ТОПИ СЕ У УСТИМА: Торта бела шума, декадентни дезерт савршен за прославе
ТОРТА бела шума има магично име, али је подједнако и укусна због магичне комбинације трешања и беле чоколаде.
Фото Shutterstock
Састоји се из три слоја патишпања који су прекривени филом од беле чоколаде и трешњама из компота, да би се направио декадентни бели шумски десерт.
Састојци:
200 г обичног брашна
2 кашичице прашка за пециво
300 г шећера
5 средњих јаја
½ кашичице винског прашка за пециво
Корица и сок од 1 лимуна
115 мл уља, плус додатно за подмазивање
390 г трешања у компоту, оцеђене, сок из компота сачуван
Глазура од беле чоколаде
300 г беле чоколаде, у малим комадима, плус додатак за украшавање (опционо)
150 г слатке павлаке
Рецепт
За торту бела шума загрејте рерну на 170°. Да бисте направили патишпањ просејте брашно и прашак за пециво у велику посуду и умешајте 200 г шећера. У другој беспрекорно чистој великој посуди за мешање умутите беланца док не постану пенаста, а затим умутите вински прашак за пециво, док беланца не створе мекане врхове. Умутите преосталих 100 г шећера кашику по кашику док смеса не постане сјајна и не формира чврсте врхове.
Фото Shutterstock
У посебној посуди умутите жуманца са лимуновим соком док не постане кремасто. У средини брашна/шећера направите удубљење и у њега сипајте смесу жуманаца, уља и лимунову корицу; умутити да се добије глатко тесто за торту.
Уз помоћ велике металне кашике, нежно умешајте умућена беланца док се не сједине. Поделите равномерно између 3 припремљена калупа за торте, а затим их оштро куцните по радној површини да бисте ослободили све велике ваздушне џепове. Пеците 35 минута или док не постану златне и еластичне на додир. Охладите 10 минута, прођите ножем по унутрашњости плеха, а затим окрените и охладите на решетки.
За глазуру истопите белу чоколаду у посуди постављеној изнад шерпе са кључалом водом (не дозволите да вода додирне посуду). У великој посуди умутите маскарпоне и крему, а затим умешајте отопљену белу чоколаду.
Да бисте саставили, торту исеците и изравнајте патишпање назубљеним ножем за хлеб. Ставите патишпањ на тањир за сервирање или сталак за торте. Прелијте са 2 кашике сока из компота од вишања, а затим прелијте слојем глазуре од беле чоколаде. Ставите затим трећину трешања. Поновите поступак док не добијете три слоја, а затим охладите торту пре сервирања. За декорацију распоредите резервисане вишње по врху са струготинама од беле чоколаде и покапајте са соком из компота.
(Ствар укуса)
Препоручујемо
ЛЕПЕ СЕ ЗА ПРСТЕ: Ребарца са савршеним преливом, као из ресторана
16. 06. 2024. у 10:00
САВРШЕНСТВО "НА КАШИКУ": Ароматични потаж од кромпира и празилука
14. 06. 2024. у 11:00
БЛУМБЕРГ НАЈАВЉУЈЕ НОВА ОТКРИЋА: Зеленски је можда умешан у корупционашку аферу која тресе Украјину
ПРЕДСЕДНИК Украјине Владимир Зеленски могао би бити умешан у велики корупционашки скандал у енергетском сектору, пренео је амерички магазин Блумберг, позивајући се на изворе у антикорупционим институцијама.
12. 11. 2025. у 11:04
САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији
СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.
29. 10. 2025. у 16:17
Хрват чистио бунар - због оног што је пронашао, моментално ЗВАО ПОЛИЦИЈУ
ПОЛИЦИЈСКА управа Пожешко-славонске жупаније у Хрватској имала је двоструку интервенцију у суботу, након што су грађани у два наврата пронашли већу количину експлозивних средстава.
09. 11. 2025. у 13:28
Коментари (0)