СРПСКА ПОГАЧА ОДУШЕВИЛА НЕМЦЕ: Свечани хлеб по рецепту из Баната сада у понуди једног ресторана у Дрездену (ФОТО)

Р. ШЕГРТ

17. 02. 2024. у 16:40

РАЗМИШЉАЈУЋИ чиме да за Божић почасти колеге на послу у једном немачком ресторану у Дрездену, а да то не буде нешто што им је већ познато попут сарме, ајвара, пите или гибанице, Кикинђанка Драгана Старчевић Иванић, мудро је одлучила да би погача била најбољи избор. И била је у праву.

СРПСКА ПОГАЧА ОДУШЕВИЛА НЕМЦЕ: Свечани хлеб по рецепту из Баната сада у понуди једног ресторана у Дрездену (ФОТО)

Фото: Приватна архива

Њеној шефици, укус, мирис и изглед свеже погаче толико се допао да је одмах питала Драгану да ли би је правила у ресторану за госте.

И тако се погача по рецепту из Баната, нашла на менију, поред осталих пецива.

- Умесила сам лиснату погачу, по рецепту своје маме. Код нас у кући, у Руском Селу код Кикинде, одувек се правила погача, василица, веселица, како је већ зову у разним крајевима Србије. Она заслужује сву пажњу, јер је исконско обележје нашег народа. Погача је наш традиционални, свечани хлеб. Иако се рецептура мењала, додавали су се маргарин, путер, јаја, неко је прави слатку, неко слану, она је увек лепа - објашњава Драгана.

Фото: Приватна архива

Српска погача на менију ресторана у Немачкој

Ова у рукама вешта Банаћанка, колегама је показала и обичај ломљање колача у који се за Божић ставља и новчић, који симболизује добитак и срећу. То је изазвало посебно одушевљење.

- Колегинице су се одушевиле укусом, а шефица ресторана Ања ме је питала да ли бих је правила за госте. Одмах после Божића направила сам прву погачу и она је била на менију.

Одмах је заузела централно место међу хлебовима и земичкама које такође правимо свеже за доручак - препричава нам Кикинђанка.

Новинарски хлеб

ДРАГАНА је формално образовање стекла на Факултету политичких наука у Београду. У Кикинди се запажено бавила новинарством, на радију, телевизији, у новинама. У Немачку је отишла с породицом, када је након приватизације и ликвидације Радио Кикинде остала без посла. У почетку је радила као дописник за наше медије и данас то ради по потреби.

Пре три године озбиљније је ушла у угоститељство.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО - УРАНИЈУМ И ТЕШКИ МЕТАЛИ ОТКРИВЕНИ У ТКИВУ ГЕНЕРАЛА ПАВКОВИЋА: Из италијанске лабораторије стигли резултати анализа (ФОТО)

У ТУМОРСКОМ ткиву генерала Небојше Павковића, које је 15. септембра послато на анализе у специјализовану лабораторију у Италији, пронађени су уранијум и тешки метали у екстремно високим концентрацијама!

29. 11. 2025. у 08:00

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ОТАЦ ПАДАО У НЕСВЕСТ, ХИТНА ИНТЕРВЕНИСАЛА НЕКОЛИКО ПУТА Мучне сцене на сахрани Ане Радовић - Из породичне куће је испратили на вечни починак

ДАНАС је на Златиборском гробљу сахрањена Ана Радовић из Чајетине, која је погинула у тешкој сабраћајној несрећи на магистралном путу код Чачка.

28. 11. 2025. у 14:45

НА ТРГУ ЗА ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ Објављено колико ће град платити Мерлину за концерт у најлуђој ноћи

НА ТРГУ ЗА ДОЧЕК НОВЕ ГОДИНЕ Објављено колико ће град платити Мерлину за концерт у "најлуђој ноћи"

Већина певача дочек Нове године проводи радно јер је ово својеврсна прилика да зараде огромне хонораре, који су неретко и по неколико пута већи у односу на стандардне.

29. 11. 2025. у 17:35

Коментари (0)

ЈК ПОТКАЧИЛА ДУШКА: Више о покојницима не бих, битно је да даје алиментацију