ЧОКОЛАДНА ТОРТА: Шлаг, глазура и савршена сочност
Ако тражите савршену торту која изгледа као из витрине врхунске посластичарнице, а ипак је лако направити код куће, ова чоколадна торта је идеалан избор. Мекана и сочна какао основа, нежан крем од шлага и маскарпонеа, преливени баршунастом чоколадном глазуром – комбинација која се топи у устима.

ФОТО: Novosti
Састојци:
Какао основа:
- 3 јаја
- 100 гр шећера
- 80 мл уља
- 100 мл млека
- 150 гр брашна (тип 400)
- 2 кашике какаоа
- 1 кашичица прашка за пециво
Крем (шлаг):
- 500 мл густе павлаке (30–36%)
- 250 гр маскарпоне сира
- 3 кашике шећера у праху
- 1 паковање учвршћивача за павлаку (по жељи)
Глазура:
- 150 гр млечне чоколаде
- 50 гр путера
- 3 кашике густе павлаке (30%)
Припрема:
Основа:
Умутите јаја и шећер док не постану пенаста и светла. Додајте уље и млеко, лагано промешајте. Умешајте брашно, какао и прашак за пециво, па изједначите смесу. Сипајте у плех (25×25 цм) и пеците 20–25 минута на 180 °C. Оставите да се охлади.
Крем:
Умутите густу павлаку са шећером у праху (и учвршћивачем ако користите) до чврстих врхова. Додајте маскарпоне и кратко измешајте до глатке текстуре. Премажите охлађену основу.
Глазура:
У шерпи на лаганој ватри отопите чоколаду, путер и павлаку. Лагано прохлађену глазуру прелијте преко крема и равномерно распоредите.
Хлађење:
Торту охладите најмање 2–3 сата, најбоље преко ноћи.
Уживајте!

ЕКСКЛУЗИВНО - ГЕНЕРАЛ ПОНОВО У СВОЈОЈ СРБИЈИ: Небојша Павковић слетео у Београд (ФОТО)
ГЕНЕРАЛ Небојша Павковић слетео је у Србију.
28. 09. 2025. у 17:53

АМЕРИКАНЦИ ОДУШЕВЉЕНИ ВУЧИЋЕМ! Пљуште коментари након гостовања на Њузмаксу: "Хоћемо га код Такера, дивно је чути овог мудрог човека"
ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић гостовао је синоћ на америчкој телевизији Њузмакс, а његово гостовање привукло је велику пажњу америчке јавности.
27. 09. 2025. у 11:29

НЕ ДА НА ЋЕРКУ Богданин отац очитао лекцију Вељку, јасно му ставио до знања: "Можда пре ниси имао овакву девојку..."
ВЕЉКО је увек истицао да жели велику породицу са много деце којима ће усадити праве вредности и традицију.
29. 09. 2025. у 16:17
Коментари (0)