СКОРУП СА УКУСИМА РОМАНИЈЕ: Кајмак и рогатички кромпир заштитно лице Сарајевско-романијске регије
РОМАНИЈСКИ скоруп-кајмак, златни представник гастро понуде овог краја, за којег кажу да свој посебан укус дугује природним богатствима којима обилује Романија и чувени рогатички кромпир одавно су заштитно лице овог краја, а кајмак је однедавно и међународно признат.

Фото М. Регоје
Удружење произвођача Романијски скоруп-кајмак броји 24 чланице са подручја општина Соколац, Хан Пијесак и Рогатица. Све њих је ујединила производња надалеко познатог, а сада и међународно у 29 земаља, признатог, скоруп- -кајмака.
Из овог удружења наводе да је тајна скоруп-кајмака у његовој традицији, географском пореклу, имену и технологији производње.
- Наше животиње искључиво се хране травом са природних пашњака и шума, пију планинску воду, у току дана крећу се слободно, храна је органска, а животиње су у току целог дана изложене природним условима живота - наводе из Удружења.

Фото М. Регоје
Додају и да је производна карактеристика скорупа та да се припрема у домаћинствима, по технологији старој 100 година.
- Млеко се термички обрађује. Посебан процес је димљење у колибама, где настаје скоруп и као такав скупља се у дрвене качице и соли се. Ред кајмака, со, ред кајмака, со и притиска се да одстоји месец и више дана - кажу у Удружењу.
Дуго постоји идеја да се, као кајмак, на неки начин заштити и порекло и квалитет надалеко чувеног рогатичко-боричког кромпира као основне повртларске културе већег броја домаћинстава у општини Рогатица. Захваљујући врхунском квалитету и дугој традицији узгоја, рогатички кромпир надалеко је препознатљив и представља беџ Сарајевско-романијске регије.
Према неким подацима кромпир је у ове крајеве дош ао 1896. године и одмах су га прихватили сељаци са Борика и околине Рогатице, који су тада почели да се баве узгојем овог, по квалитету, чувеног поврћа.

Фото М. Регоје
БУДУЋНОСТ У ОРГАНСКОЈ ПРОИЗВОДЊИ
ЧЛАНОВИ Удружења произвођача романијски скоруп-кајмак преносе млађим нараштајима начин и технологију припреме овог јединственог специјалитета, баш као што су њима њихови преци пренели.
- Приметно је да се све више траже кајмак и млечни производи, као и све друго што је органски произведено. Има будућности, само треба радити - наводе из удружења произвођача романијски скоруп кајмак.
Препоручујемо

ВРЕЋА БРАШНА СКУПЉA ЗА ПЕТ КМ: Нови удар на џеп грађана у Републици Српској
17. 03. 2022. у 07:43

ЗАДУЖЕЊЕ КАО РЕШЕЊЕ: Локални парламент коначно стао иза бијељинског "Водовода"
09. 03. 2022. у 06:08

ПРВА ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА СТРУЧЊАКА: Ево када ће пасти снег у Србији и каква зима чека Европу
ПРЕМА првим прогнозама европских стручњака са сајта Severe Weather Europe, зиму 2025/2026 обележиће утицај слабе фазе Ла Ниње и вероватно слабији поларни вртлог. Ово значи динамичније кретање атмосферског притиска, што може омогућити хладније дане у Европи, али и у САД и Канади.
13. 08. 2025. у 09:59

ТРАМП У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Велики пех пред састанак са Путином на Аљасци
ПРЕДСТОЈЕЋИ састанак између председника САД Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у петак на Аљасци долази у време када у америчкој администрацији готово да нема искусних стручњака за Русију, пише Фајненшел тајмс.
13. 08. 2025. у 11:24

СРБИН ЧУВАО КЛИНТОНА: Бивши председник остао затечен - после свађе сазнао Ајкулино порекло: "Осећао сам да ми не може ништа" (ФОТО)
ЧОВЕК који је чувао Мадону, принца Харија, Бијонсе и Наоми Кембел потиче из старе београдске породице.
14. 08. 2025. у 07:43
Коментари (0)