БАКЛАВА ШТРУДЛИЦЕ – очаравајућа старинска традиционална посластица
Један од оних старих, проверених рецепата који су нам остављени генерацијама уназад, да нас повезују с прошлошћу и радују будуће тренутке. Баклава штрудлице, драгуљи укуса који спајају квасно пециво и надев сличан баклави, одушевљавајуће су укусне и богате традицијом. Овај рецепт је попут моста између векова, омогућавајући нам да се посладимо и гостимо још много генерација. Са видео-упутством корак по корак, ове старинске посластице постају доступне свима који желе да се упусте у магични кулинарски доживљај.

Foto: Jutjub/Printskrin
Време припреме:
око 120 минута
Састојци:
За тесто:
- 300 мл млека
- 1 кашика шећера
- 25 г свежег или 7-8 г сувог квасца
- 500 г меког брашна + мало за премесу
- 30 + 20 мл уља
За надев:
- 300 г млевених ораха
- 200 г шећера
- 200 г маргарина или маслаца
За сируп:
- 400 г шећера
- 300 мл воде
- сок од пола лимуна
Припрема:
- 1. Прво припремите сируп. У шерпу ставите шећер и воду, ставите на ватру и пустите да проври. Кувајте на средњој ватри око 5 минута, а затим додајте сок од лимуна. Склоните са ватре и оставите да се сируп хлади.
- 2. У млаку воду ставите квасац и кашику шећера. Оставите да квасац одстоји 10 минута како би се активирао.
- 3. У посуду за мешење сипајте 500 г брашна и додајте мало соли. Додајте надошао квасац и 30 мл уља. Прво промешајте варјачом, а затим умесите тесто руком. Тесто ће бити лепљиво, али га затим прелијте са 20 мл уља и месите док тесто не упије уље.
- 4. Поделите тесто на два дела, обликујте сваки део у лопту и ставите их у посуду за мешење. Оставите да одстоје 30 – 60 минута.
- 5. У међувремену, припремите надев тако што ћете самлети орахе и помешати их са шећером. Отопите маслац, али нека не буде врућ.
- 6. Узимајте један део теста и развијте га у правоугаоник. Пресеците га на 4 дела и сваки део премажите отопљеним маслацем, а затим поспите надевом. Увијте сваки део са надевом у штрудлицу и руком их мало развуците да добијете дужину плеха за печење.
- 7. Послажите прве 4 ролнице у подмазан плех, па поновите исти поступак са преосталим делом теста.
- 8. Исеците послагане ролнице у плеху на жељену дужину, премажите преосталим маслацем и по жељи поспите комадићима ораха на сваку штрудлицу.
- 9. Загрејте рерну на 180 степени Целзијуса, па ставите штрудлице да се пеку. Пеците док не постану румене боје, отприлике 30 минута.
- 10. Чим их извадите из рерне, прелијте их припремљеним сирупом, равномерно покривајући сваку штрудлицу и посебно концентришући се на прорезе између њих.
- 11. Оставите штрудлице да се охладе, а затим послужите и уживајте у овим меким и укусним старинским посластицама које ће вас одушевити сваким залогајем.
Препоручујемо

НИЈЕ НИ КУПИЛА КАРТУ, НА ПЛАЖИ ЈОЈ ПОНУДИЛИ БЕСПЛАТНУ ВОЖЊУ: Нови детаљи трагичне смрти Новосађанке у Будви
ТИНЕЈЏЕРКА је, како каже њен близак пријатељ, била девојка пуна живота, имала је много планова за будућност, а тек је имала 19 година, и цео живот је био пред њом, а сада је читава њена породица завијена у црно.
30. 05. 2025. у 14:42

"ОЛ СТАР" СЕ МЕЊА ИЗ КОРЕНА, Никола Јокић ће добити прилику да заблиста као никада! (ВИДЕО)
НБА лига је донела одлуку да из корена промени формат "ол-стар" меча, потврдио је комесар лиге Адам Силвер.
04. 06. 2025. у 21:50

УЧЕНИЦИ БИЛИ ЗАБЕЗЕКНУТИ: Шта је наставница обукла - одмах је сликали, фотке су обишле свет
НАСТАВНИЦА Вероника Дукју потрудила се да визуелизује своју лекцију из анатомије. Њен потез одушевио је хиљаде корисника друштвених мрежа, на којима су се прошириле фотографије са њеног часа.
04. 06. 2025. у 10:42
Коментари (0)