ТРИ ЧУВЕНА СТАРИНСКА ЈЕЛА НА КАШИКУ: Спремају се лако, укус је изврстан, а баш су здрава и уопште не коштају пуно
КУВАНА храна и домаћа јела имају посебан укус, посебно када се мирис укусних специјалитета рашири по целој кући.
Породични ручак окупља укућане, и у времену када сви имамо много обавеза, држи нит блискости. Зато смо издвојили три јела која су наши стари стално спремали и уз њих се дружили.
1. Сладак купус
Потребно вам је:
1 велика главица свежег купуса
1 главица црног лука
2 шаргарепе
1 парадајз
1 пашканат
300 г јунетине
1 кашика масти
мало соли
бибера
алеве паприке
Припрема:
Издинстајте лук, шаргарепу и пашканат, па томе додајте и јунетину исечену на коцкице. Након 15 мин додајте купус исечен на коцкице и парадајз. Ставите зачине, налијте воду до пола лонца и оставите све да се лагано крчка једно сат времена. Уколико волите љуто, обавезно зачините ово јело са љутом папричицом. Уживајте!
2. Чорба са копривом
Потребно вам је:
1 кашика масти
2 млада лука са перима
2 младе шаргарепе
мало свежег першуна
4 млада кромпирића
10 врхова од младе коприве
со
бибер
Припрема:
На масти издинстајте лук, шаргарепу и кромпир. Томе додајте опране и исецкане врхове коприве. Све налијте са водом па кувајте један сат на умереној температури. У једну малу шољицу помешајте две кашичице брашна и мало воде, као и со и бибер, па све измешајте у глатку смесу. Сипајте садржај шољице у кључалу чорбицу и пустите да ври још пет минута. Након тога искључите ринглу. Пријатно!
3. Грашак са мирођијом
Потребно:
1 главица лука
2 шаргарепе
1 пашканат
400 г грашка
2 средња кромпира
300 јунетине
струк мирођије
со
бибер
алева паприка
Припрема:
Издинстајте лук, шаргарепу и пашканат. Након 15 минута додајте јунетину исечену на коцкице као и грашак. Додајте 250 мл воде и пустите нека се све крчка још десетак минута. Затим налијте још воде и пустите нека се све кува једно 40 минута. Додајте мирођију и зачине и оставите чорбицу на рингли још пар минута. После овог јело је спремно за послужење. По жељи у сваки тањир можете додати и по кашичицу киселе павлаке.
БОНУС ВИДЕО - Рецепт за домаћи намаз од авокада: Сластан и брз доручак
(Стил)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
ВЕЛИКА ПОБЕДА РУСА У ЧАСОВОМ ЈАРУ: "Избачени су, у току чишћење стамбених зграда"
ОРУЖАНЕ снаге Руске Федерације избациле су украјинске трупе са територије фабрике ватросталних материјала у Часовом Јару, а непријатељ је потиснут у приватни сектор. У току је чишћење стамбених зграда у граду, изјавио је саветник председника ДНР-а Игор Кимаковски.
14. 01. 2025. у 10:56
ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Поштовање до неба "Ер Србији", а вама неспособним олошима у Хрватској - срам вас било
ХРВАТСКА има битно више авиопутника него Србија. Међутим, Ер Србија је потпуно доминантна у региону, пише хрватски ваздухопловни аналитичар и стручњак Ален Шћурић са регионалног портала "Замааеро", чији текст преносимо у целости.
14. 01. 2025. у 11:38
ОД КОЛЕГА ИЗ "ПОТЕРЕ", САМО МЕМЕД: Зашто "трагачи" нису били на сахрани?
МИЛОРАД Милинковић преминуо је у 60. години на Божић, у цркви у Јабуковцу где је пратио литургију.
13. 01. 2025. у 20:59
Коментари (0)