И ХРАНА И ЛЕК: Породица Сијерић код Бијељине једини произвођач и прерађивач бундеве у БиХ

Б.Милошевић

10. 06. 2023. у 12:30

ЗА производе предузећа из Љељенче код Бијељине, које се бави прерадом бундеве, влада велико интересовање, а тако је било и на недавно завршеном Новосадском сајму. Ова породична фирма препознатљива је у региону и једини је прерађивач бундеве у БиХ.

И ХРАНА И ЛЕК: Породица Сијерић код Бијељине једини произвођач и прерађивач бундеве у БиХ

Фото: Б. Милошевић

Милена и Никица Сијерић, једини у БиХ производе тикву голицу од чијег семена, прерадом добију хладно цеђено уље, брашно и три врсте чоколаде са печеним семенкама од бундеве.

Почетна производња ове алтернативне културе 2010. имала је и селективни карактер, јер се у конкуренцији хокаидо мускатне тикве, голица показала као најрентабилнија.

- Тиква голица не подноси хербициде што је сигуран знак да је здрава, без хемије и вештачких ђубрива. Због недостатка радне снаге, одустали смо од првобитне производње сокова од бундеве, и данас прерађујемо искључиво тикву голицу - прича Милена.

Сва три производа су и као храна и као лек. Брашно је занимљиво за пекарску индустрију за обогаћивање хлеба и пецива јер је богато магнезијумом, цинком и селеном. Уље од бундеве поседује антиупална, антиканцерогена и антидијабетичка својства, и помаже у превенцији и лечењу многих обољења. Поносни смо на производњу три врсте чоколаде, млечну, црну и белу, које су на Новосадском сајму награђене златном медаљом.

Терапијске и козметичке сврхе

УЉЕ од семена бундеве садржи витамине Б групе, бројне минерале, омега 6 и 9, лецитин. Регулише холестерол, помаже код кардиоваскуларних обољења, лечи инфекције, поспешује рад бубрега. Све чешће се користи у фармацеутској индустрији. Бундевино уље у кулинарству се примењује у виду прелива за салате, кувана јела од поврћа, пиринча и печурки.

Никица је задужен и за праћење ситуације са производњом здраве хране у Европи и свету.

- Са Привредном комором РС, излагали смо недавно наше производе на сајму у Риминију у Италији. Чињеница је, да не можемо произвести довољне количине за озбиљније тржиште, али на нашој страни су још увек, здрав ваздух, незагађено земљиште, чиста вода... На том сајму све је било "скоцкано", амбалажа је светска, али само наши производи су имали и мирис и укус - прича Никица.

Све је већа потражња за квалитетном шљивом и малином, свет вапи за лековитим биљем... Доста тога се код нас мора променити у организацији и производње и пласмана готових производа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

ДНЕВНИК СТЕПИНЦА ЗАГРЕБ КРИЈЕ ДЕЦЕНИЈАМА: Интервју - Проф. др Предраг Илић, аутор тротомне студије о злочинима у НДХ

О НЕКАДАШЊЕМ загребачком надбискупу Алојзију Степинцу (Брезарић, 1898 - Крашић, 1960) и његовој улози у Независној Држави Хрватској током Другог светског рата, објављен је у Републици Хрватској огроман број историографских и хагиографских књига, зборника радова, фељтона, чланака, али не и његов дневник у пет књига, који је водио од 30. маја 1934. до 13. фебруара 1945. године.

15. 12. 2024. у 13:55

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

Коментари (0)

АЛТА Банци награда за најбрже растућу банку у Србији