СВАКИ ПЕТИ ПРОДАВАЦ КАЖЊЕН! Пропусти код анализа хране и редовних санитарних прегледа
СА високим дневним температурама у објектима у којима се производи и прометује храна постоји већи ризик од бржег размножавања бактерија, посебно у намирницама погодним за развој бактерија, као што су млеко и млечни производи, мајонез, јаја, сладолед, колачи са кремовима и слично.

Фото Новости
Због свега наведеног продавци хране су под будним оком инспекције.
Према подацима Републичке инспекција за храну који су достављени "Новостима", у овој години у унутрашњем надзору извршено је 908 контрола субјеката у пословању са храном. Инспекција је чешљала ресторане, роштиљнице, продавнице, маркете и различите угоститељске објекте.
- У 264 контроле утврђени су различити пропусти, те је изречено 186 управних мера којима је наложено отклањање неправилности. Због почињених прекршаја издато и 186 прекршајних налога у вредности од 276.050 КМ - каже за "Новости" Душанка Николић, портпарол Инспектората РС.
Другим речима, додаје, сваки трећи контролисани је имао неки од пропуста приликом пословања са храном, док је сваки пети новчано кажњен због пропуста у раду са намирницама!
- Пропусти који су најчешће констатовани приликом инспекција односили су се на неажурно вођење евиденција о лабораторијским анализама хране, затим нередовно вршење санитарних прегледа особа које рукују храном, или похађање додатних едукација о хигијени хране и слично - појаснила је Николићева.

Фото Козарски вијесник
Из Удружења за заштиту потрошача РС кажу да грађани морају пријављивати случајеве где добију храну сумњивог квалитета.
- Интересантно је да наши грађани врло ретко пријављују да им је послужна храна сумњивог квалитета или да су исту купили у маркетима или неком другом месту. Грађани за свој новац морају имати праву услугу и квалитет хране - каже Муриса Марић, извршна директорка Удружења за заштиту потрошача "Дон" из Приједора.
Она наводи да продаја хране грађанима по ресторанима и другим објектима није нимало јефтина да би се сервирала и продавала храна сумњивог квалитета или да хигијена у тим објектима није на прописаном нивоу.
- Поражавајуће је да у неким објектима где се продаје храна немамо санитарне чворове. Или да се у контролама пронађе храна чији је рок употребе прошао неколико дана. Често се не зна ни где је која сировина набављена. Имамо примере да се у маркетима нуди устајало воће и поврће - истиче Марићева и додаје да потрошачи у супермаркетима морају да пријаве све уочене пропусте, јер последице могу бити катастрофалне и може доћи до тровања већег бројa грађана.
ОПРЕЗ ПРИЛИКОМ КУПОВИНЕ
ИЗ Инспектората РС апелују на грађане да приликом куповине треба да обрате пажњу на изглед, боју, мирис, конзистенцију и друга сензорна својства хране. У случају да уоче неисправну храну или неадекватно чување у продајном објекту треба одмах да обавесте надлежну инспекцију у својој општини.
- Напомињемо да купац увек треба да захтева рачун за купљену робу јер је рачун доказ да је та роба купљена у том објекту - истичу у Инспекторату.
Препоручујемо

ПОРОДИЦЕ У ШОКУ НАКОН ШТО СУ ОТВОРИЛЕ КОВЧЕГЕ СА ТЕЛИМА: Нове бизарности након пада авиона у Индији
СИН жене која је погинула у паду авиона компаније Air India изјавио је за Би-Би-Си да су у ковчегу с телом његове мајке пронађени и „други остаци“.
23. 07. 2025. у 16:49

ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМЦИ ХАПШЕЊА ШИПТАРСКОГ ТЕРОРИСТЕ: Овако је пао бивши припадник ОВК у Свилајнцу, ево за шта се сумњичи (ВИДЕО)
ШИПТАРСКИ терориста и бивши истакнути припадник терористичке ОВК Халили Лулзин, ухапшен је данас у Свилајнцу, у заједничкој акцији Безбедносно-информативне агенције, Службе за откривање ратних злочина УКП МУП-а Републике Србије, а у сарадњи са Тужилаштвом за ратне злочине.
22. 07. 2025. у 20:54

НАУЧНИЦИ У СТРАХУ - РИЗИК ОД НЕСТАНКА: Ада Бојана и Бококоторски залив у опасности - море никада није било такво
НИВО Јадранског мора ће, према пројекцијама, до краја века порасти 35 центиметара (цм), што ће угрозити обалска подручја, посебно подручје Аде Бојане и делове Бококоторског залива, наводи се у прошлогодишњем Нацрту Националног плана Црне Горе за прилагођавање на климатске промене.
25. 07. 2025. у 08:55
Коментари (0)