ФАРМА МИКРО-БИЉА НА КАНЦЕЛАРИЈСКОЈ ПОЛИЦИ: Млади Кикинђанин донео из Холандије необично искуство са гајењем посебних врста поврћа
КИКИНЂАНИН Норберт Буш (22) другачији је од свих повртара на северу Баната. Он не гледа у небо какво ће време бити и не боји се да ће поврће које узгаја потопити киша, потући град или спржити сунце.

Фото: Р. Шегрт
Не иде на њиву, не користи мотику ни машине, а не ради ни испод пластеника. Његове биљке расту у канцеларији. На полици. Овај млади Кикинђанин има малу урбану фарму и гаји микро биље. Оно које је врло младо и ниско, али веома здраво за исхрану. Искуство о оваквој производњи донео је из Холандије.
- Радећи као конобар у ресторану видео сам да се такво поврће служи као салата. По повратку кући, засадио сам мању количину за своју породицу да видим да ли ће ми то успети и како ћу се снаћи. Додатно сам проучио неке детаље и када сам убрао прве количине почео сам да ширим причу, да нудим пријатељима да пробају, узорке сам делио ресторанима, а кренуо сам и на базаре хране. Тако сам стекао прве купце. У Београду и Новом Саду много више се зна о овом поврћу и више се користи него у Кикинди - прича Норберт.

Фото: Р. Шегрт
Из Холандије се вратио јер су му недостајали породица, пријатељи и друштвена страна живота. Одлучио је да не поправља електронику на возилима, за шта се школовао и да не носи конобарску кецељу, него је формирао мини-фарму за производњу јестивог младог поврћа у контролисаним условима. Сада редовно узгаја грашак, купус, ротквице, лук. По поруџбини сади и цвеклу, руколу, шаргарепу...
- Предност оваквог поврћа је у томе што се не прска. Гаји се у затвореном простору, од хемијски нетретираног семена. Све се ради у чистим условима, на радној површини - описује млади повртар. Његове леје и гредице нису у баштама или на великим парцелама, већ поврће сеје у посуде, које се најпре држе у тами, а онда им ствара оптималне услове за раст. - Биљке морају да имају идеалне услове. Чисто семе сеје се у чисту земљу. Температура просторије да је око 25 степени, одговарајућа влажност ваздуха и светлост, али не целодневна. Моја "њива" мора да има дан и ноћ, јер микро биљкама треба најпре тама, док не проклијају, а онда се износе на светлост.
Вештачки се симулирају услови као у природи, смена дана и ноћи. Потребни су још вода и знање, јер ако се с нечим претера, све може да се убуђа. Предност овакве производње је у томе што траје целе године у контролисаним условима - набраја Буш. Његова урбана фарма за сада не доноси зараду, али млади Кикинђанин зна да је сваки почетак тежак и нада се да ће остварити сигурну производњу и продају. Стрпљив је и уверен да ће бити довољно оних који желе да врло младо поврће користе у исхрани, јер их је сада све више и више.
- Садити се може у било какву посуду. Семе се сипа густо, али не прегусто да би биљке могле да дишу. Засад се покрије другом посудом да гура семе у земљу и оставља се у мраку. После три, четири дана појави се клица и тада се пребацује на сунце. Од садње до бербе потребно је од девет до 14 дана, за неке врсте и до 21 дан - прецизира млади Буш.

ДОГОВОРЕНО ПРИМИРЈЕ ИРАНА И ИЗРАЕЛА: Трамп - Крај рата; Бомбе САД нису уништиле нуклеарна постројења? (ФОТО/ВИДЕО)
РАТ Израела и Ирана - 11. дан.
23. 06. 2025. у 08:17 >> 00:53

ХАМНЕИ ПРЕВАРИО ТРАМПА: Америка гађала празно нуклеарно постројење?
ВИСОКИ ирански извори рекли су Реутерсу да је већина високо обогаћеног уранијума на локацији Фордо уклоњена пре америчког напада.
22. 06. 2025. у 10:37

"БРАТЕ, МОРАМ!" Шта је Бора пред смрт урадио за Жељка
ПОСЛЕ вести о смрти фронтмена групе "Рибља Чорба", која је потресла регион у септембру прошле године, многе славне личности огласиле су се како би поделиле своје успомене на Бору Ђорђевића.
25. 06. 2025. у 08:29
Коментари (0)