НАПРАВИТЕ УКУСНУ ТОРТУ ЗА СВЕТОГ ЈОВАНА: Ледено царство је прави хит и десерт који ће да заузме централно место на славској трпези

Јована Васић

17. 01. 2025. у 15:00

Торта ледено царство за крсну славу Светог Јована је права магија на трпези.

НАПРАВИТЕ УКУСНУ ТОРТУ ЗА СВЕТОГ ЈОВАНА: Ледено царство је прави хит и десерт који ће да заузме централно место на славској трпези

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 250 г путера, омекшаног, плус додатак за калупе
  • 300 г жутог шећера
  • 100 г обичног јогурта
  • 3 кашике уља
  • 2 кашичице екстракта ваниле
  • 4 јајета
  • 300 г брашна
  • 1 прашак за пециво
  • 150 г џема од кајсије

За врх торте:

  • 150 г марципана
  • 100 г пржених бадема у листићима
  • какао прах, за посипање

За глазуру:

  • 200 г путера
  • 500 г шећера у праху
  • 75 мл млека
  • 1 кашичица екстракта ваниле
  • ½ кашичице екстракта бадема

За декорацију:

  • 1 беланце
  • 100 г шећера
  • 8 гранчица рузмарина
  • 50 г бруснице

Припрема:

За торту ледено царство, прво премажите маслацем два округла калупа за торте и обложите их папиром за печење. Загрејте рерну на 180 степени. У великој посуди умутите путер и шећер помоћу миксера, док не постану лагани и пахуљасти, око 2 минута.

Јогурт, уље, ванилу и јаја помешајте у бокалу. Додајте брашно и ове састојке у мешавину путера, заједно са прстохватом соли. Мешајте све 1-2 минута док не постане глатко и кремасто.

Поделите тесто између плехова и поравнајте површине лопатицом. Пеците 25 минута, или док чачкалица уметнута у средину не изађе чиста. Оставите да се патишпањи за торту хладе у калупима 15 минута, а затим окрените на решетку да се потпуно охлади.

Плех обложите папиром за печење. Лагано умутите беланца и ставите шећер у посуду. Савијте гранчице рузмарина – то ће им помоћи да седну око основе торте. Премажите или умочите гранчице рузмарина и бруснице у беланца, а затим премажите шећером. Отресите вишак, затим положите на послужавник и оставите да се осуши најмање 1 сат.

Да бисте направили шишарке од бадема за врх торте, поделите марципан на пет делова и сваки разваљајте у облику јајета. Почевши од ширег краја, утисните листиће бадема у марципан под углом како би изгледали као шишарка. Покријте једну страну сваке куглице марципана на овај начин, пазећи да не пукну љуспице бадема. Шишарке марципана ставите на плех и лагано поспите какао прахом. Да бисте направили глазуру од путера за торту ледено царство, умутите путер, шећер у праху, млеко, ванилу и екстракт бадема у великој посуди електричном мутилицом или у миксеру, док смеса не постане глатка и кремаста, око 3 минута. Ставите један патишпањ на постоље за торте или тањир и премажите је са отприлике 6 кашика глазуре помоћу ножа. Премажите џемом од кајсија, а затим одозго ставите други патишпањ. Ставите преосталу глазуру на врх торте и намажите је по врху и са стране. Да бисте то направили, остружите већину путер креме са страна помоћу ножа тако да торта буде благо видљива кроз танак слој глазуре, као да се ухватио мраз.

Поређајте гранчице рузмарина око подножја торте, а на врх ставите шишарке и бруснице. Уживајте у торти ледено царство!

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

ПРЕД НАМА СУ ТРИ ВЕЛИКА ПРАЗНИКА У НИЗУ: Сутра је Крстовдан - ове обичаје би требало да испоштујете

СРПСКА православна црква (СПЦ) сутра слави Крстовдан, као успомену на прве хришћане који су примили веру на самом почетку хришћанске проповеди. Потом следи Богојављење, па Јовањдан.

17. 01. 2025. у 15:55

ФИЈАСКО У САД: Тестирали НАЈМОЋНИЈУ ракету, летелици испао део - РАСПАЛА се (ВИДЕО)

ФИЈАСКО У САД: Тестирали НАЈМОЋНИЈУ ракету, летелици испао део - РАСПАЛА се (ВИДЕО)

Извршни директор компаније Илон Маск на платформи Икс је објаснио да је прелиминарна анализа указала на цурење горива које је узроковало повећање притиска изнад зида мотора.

17. 01. 2025. у 14:48

Коментари (0)

НАЈВЕЋИ РЕЗУЛТАТ У КАРИЈЕРИ СРПСКЕ ТЕНИСЕРКЕ: Ево шта је Олга Даниловић зарадила после победе