ЖЕРБО РОЛАТ: Једна од оних старинских неодољивих посластица којима је тешко одолети
Уживајте у омиљеној посластици неодољивог укуса.
![ЖЕРБО РОЛАТ: Једна од оних старинских неодољивих посластица којима је тешко одолети ЖЕРБО РОЛАТ: Једна од оних старинских неодољивих посластица којима је тешко одолети](/data/images/2025-01-08/561526_zerbo-rolat_fmob.jpg)
Foto: Profimedia
Састојци:
За тесто:
- Брашно 500 г
- Маслац 250 г
- Шећер 100 г
- Јаје 1
- Прашак за пециво 1 кесица
- Ванилин шећер 1
- Млеко 200 мл
- Со прстохват
за фил:
- Млевени ораси 300 г
- Шећер 200 г
- Џем од кајсија 200 г
за глазуру:
- Чоколада за кување 200 г
- Уље 2 кашике
Припрема:
У великој посуди помешајте брашно, прашак за пециво, шећер, ванилин шећер и прстохват соли. Додајте маслац и рукама га утрљајте у брашно док не добијете мрвичасту смесу. Додајте јаје и млеко, па замесите глатко тесто. Поделите тесто на три једнака дела.
Помешајте млевене орахе и шећер. Развуците први део теста на величину плеха (отприлике 30x40 цм) и ставите га на дно плеха обложеног папиром за печење. Премажите тесто половином џема, а затим поспите половином смесе од ораха и шећера. Развуците други део теста и ставите га преко првог слоја, па поновите поступак са џемом и смесом од ораха. На крају, развуците трећи део теста и ставите га на врх.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 180 °C око 30-35 минута, док тесто не постане златносмеђе. Отопите чоколаду са уљем на пари или у микроталасној пећници. Прелијте глазуру преко охлађеног колача и равномерно је распоредите. Када се глазура стегне, исеците колач и послужите.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо
![НЕС РОЛАТ: Сочна посластица и савршена комбинација кафе и чоколаде НЕС РОЛАТ: Сочна посластица и савршена комбинација кафе и чоколаде](/data/images/2024-11-01/541618_cokoladni-rolat_t.jpg?time=1730494985)
НЕС РОЛАТ: Сочна посластица и савршена комбинација кафе и чоколаде
02. 11. 2024. у 07:00
![ПУСЛИЦА РОЛАТ: Преукусан ролат који се брзо спрема и још брже поједе ПУСЛИЦА РОЛАТ: Преукусан ролат који се брзо спрема и још брже поједе](/data/images/2024-07-23/509619_shutterstock-puslica-rolat_t.jpg?time=1721740508)
ПУСЛИЦА РОЛАТ: Преукусан ролат који се брзо спрема и још брже поједе
24. 07. 2024. у 08:00
![СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат](/data/images/2020-11-25/41908_sergejtrifunovic0420022020_kf.jpg?time=1739359130)
СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ О ПРОДАЈИ СББ-А: Добра је фора да се на крају продаш фирми с којом си водио рат
ГЛУМАЦ и бивши председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић коментарисао је продају бизниса Драгана Шолака у Србији.
12. 02. 2025. у 12:02
![ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи](/data/images/2025-02-12/572152_jasna-bosnjakovic-nikad-nije-kasno_kf.jpg?time=1739372786)
ОТКРИВЕН УЗРОК СМРТИ СРПСКЕ ПЕВАЧИЦЕ: Преминула у колима Хитне помоћи
ЈАСНА Бошњаковић, певачица и некадашња учесница шоуа „Никад није касно“, преминула је изненада у 48. години, на путу ка болници.
12. 02. 2025. у 16:05
![ПОЈАВИО СЕ СНИМАК ПАДА САД ЛОВЦА: 20 м висок облак крхотине и воде, сјурио се ОГРОМНОМ брзином - кобан маневар обилажења (ВИДЕО) ПОЈАВИО СЕ СНИМАК ПАДА САД ЛОВЦА: 20 м висок облак крхотине и воде, сјурио се ОГРОМНОМ брзином - кобан маневар обилажења (ВИДЕО)](/data/images/2025-02-13/572482_f-18-6_kf.jpg?time=1739465293)
ПОЈАВИО СЕ СНИМАК ПАДА САД ЛОВЦА: 20 м висок облак крхотине и воде, сјурио се ОГРОМНОМ брзином - кобан "маневар обилажења" (ВИДЕО)
БОРБЕНИ авион "EA-18G Growler" америчке ратне морнарице срушио се у заливу Сан Дијего у Сједињеним Америчким Државама у среду ујутру, јавља "ABC News". Портпарол морнарице је потврдио да је посада авиона искочила, а да су их спасили припадници обалске страже САД-а.
13. 02. 2025. у 17:48 >> 17:48
Коментари (0)