3 НАЈБОЉА РЕЦЕПТА ЗА КОЛАЧ МАЂАРИЦУ: Најлепши југословенски колач који враћа у детињство
Иако носи назив Мађарица занимљиво је да овај колач заправо уопште не потиче из Мађарске.

Foto: Shutterstock
Деценијама се налазио на нашим трпезама, а многи је памте као најлепши колач детињства. Мађарица је један од омиљених колача у нашим крајевима, позната по слојевима финог теста и богатом чоколадном филу.
Традиционална Мађарица
Састојци:
За коре:
- 700 г брашна
- 200 г шећера
- 1 кесица прашка за пециво
- 200 г маргарина или маслаца
- 2 јаја
- 200 мл млека
За фил:
- 1 л млека
- 200 г шећера
- 3 кесице пудинга од чоколаде
- 150 г црне чоколаде
- 150 г маслаца
За глазуру:
- 150 г црне чоколаде
- 2 кашике уља
Припрема:
Помешајте суве састојке (брашно, шећер, прашак за пециво), па додајте маргарин и трљајте прстима док не добијете мрвичасту смесу.
Додајте јаја и млеко, па умесите глатко тесто. Поделите га на 6 једнаких делова. Сваку кору танко развуците и пеците на полеђини плеха у претходно загрејаној рерни на 180°Ц, око 5-7 минута, док благо не порумени.
Скувајте пудинг од чоколаде према упутству на кесици, користећи млеко и шећер. У врућ пудинг умешајте чоколаду и маслац док се не отопе и фил постане гладак.
Филујте коре чоколадним филом, редом слажући једну на другу. Последња кора остаје ненафилована.
Отопите чоколаду с уљем и прелијте преко последње коре. Оставите колач у фрижидеру преко ноћи да се стегне, па га сеците на танке правоугаонике.
Брза Мађарица (с готовим корама)
Састојци:
- 1 паковање готових кора за Мађарицу (5-6 комада)
За фил:
- 1 л млека
- 6 кашика шећера
- 6 кашика брашна
- 2 кашике какаоа
- 150 г маслаца
- 150 г чоколаде за кување
За глазуру:
- 150 г чоколаде
- 2 кашике уља
Припрема:
У млеку размутите шећер, брашно и какао. Кувајте на тихој ватри уз непрестано мешање док се не згусне. У врућ фил умешајте чоколаду и маслац док се не отопе. Филујте готове коре топлим филом. На крају прелијте глазуром од чоколаде и уља. Оставите колач у фрижидеру неколико сати да се стегне.
Мађарица с карамел филом
Састојци:
За коре:
- 500 г брашна
- 200 г маргарина
- 150 г шећера
- 1 јаје
- 1 кашика киселе павлаке
- 1 кашичица прашка за пециво
За фил:
- 200 г шећера (за карамел)
- 1 л млека
- 5 кашика брашна
- 200 г маслаца
За глазуру:
- 150 г црне чоколаде
- 2 кашике уља
Припрема:
Умутите све састојке за коре и направите глатко тесто. Поделите тесто на 5-6 делова, развуците танке коре и пеците их на 180°Ц, 5-7 минута. У шерпи отопите шећер на средњој ватри док не добије златну боју (карамелизујте га). Додајте млеко (пажљиво, јер може прскати) и кувајте док се карамел не растопи. Умутите брашно с мало млека, па га додајте у карамел смесу и кувајте док се фил не згусне. Умешајте маслац док је фил још топао. Филујте коре карамел филом и завршите глазуром од чоколаде.Оставити да одстоји преко ноћи да би коре омекшале и колач се лакше секао.
(glossy)
Препоручујемо

КОЛАЧ ИЗ ШОЉЕ СПРЕМАН ЗА 5 МИНУТА: Савршен начин да се на брзину засладите
17. 03. 2025. у 17:05Јована Васић

ПОСЛАСТИЦА КОЈА СЕ НЕ ПЕЧЕ: Солунске штанглице се просто топе у устима
19. 03. 2025. у 16:00

КОЛАЧ СВЕКРВИНО ОКО: Ко није пробао, не зна шта пропушта (ВИДЕО)
19. 03. 2025. у 11:00

ШОК ПРОГНОЗА ЗА ОКТОБАР: Најављено да ће пасти пола метра снега! Овакве екстреме ни метеоролози не памте
ПРЕМА најавама метеоролога, октобар 2025. почеће у Србији под утицајем продора хладног ваздуха са североистока Русије који је дошао до Немачке и Пољске, али се полако приближава ка нама што ће проузроковати развој циклона у Јонском, Тиренском и делу Јадранског мора и већ 1. октобра, у среду, у вечерњим часовима на југу и југозападу Србије почеће да пада киша.
30. 09. 2025. у 20:58

"ЗАШТО МИ ПИПАШ ЖЕНУ?" Овако је почела туча на свадби у Горњем Милановцу, насрнули на доктора (ВИДЕО)
СВАДБЕНО весеље у Горњем Милановцу претворило се у хаотичну сцену када је дошло до несвакидашњег инцидента.
30. 09. 2025. у 16:10

ОГЛАСИЛА СЕ БИЉА НАКОН РАСТАНКА ОД АЦЕ ИЛИЋА: "Видећу како време пролази..."
ИАКО растављени, Биља и Аца имају велики разлог за славље.
01. 10. 2025. у 12:20
Коментари (0)