ТРИ ЧУВЕНА СТАРИНСКА ЈЕЛА НА КАШИКУ: Спремају се лако, укус је изврстан, а баш су здрава и уопште не коштају пуно

Татјана Марковић

08. 11. 2023. у 12:00

КУВАНА храна и домаћа јела имају посебан укус, посебно када се мирис укусних специјалитета рашири по целој кући.

ТРИ ЧУВЕНА СТАРИНСКА ЈЕЛА НА КАШИКУ: Спремају се лако, укус је изврстан, а баш су здрава и уопште не коштају пуно

Фото: Free Images Pixabay

Породични ручак окупља укућане, и у времену када сви имамо много обавеза, држи нит блискости. Зато смо издвојили три јела која су наши стари стално спремали и уз њих се дружили.

Foto: Privatna arhiva

1. Сладак купус

Потребно вам је:

1 велика главица свежег купуса
1 главица црног лука
2 шаргарепе
1 парадајз
1 пашканат
300 г јунетине
1 кашика масти
мало соли
бибера
алеве паприке

Припрема:

Издинстајте лук, шаргарепу и пашканат, па томе додајте и јунетину исечену на коцкице. Након 15 мин додајте купус исечен на коцкице и парадајз. Ставите зачине, налијте воду до пола лонца и оставите све да се лагано крчка једно сат времена. Уколико волите љуто, обавезно зачините ово јело са љутом папричицом. Уживајте!

Фото: Free Images Pixabay

2. Чорба са копривом

Потребно вам је:

1 кашика масти
2 млада лука са перима
2 младе шаргарепе
мало свежег першуна
4 млада кромпирића
10 врхова од младе коприве
со
бибер

Припрема:

На масти издинстајте лук, шаргарепу и кромпир. Томе додајте опране и исецкане врхове коприве. Све налијте са водом па кувајте један сат на умереној температури. У једну малу шољицу помешајте две кашичице брашна и мало воде, као и со и бибер, па све измешајте у глатку смесу. Сипајте садржај шољице у кључалу чорбицу и пустите да ври још пет минута. Након тога искључите ринглу. Пријатно!

Фото: Free Images Pixabay

3. Грашак са мирођијом

Потребно:

1 главица лука
2 шаргарепе
1 пашканат
400 г грашка
2 средња кромпира
300 јунетине
струк мирођије
со
бибер
алева паприка

Припрема:

Издинстајте лук, шаргарепу и пашканат. Након 15 минута додајте јунетину исечену на коцкице као и грашак. Додајте 250 мл воде и пустите нека се све крчка још десетак минута. Затим налијте још воде и пустите нека се све кува једно 40 минута. Додајте мирођију и зачине и оставите чорбицу на рингли још пар минута. После овог јело је спремно за послужење. По жељи у сваки тањир можете додати и по кашичицу киселе павлаке.

БОНУС ВИДЕО - Рецепт за домаћи намаз од авокада: Сластан и брз доручак

(Стил)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

НЕВЕРОВАТНО! Златан Ибрахимовић купио цркву и одмах је СРУШИО, ево због чега!