КИКИНЂАНИН С ВАРЈАЧОМ ПО СВЕТУ: Радован Субин, од кувара аматера, до витеза кулинарства
РАДОВАН Субин, од кувара аматера до витеза кулинарства, кува с душом и дели љубав кроз свако јело.

Фото: Приватна архива
Када се појавио на првом локалном такмичењу у кувању рибље чорбе, организатори, које је познавао, зачуђено су га питали због чега је дошао са котлићем и варјачом. Не верујући да је научио да кува, одредили су да се надмеће у припреми рибљег паприкаша, јер то није било "главно". На крају су морали да му доделе треће место. Било је то пре двадесетак година. У међувремену је Радован Раша Субин потпалио много котлића и скувао литре и литре рибље чорбе, много порција паприкаша, гулаша, пасуља и освојио много првих награда.
Постао је члан или председник жирија на многим манифестацијама, стекао титулу витеза кулинарства и написао књигу "Златном варјачом по свету". У децембру је проглашен за "Лидера који помера границе" у кулинарским достигнућима. Више него импресивно за витеза с варјачом, без дипломе.
- Кувар сам постао, јер сам морао да мењам животне навике. Дуго сам играо фудбал, али више нисам могао да живим кафански. Почео сам да пецам, али нисам знао шта ћу с рибом, јер се код мене у Српској Црњи, где сам рођен, она јела два пута годишње, за Бадњи дан и на Велики петак. Да је не бих бацао, почео сам да учим како се кува чорба. Ништа не радим површно, па су моје чорбе почели сви да хвале. Кренуо сам на такмичења и почео да освајам награде - присећа се Субин.
На такмичења је одлазио сам, нити га је ко испраћао нити дочекивао, а ни финансирао. Онда су га позвали на фестивал хране у Љубовији. Освојио је прву награду. Успех је поновио и на "Златном котлићу Војводине" у Сомбору.
- Сомбор, Апатин и Бездан најбољи су у кувању рибље чорбе и паприкаша. Од њих сам много научио. По мом убеђењу, рибљу чорбу не треба јести ниже од Дунава. Само у Војводини - тврди Кикинђанин.
Језик војвођанске хране
СВИ знамо да причамо језиком хране. Војвођанска кухиња је као роман богата. У једном залогају чуло укуса осети слано, слатко, љуто, кисело, горко. Мађари у гулаш додају кашику пекмеза, меда или чак чоколаду за кување, да слаткоћа покупи горчину. Овде се уз кобасицу једе компот, а уз кувано говеђе месо сос од вишања, описује Субин.
Некадашњи трговац, сада кувар без дипломе, у витринама има безброј диплома и пехара. На манифестацијама оцењује храну са мајсторима кухиње какви су Стево Карапанџа, Стамбол Гештамов, Саша Мишић, па Лепи Брка, Ђока Вареника.
- Не знам да припремам и сервирам храну као они. Али сам мајстор за котлиће и бакраче - каже Субин, једнако успешан у кувању рибље чорбе, паприкаша и гулаша.
Његов фаворит је, ипак, овчији паприкаш.
- Јагње је за ражањ, односно за печење, а за паприкаш је овчије месо. Волим јагњетину, а највише волим да спремам, једем и оцењујем овчији паприкаш. Гулаш не мора да буде само од јунећег меса. Не треба мешати перкелт, гулаш и паприкаш. Гулаш је од чистог меса, као и перкелт, али је чорбастији. Паприкаш је од меса и кромпира. Правим и секељи гулаш, од меса и киселог купуса. Добра сарма се прави и са свињским и говеђим месом, али и са овчијим - преноси Субин.
Рибља чорба
НА килограм рибе иде максимално литар и по воде. Код паприкаша је мера један према један. На кило рибе додаје се супена кашика алеве паприке, сто грама лука, мало парадајза или белог вина и то је то. Али треба квалитетна риба, шарана највише, мало сома, може и кечига, мрена и деверика, открио је Субин.
После 20 година кувања међу корице књиге "Златном варјачом по свету" сабрао је 20 рецепата, 60 фотографија, али и 10 анегдота са кулинарских манифестација на којима је припремао или оцењивао храну.
- Његов живот је као добро скувано јело - састављен од различитих, али усклађених састојака. Књига није само збирка рецепата, већ тестамент његовог живота. Живи са страшћу, кува са душом и дели љубав кроз јело - оценио је проф. др Саша Степанов.

МОЛДАВИЈА ДОНЕЛА ОДЛУКУ ВЕЗАНУ ЗА СРБИЈУ: Ограничили увоз ове намирнице из наше земље
ВЛАДА Молдавије донела је одлуку о привременом ограничењу увоза шећера из Србије, уз образложење да на тај начин жели да заштити домаћу производњу и стабилизује тржиште.
10. 10. 2025. у 13:22

РУСИ ОТКРИЛИ ЧИМЕ СУ СИНОЋ ГАЂАЛИ УКРАЈИНУ: "Одговор на терористичке ударе по цивилним објектима"
РУСКЕ оружане снаге током ноћи извеле су масовни напад на енергетске објекте који напајају војно-индустријски комплекс Украјине, саопштило је Министарство одбране Русије.
10. 10. 2025. у 14:48

"ОТЕЋЕ ВАМ ДЕЦУ! Мирјана Бобић Мојсиловић упозорила родитеље
"ЗАТО, родитељи, док још није касно, зграбите своју децу и забавите их сами!"
09. 10. 2025. у 10:15
Коментари (0)