НАПРАВИТЕ УКУСНУ ТОРТУ ЗА СВЕТОГ ЈОВАНА: Ледено царство је прави хит и десерт који ће да заузме централно место на славској трпези

Јована Васић

17. 01. 2025. у 15:00

Торта ледено царство за крсну славу Светог Јована је права магија на трпези.

НАПРАВИТЕ УКУСНУ ТОРТУ ЗА СВЕТОГ ЈОВАНА: Ледено царство је прави хит и десерт који ће да заузме централно место на славској трпези

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 250 г путера, омекшаног, плус додатак за калупе
  • 300 г жутог шећера
  • 100 г обичног јогурта
  • 3 кашике уља
  • 2 кашичице екстракта ваниле
  • 4 јајета
  • 300 г брашна
  • 1 прашак за пециво
  • 150 г џема од кајсије

За врх торте:

  • 150 г марципана
  • 100 г пржених бадема у листићима
  • какао прах, за посипање

За глазуру:

  • 200 г путера
  • 500 г шећера у праху
  • 75 мл млека
  • 1 кашичица екстракта ваниле
  • ½ кашичице екстракта бадема

За декорацију:

  • 1 беланце
  • 100 г шећера
  • 8 гранчица рузмарина
  • 50 г бруснице

Припрема:

За торту ледено царство, прво премажите маслацем два округла калупа за торте и обложите их папиром за печење. Загрејте рерну на 180 степени. У великој посуди умутите путер и шећер помоћу миксера, док не постану лагани и пахуљасти, око 2 минута.

Јогурт, уље, ванилу и јаја помешајте у бокалу. Додајте брашно и ове састојке у мешавину путера, заједно са прстохватом соли. Мешајте све 1-2 минута док не постане глатко и кремасто.

Поделите тесто између плехова и поравнајте површине лопатицом. Пеците 25 минута, или док чачкалица уметнута у средину не изађе чиста. Оставите да се патишпањи за торту хладе у калупима 15 минута, а затим окрените на решетку да се потпуно охлади.

Плех обложите папиром за печење. Лагано умутите беланца и ставите шећер у посуду. Савијте гранчице рузмарина – то ће им помоћи да седну око основе торте. Премажите или умочите гранчице рузмарина и бруснице у беланца, а затим премажите шећером. Отресите вишак, затим положите на послужавник и оставите да се осуши најмање 1 сат.

Да бисте направили шишарке од бадема за врх торте, поделите марципан на пет делова и сваки разваљајте у облику јајета. Почевши од ширег краја, утисните листиће бадема у марципан под углом како би изгледали као шишарка. Покријте једну страну сваке куглице марципана на овај начин, пазећи да не пукну љуспице бадема. Шишарке марципана ставите на плех и лагано поспите какао прахом. Да бисте направили глазуру од путера за торту ледено царство, умутите путер, шећер у праху, млеко, ванилу и екстракт бадема у великој посуди електричном мутилицом или у миксеру, док смеса не постане глатка и кремаста, око 3 минута. Ставите један патишпањ на постоље за торте или тањир и премажите је са отприлике 6 кашика глазуре помоћу ножа. Премажите џемом од кајсија, а затим одозго ставите други патишпањ. Ставите преосталу глазуру на врх торте и намажите је по врху и са стране. Да бисте то направили, остружите већину путер креме са страна помоћу ножа тако да торта буде благо видљива кроз танак слој глазуре, као да се ухватио мраз.

Поређајте гранчице рузмарина око подножја торте, а на врх ставите шишарке и бруснице. Уживајте у торти ледено царство!

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
РУСИ ОДБИЛИ ПРЕКИД ВАТРЕ И ГОМИЛАЈУ ЈАКЕ СНАГЕ КОД ЛИМАНА: Спрема се велика офанзива, ништа од мира у наредним месецима!

РУСИ ОДБИЛИ ПРЕКИД ВАТРЕ И ГОМИЛАЈУ ЈАКЕ СНАГЕ КОД ЛИМАНА: Спрема се велика офанзива, ништа од мира у наредним месецима!

ЈУЧЕ је Москва одбила мировни предлог и прекид ватре на 30 дана са Украјином. Високи званичници Трампове администрације у последњим данима воде разговоре о томе да Вашингтон можда неће бити у стању да издејствује прекид ватре између Русије и Украјине у наредним месецима. За то време, Москва гомила трупе у Доњецкој области и спрема се за велику офанзиву.

02. 04. 2025. у 14:59

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта

СРБИ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА ПУТУЈУ БЕСПЛАТНО У ОВУ ЕВРОПСКУ ЗЕМЉУ: Треба вам посебна дозвола, ево колико кошта

ЕВРОПСКИ држављани који путују у Велику Британију од данас морају имати дигиталну пропусницу за улазак у земљу, за коју британска влада тврди да ће побољшати безбедност граница.

02. 04. 2025. у 10:16

Коментари (0)

ЗАВЕО ЈЕ ШЕР И СИНДИ КРАФОРД, А СЛОМИО СЕ КАДА ГА ЈЕ ОНА ОСТАВИЛА: Животна прича Вал Килмера који се до краја борио као лав