НАПРАВИТЕ УКУСНУ ТОРТУ ЗА СВЕТОГ ЈОВАНА: Ледено царство је прави хит и десерт који ће да заузме централно место на славској трпези
Торта ледено царство за крсну славу Светог Јована је права магија на трпези.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 250 г путера, омекшаног, плус додатак за калупе
- 300 г жутог шећера
- 100 г обичног јогурта
- 3 кашике уља
- 2 кашичице екстракта ваниле
- 4 јајета
- 300 г брашна
- 1 прашак за пециво
- 150 г џема од кајсије
За врх торте:
- 150 г марципана
- 100 г пржених бадема у листићима
- какао прах, за посипање
За глазуру:
- 200 г путера
- 500 г шећера у праху
- 75 мл млека
- 1 кашичица екстракта ваниле
- ½ кашичице екстракта бадема
За декорацију:
- 1 беланце
- 100 г шећера
- 8 гранчица рузмарина
- 50 г бруснице
Припрема:
За торту ледено царство, прво премажите маслацем два округла калупа за торте и обложите их папиром за печење. Загрејте рерну на 180 степени. У великој посуди умутите путер и шећер помоћу миксера, док не постану лагани и пахуљасти, око 2 минута.
Јогурт, уље, ванилу и јаја помешајте у бокалу. Додајте брашно и ове састојке у мешавину путера, заједно са прстохватом соли. Мешајте све 1-2 минута док не постане глатко и кремасто.
Поделите тесто између плехова и поравнајте површине лопатицом. Пеците 25 минута, или док чачкалица уметнута у средину не изађе чиста. Оставите да се патишпањи за торту хладе у калупима 15 минута, а затим окрените на решетку да се потпуно охлади.
Плех обложите папиром за печење. Лагано умутите беланца и ставите шећер у посуду. Савијте гранчице рузмарина – то ће им помоћи да седну око основе торте. Премажите или умочите гранчице рузмарина и бруснице у беланца, а затим премажите шећером. Отресите вишак, затим положите на послужавник и оставите да се осуши најмање 1 сат.
Да бисте направили шишарке од бадема за врх торте, поделите марципан на пет делова и сваки разваљајте у облику јајета. Почевши од ширег краја, утисните листиће бадема у марципан под углом како би изгледали као шишарка. Покријте једну страну сваке куглице марципана на овај начин, пазећи да не пукну љуспице бадема. Шишарке марципана ставите на плех и лагано поспите какао прахом. Да бисте направили глазуру од путера за торту ледено царство, умутите путер, шећер у праху, млеко, ванилу и екстракт бадема у великој посуди електричном мутилицом или у миксеру, док смеса не постане глатка и кремаста, око 3 минута. Ставите један патишпањ на постоље за торте или тањир и премажите је са отприлике 6 кашика глазуре помоћу ножа. Премажите џемом од кајсија, а затим одозго ставите други патишпањ. Ставите преосталу глазуру на врх торте и намажите је по врху и са стране. Да бисте то направили, остружите већину путер креме са страна помоћу ножа тако да торта буде благо видљива кроз танак слој глазуре, као да се ухватио мраз.
Поређајте гранчице рузмарина око подножја торте, а на врх ставите шишарке и бруснице. Уживајте у торти ледено царство!
(stvarukusa)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

СПОЉА ХРСКАВА, ИЗНУТРА НЕОДОЉИВО КРЕМАСТА: Зимска бисквит торта (ВИДЕО)
11. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

РЕЦЕПТ ЗА ЧУВЕНУ РОЗЕН ТОРТУ: Посластица која одолева времену - САвршен слаткиш за Бадње вече
05. 01. 2025. у 15:00Новости онлине

ТОРТА" НЕВЕРНА ЖЕНА": Слаткиш који морате да пробате (ВИДЕО)
01. 01. 2025. у 15:51Новости онлине

ПЕСАК ТОРТА - ДОСТОЈНА СВАКЕ ПРАЗНИЧНЕ ТРПЕЗЕ: Слатка и неодољива, а спрема се брзо, лако и без печења
24. 12. 2024. у 11:00Новости онлине

ПУТИН ОТКРИО ЗАСТРАШУЈУЋЕ ДЕТАЉЕ О "ОРЕШНИКУ" Бојева глава издржава температуру као на Сунцу
РУСКИ председник Владимир Путин изјавио је да бојеве главе хиперсоничног система "орешник" могу да издрже екстремне температуре, упоредиве са температуром на површини Сунца.
21. 02. 2025. у 14:16

НОВИНАРИМА РЕКЛА САМО ОВУ РЕЧЕНИЦУ: Бивша градоначелница Ниша са лисицама на рукама спроведена у зграду УКП-а у Нишу (ФОТО/ВИДЕО)
БИВША градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, која је данас приведена у великој акцији полиције против корупције, са лисицама на рукама доведeна је у зграду Управе криминалистичке полиције у Нишу.
21. 02. 2025. у 13:38

ВЕЉКОВА БИВША - ПОЗНАТА НОВИНАРКА: Узела презиме Ражнатовић, он је оставио након два месеца
ВЕЉКО Ражнатовић годинама је у срећном браку са некадашњом кошаркашицом Богданом са којом је добио и троје деце, но, с времена на време, покрене се прича и о његовим бившим изабраницама.
21. 02. 2025. у 19:34
Коментари (0)