3 НАЈБОЉА РЕЦЕПТА ЗА КОЛАЧ МАЂАРИЦУ: Најлепши југословенски колач који враћа у детињство
Иако носи назив Мађарица занимљиво је да овај колач заправо уопште не потиче из Мађарске.

Foto: Shutterstock
Деценијама се налазио на нашим трпезама, а многи је памте као најлепши колач детињства. Мађарица је један од омиљених колача у нашим крајевима, позната по слојевима финог теста и богатом чоколадном филу.
Традиционална Мађарица
Састојци:
За коре:
- 700 г брашна
- 200 г шећера
- 1 кесица прашка за пециво
- 200 г маргарина или маслаца
- 2 јаја
- 200 мл млека
За фил:
- 1 л млека
- 200 г шећера
- 3 кесице пудинга од чоколаде
- 150 г црне чоколаде
- 150 г маслаца
За глазуру:
- 150 г црне чоколаде
- 2 кашике уља
Припрема:
Помешајте суве састојке (брашно, шећер, прашак за пециво), па додајте маргарин и трљајте прстима док не добијете мрвичасту смесу.
Додајте јаја и млеко, па умесите глатко тесто. Поделите га на 6 једнаких делова. Сваку кору танко развуците и пеците на полеђини плеха у претходно загрејаној рерни на 180°Ц, око 5-7 минута, док благо не порумени.
Скувајте пудинг од чоколаде према упутству на кесици, користећи млеко и шећер. У врућ пудинг умешајте чоколаду и маслац док се не отопе и фил постане гладак.
Филујте коре чоколадним филом, редом слажући једну на другу. Последња кора остаје ненафилована.
Отопите чоколаду с уљем и прелијте преко последње коре. Оставите колач у фрижидеру преко ноћи да се стегне, па га сеците на танке правоугаонике.
Брза Мађарица (с готовим корама)
Састојци:
- 1 паковање готових кора за Мађарицу (5-6 комада)
За фил:
- 1 л млека
- 6 кашика шећера
- 6 кашика брашна
- 2 кашике какаоа
- 150 г маслаца
- 150 г чоколаде за кување
За глазуру:
- 150 г чоколаде
- 2 кашике уља
Припрема:
У млеку размутите шећер, брашно и какао. Кувајте на тихој ватри уз непрестано мешање док се не згусне. У врућ фил умешајте чоколаду и маслац док се не отопе. Филујте готове коре топлим филом. На крају прелијте глазуром од чоколаде и уља. Оставите колач у фрижидеру неколико сати да се стегне.
Мађарица с карамел филом
Састојци:
За коре:
- 500 г брашна
- 200 г маргарина
- 150 г шећера
- 1 јаје
- 1 кашика киселе павлаке
- 1 кашичица прашка за пециво
За фил:
- 200 г шећера (за карамел)
- 1 л млека
- 5 кашика брашна
- 200 г маслаца
За глазуру:
- 150 г црне чоколаде
- 2 кашике уља
Припрема:
Умутите све састојке за коре и направите глатко тесто. Поделите тесто на 5-6 делова, развуците танке коре и пеците их на 180°Ц, 5-7 минута. У шерпи отопите шећер на средњој ватри док не добије златну боју (карамелизујте га). Додајте млеко (пажљиво, јер може прскати) и кувајте док се карамел не растопи. Умутите брашно с мало млека, па га додајте у карамел смесу и кувајте док се фил не згусне. Умешајте маслац док је фил још топао. Филујте коре карамел филом и завршите глазуром од чоколаде.Оставити да одстоји преко ноћи да би коре омекшале и колач се лакше секао.
(glossy)
Препоручујемо

КОЛАЧ ИЗ ШОЉЕ СПРЕМАН ЗА 5 МИНУТА: Савршен начин да се на брзину засладите
17. 03. 2025. у 17:05Јована Васић

ПОСЛАСТИЦА КОЈА СЕ НЕ ПЕЧЕ: Солунске штанглице се просто топе у устима
19. 03. 2025. у 16:00

КОЛАЧ СВЕКРВИНО ОКО: Ко није пробао, не зна шта пропушта (ВИДЕО)
19. 03. 2025. у 11:00

НУКЛЕАРНЕ СИЛЕ БИЛЕ НА ИВИЦИ РАТА, А ОНДА ЈЕ УСЛЕДИО ОБРТ: "Кључан је био позив једног човека"
У ДРАМИ која је привукла пажњу светске јавности, амерички председник Доналд Трамп јуче је на друштвеним мрежама објавио да су Индија и Пакистан, након четири дана жестоких сукоба дуж границе, пристали на „потпуни и тренутни прекид ватре“.
11. 05. 2025. у 10:48

ПАНИКА У УКРАЈИНИ: Да ли је ово знак да Путин спрема нови напад "орешником"?
РУСИЈА ће 12. и 13. маја привремено затворити ваздушни простор изнад војног полигона и комплекса за лансирање ракета Капустин Јар, преноси украјински одбрамбени портал Militarnyi 10. маја, наводећи могућност тестирања балистичке ракете средњег домета.
10. 05. 2025. у 12:06

БИЛИ КАО БРАЋА ТРИДЕСЕТ ГОДИНА: Дејо поцепао слику с њим - некадашњи репрезентативац открио разлоге свађе
ЛЕГЕНДАРНИ фудбалер Дејан Савићевић пре неколико година поцепао је фотографију са некадашњим саиграчем и великим пријатељем Бранком Брновићем.
11. 05. 2025. у 10:29
Коментари (0)