ЧИЗКЕЈК СА ЦИМЕТОМ И КРЕМАСТИМ ПРЕЛИВОМ: Колач који мирише на јесен

Milena Tomasevic

27. 10. 2025. у 14:00

Кремаст, нежан и мирисан — овај чизкејк је прави ужитак за љубитеље суптилних зачина и мекане текстуре. Циметова подлога и благо зачињен фил дају му јесењи карактер, док га лагани кремасти прелив чини свечано елегантним. Савршен је уз шољицу кафе или као звезда празничне трпезе.

ЧИЗКЕЈК СА ЦИМЕТОМ И КРЕМАСТИМ ПРЕЛИВОМ: Колач који мирише на јесен

ФОТО: Novosti

Састојци

За подлогу:

  • 250 гр кекса са циметом или зачињених кекса
  • 100 гр отопљеног путера

За фил:

  • 1 кг младог сира (троструко самлевеног или из канте)
  • 250 гр маскарпоне сира
  • 200 гр шећера
  • 1 кашика ванилин шећера
  • 5 јаја
  • 1 прашак за пудинг од ваниле (без шећера)
  • 100 мл павлаке (30%)
  • ½ кашичице цимета
  • 150 гр измрвљених кекса са циметом (за средину)

За прелив:

  • 250 мл павлаке (30–36%)
  • 1 кашика шећера у праху
  • 1 учвршћивач за шлаг (или 1 кашика маскарпонеа)
  • цимет за посипање

Припрема

1. Подлога:
Самељите кекс и помешајте га са отопљеним путером. Смесу распоредите на дно калупа (24 цм) и оставите у фрижидеру 15 минута.

2. Фил:
У великој чинији помешајте свежи сир, маскарпоне, шећер и ванилин шећер. Додајте јаја једно по једно, мешајући на малој брзини. Потом додајте пудинг прах, цимет и павлаку, па све кратко промешајте док се не сједини. На крају умешајте измрвљени кекс.

3. Печење:
Смесу сипајте преко охлађене подлоге. Пеците на 160°C око 80–90 минута (средња решетка). Након печења, оставите чизкејк у искљученој рерни са одшкринутим вратима 15 минута. Потом охладите на собној температури и ставите у фрижидер најмање 4 сата, најбоље преко ноћи.

4. Прелив:
Умутите павлаку са шећером у праху и учвршћивачем (или маскарпонеом) до чврсте текстуре. Нанесите преко охлађеног чизкејка и поравнајте. Посипајте циметом.

Пријатно!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

ОСУЂЕНИ ЗА УБИСТВО СТАРЦА У ЗАТВОРУ ПАДИНСКА СКЕЛА: Зрна саосећања немају, изречене вишегодишње казне

СРЕЋКО Стефановић (22), Саша Станковић (22) и Далибор Петровић (24) оглашени су данас кривим у Вишем суду у Београду за тешко убиство Станимира Брајковића (74) на безобзиран и насилнички начин у затвору Падинска Скела почетком фебруара 2024. године. Овом првостепеном пресудом Стефановић је осуђен на 19 година затвора, а Станковић и Петровић на по 18 година.

11. 12. 2025. у 16:22

Коментари (0)

Када је кеш/рефинансирајући кредит најбоља опција за вас и какве опције нуде банке у Србији?