ЧИЗКЕЈК СА ЦИМЕТОМ И КРЕМАСТИМ ПРЕЛИВОМ: Колач који мирише на јесен
Кремаст, нежан и мирисан — овај чизкејк је прави ужитак за љубитеље суптилних зачина и мекане текстуре. Циметова подлога и благо зачињен фил дају му јесењи карактер, док га лагани кремасти прелив чини свечано елегантним. Савршен је уз шољицу кафе или као звезда празничне трпезе.
ФОТО: Novosti
Састојци
За подлогу:
- 250 гр кекса са циметом или зачињених кекса
- 100 гр отопљеног путера
За фил:
- 1 кг младог сира (троструко самлевеног или из канте)
- 250 гр маскарпоне сира
- 200 гр шећера
- 1 кашика ванилин шећера
- 5 јаја
- 1 прашак за пудинг од ваниле (без шећера)
- 100 мл павлаке (30%)
- ½ кашичице цимета
- 150 гр измрвљених кекса са циметом (за средину)
За прелив:
- 250 мл павлаке (30–36%)
- 1 кашика шећера у праху
- 1 учвршћивач за шлаг (или 1 кашика маскарпонеа)
- цимет за посипање
Припрема
1. Подлога:
Самељите кекс и помешајте га са отопљеним путером. Смесу распоредите на дно калупа (24 цм) и оставите у фрижидеру 15 минута.
2. Фил:
У великој чинији помешајте свежи сир, маскарпоне, шећер и ванилин шећер. Додајте јаја једно по једно, мешајући на малој брзини. Потом додајте пудинг прах, цимет и павлаку, па све кратко промешајте док се не сједини. На крају умешајте измрвљени кекс.
3. Печење:
Смесу сипајте преко охлађене подлоге. Пеците на 160°C око 80–90 минута (средња решетка). Након печења, оставите чизкејк у искљученој рерни са одшкринутим вратима 15 минута. Потом охладите на собној температури и ставите у фрижидер најмање 4 сата, најбоље преко ноћи.
4. Прелив:
Умутите павлаку са шећером у праху и учвршћивачем (или маскарпонеом) до чврсте текстуре. Нанесите преко охлађеног чизкејка и поравнајте. Посипајте циметом.
Пријатно!
Препоручујемо
ПОСНА САРМА СА СОЈОМ: Укуснија је и од мрсне, а прави се дупло лакше
18. 11. 2025. у 21:09
ПЕЧЕНИ БАКАЛАР СА КРОМПИРОМ: Рецепт за златно печену рибу која се топи у устима
18. 11. 2025. у 17:30
РЕЦЕПТ ЗА ПОСНИ МАЈОНЕЗ: Кремаст и лаган - без коришћења јаја
18. 11. 2025. у 15:34
БАЈАТОВИЋ ОТКРИО ПОТЕНЦИЈАЛНЕ КУПЦЕ НИС-А: "Руски капитал мора да буде анулиран"
ДИРЕКТОР Србијагаса Душан Бајатовић изјавио је вечерас да продају НИС-а Русима 2008. не види као лош пословни потез, али да руски капитал у тој компанији мора да буде анулиран, јер НИС мора да настави да ради, а као потенцијалне купце НИС-а види субјекте из арапских земаља, али не искључује ни европске, или америчке компаније.
18. 11. 2025. у 22:27
ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година
УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.
13. 11. 2025. у 10:54
ТАЈ МАЛИ ЖУТ БИКИНИ: Тенисерке запалиле нет фоткама са плаже
АРИНА Сабаленка и Паула Бадоса су у жижи.
18. 11. 2025. у 11:34
Коментари (0)