом лагано помешајте две смесе, па излијте у калуп за торту претходно намазан маслацем. Пеците око 40 минута у претходно загрејаној рерни, на 180 степени. Охлађену торту, у којој често уживају Италијани, поспите шећером у праху.
* * * * * * * * * *
Нанаимо коцке или штангле
Потребно је за подлогу: 125 г маргарина, 1/3 шољице шећера, 5 кашика какаоа, јаје, 8 комада кекса по избору, 1/2 шољице бадема, 2/3 шољице кокосовог брашна. За крем: 200 г маргарина, 1/2 шољице слатке павлаке, 3 кашике праха пудинга од ваниле, 2,5 шољице шећера у праху, 2 кашичице екстракта ваниле. За тамни слој: 150 г тамне чоколаде, 50 г маргарина
У шерпу ставите маргарин, шећер и какао. Нека се отопе, уз мешање, на најнижој температури. Када маса постане глатка искључите шпорет. У већој чинији умутите јаје, па уз стално мешање жицом полако додајте отопљену врућу смесу. Крем ће се згуснути при додиру јајета и вруће чоколаде. Затим додајте крупније самлевен кекс, па сецкане бадеме (могу и млевени), а умешајте и кокосово брашно да добијете једноличну смесу. Дубљи тигањ обложите масним папиром, убаците смесу и добро је изравнајте. Све састојке за крем ставите у једну посуду и добро измиксајте, па тиме премажите подлогу колача. Затим заједно отопите чоколаду и маслац, оставите да се охлади и тек онда прелијте колач и одмах ставите у фрижидер. Кад се стегне, овај канадски десерт исеците на коцке или штангле.
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
РУСКИ ЗВАНИЧНИК ОТКРИО: Ово би могло бити место потенцијалног састанка Путина и Трампа
УЈЕДИЊЕНИ Арапски Емирати (УАЕ) имају снажна досадашња искуства у организовању самита и могли би бити место потенцијалног састанка између председника Русије Владимира Путина и новоизабраног председника САД Доналда Трампа, изјавио је Олег Карпович, проректор за научна питања на Дипломатској академији Министарства спољних послова Русије, за руску агенцију ТАСС.
15. 01. 2025. у 12:23
"ЉУДИ ЋЕ УМРЕТИ" Ватрогасци недељама пре ужаса у Лос Анђелесу упозоравали на најгори сценарио
МАЊЕ од месец дана пре него што су пожари захватили Лос Анђелес, група искусних ватрогасаца окупила се на Градском већу како би тражили већа средства.
15. 01. 2025. у 14:03
ОД КОЛЕГА ИЗ "ПОТЕРЕ", САМО МЕМЕД: Зашто "трагачи" нису били на сахрани?
МИЛОРАД Милинковић преминуо је у 60. години на Божић, у цркви у Јабуковцу где је пратио литургију.
13. 01. 2025. у 20:59
Коментари (1)