НАПРАВИТЕ УКУСНУ ТОРТУ ЗА СВЕТОГ ЈОВАНА: Ледено царство је прави хит и десерт који ће да заузме централно место на славској трпези
Торта ледено царство за крсну славу Светог Јована је права магија на трпези.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 250 г путера, омекшаног, плус додатак за калупе
- 300 г жутог шећера
- 100 г обичног јогурта
- 3 кашике уља
- 2 кашичице екстракта ваниле
- 4 јајета
- 300 г брашна
- 1 прашак за пециво
- 150 г џема од кајсије
За врх торте:
- 150 г марципана
- 100 г пржених бадема у листићима
- какао прах, за посипање
За глазуру:
- 200 г путера
- 500 г шећера у праху
- 75 мл млека
- 1 кашичица екстракта ваниле
- ½ кашичице екстракта бадема
За декорацију:
- 1 беланце
- 100 г шећера
- 8 гранчица рузмарина
- 50 г бруснице
Припрема:
За торту ледено царство, прво премажите маслацем два округла калупа за торте и обложите их папиром за печење. Загрејте рерну на 180 степени. У великој посуди умутите путер и шећер помоћу миксера, док не постану лагани и пахуљасти, око 2 минута.
Јогурт, уље, ванилу и јаја помешајте у бокалу. Додајте брашно и ове састојке у мешавину путера, заједно са прстохватом соли. Мешајте све 1-2 минута док не постане глатко и кремасто.
Поделите тесто између плехова и поравнајте површине лопатицом. Пеците 25 минута, или док чачкалица уметнута у средину не изађе чиста. Оставите да се патишпањи за торту хладе у калупима 15 минута, а затим окрените на решетку да се потпуно охлади.
Плех обложите папиром за печење. Лагано умутите беланца и ставите шећер у посуду. Савијте гранчице рузмарина – то ће им помоћи да седну око основе торте. Премажите или умочите гранчице рузмарина и бруснице у беланца, а затим премажите шећером. Отресите вишак, затим положите на послужавник и оставите да се осуши најмање 1 сат.
Да бисте направили шишарке од бадема за врх торте, поделите марципан на пет делова и сваки разваљајте у облику јајета. Почевши од ширег краја, утисните листиће бадема у марципан под углом како би изгледали као шишарка. Покријте једну страну сваке куглице марципана на овај начин, пазећи да не пукну љуспице бадема. Шишарке марципана ставите на плех и лагано поспите какао прахом. Да бисте направили глазуру од путера за торту ледено царство, умутите путер, шећер у праху, млеко, ванилу и екстракт бадема у великој посуди електричном мутилицом или у миксеру, док смеса не постане глатка и кремаста, око 3 минута. Ставите један патишпањ на постоље за торте или тањир и премажите је са отприлике 6 кашика глазуре помоћу ножа. Премажите џемом од кајсија, а затим одозго ставите други патишпањ. Ставите преосталу глазуру на врх торте и намажите је по врху и са стране. Да бисте то направили, остружите већину путер креме са страна помоћу ножа тако да торта буде благо видљива кроз танак слој глазуре, као да се ухватио мраз.
Поређајте гранчице рузмарина око подножја торте, а на врх ставите шишарке и бруснице. Уживајте у торти ледено царство!
(stvarukusa)
Препоручујемо

СПОЉА ХРСКАВА, ИЗНУТРА НЕОДОЉИВО КРЕМАСТА: Зимска бисквит торта (ВИДЕО)
11. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

РЕЦЕПТ ЗА ЧУВЕНУ РОЗЕН ТОРТУ: Посластица која одолева времену - САвршен слаткиш за Бадње вече
05. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

ТОРТА" НЕВЕРНА ЖЕНА": Слаткиш који морате да пробате (ВИДЕО)
01. 01. 2025. у 15:51Новости онлине

ПЕСАК ТОРТА - ДОСТОЈНА СВАКЕ ПРАЗНИЧНЕ ТРПЕЗЕ: Слатка и неодољива, а спрема се брзо, лако и без печења
24. 12. 2024. у 11:00Новости онлине

ЕКСКЛУЗИВНО - ГЕНЕРАЛ ПОНОВО У СВОЈОЈ СРБИЈИ: Небојша Павковић слетео у Београд (ФОТО)
ГЕНЕРАЛ Небојша Павковић слетео је у Србију.
28. 09. 2025. у 17:53

АМЕРИКАНЦИ ОДУШЕВЉЕНИ ВУЧИЋЕМ! Пљуште коментари након гостовања на Њузмаксу: "Хоћемо га код Такера, дивно је чути овог мудрог човека"
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је синоћ на америчкој телевизији Њузмакс, а његово гостовање привукло је велику пажњу америчке јавности.
27. 09. 2025. у 11:29

НЕ ДА НА ЋЕРКУ Богданин отац очитао лекцију Вељку, јасно му ставио до знања: "Можда пре ниси имао овакву девојку..."
ВЕЉКО је увек истицао да жели велику породицу са много деце којима ће усадити праве вредности и традицију.
29. 09. 2025. у 16:17
Коментари (0)