ЖЕРБО РОЛАТ: Једна од оних старинских неодољивих посластица којима је тешко одолети
Уживајте у омиљеној посластици неодољивог укуса.

Foto: Profimedia
Састојци:
За тесто:
- Брашно 500 г
- Маслац 250 г
- Шећер 100 г
- Јаје 1
- Прашак за пециво 1 кесица
- Ванилин шећер 1
- Млеко 200 мл
- Со прстохват
за фил:
- Млевени ораси 300 г
- Шећер 200 г
- Џем од кајсија 200 г
за глазуру:
- Чоколада за кување 200 г
- Уље 2 кашике
Припрема:
У великој посуди помешајте брашно, прашак за пециво, шећер, ванилин шећер и прстохват соли. Додајте маслац и рукама га утрљајте у брашно док не добијете мрвичасту смесу. Додајте јаје и млеко, па замесите глатко тесто. Поделите тесто на три једнака дела.
Помешајте млевене орахе и шећер. Развуците први део теста на величину плеха (отприлике 30x40 цм) и ставите га на дно плеха обложеног папиром за печење. Премажите тесто половином џема, а затим поспите половином смесе од ораха и шећера. Развуците други део теста и ставите га преко првог слоја, па поновите поступак са џемом и смесом од ораха. На крају, развуците трећи део теста и ставите га на врх.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 180 °C око 30-35 минута, док тесто не постане златносмеђе. Отопите чоколаду са уљем на пари или у микроталасној пећници. Прелијте глазуру преко охлађеног колача и равномерно је распоредите. Када се глазура стегне, исеците колач и послужите.
(superrecepti)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

НЕС РОЛАТ: Сочна посластица и савршена комбинација кафе и чоколаде
02. 11. 2024. у 07:00

ПУСЛИЦА РОЛАТ: Преукусан ролат који се брзо спрема и још брже поједе
24. 07. 2024. у 08:00

СКАНДАЛ У СКОПЉУ ДОК ЗЕМЉА ПЛАЧЕ ЗА 60 МРТВИХ: "Срамота и бесчашће, ово нисам дозволио, нити ћу икада дозволити" (ВИДЕО)
ДИРЕКТОР Спортског центра „Борис Трајковски“ у Скопљу објавио је снимак испред сале, где је, према његовим речима, одржан дрифт догађај са 300 возила, иако је организатор пријавио да је у питању снимање спота. Том приликом, дошло је до десетак судара и причињена је штета.
17. 03. 2025. у 07:57

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију
РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.
16. 03. 2025. у 19:40

ЦЕЦА У АРКАНОВОМ РОДНОМ МЕСТУ: Обузеле је нарочите емоције
ПЕВАЧИЦА Цеца Ражнатовић, синоћ, 15. марта, приредила је спектакуларан концерт пред пуном халом у Брежицама, у Словенији.
16. 03. 2025. у 13:17
Коментари (0)