БРЕНДИРАЛИ СВОЈ КРОМПИР, ДРЕЊИНУ, КАЈМАК: У РС све већи одазив пољопривредних произвођача за заштиту домаћих производа
КАКО би производи из Српске били што препознатљивији на тржишту, у току је процес брендирања домаћих пољопривредних производа.
На терену су већ брендирани дрењина и производи од дрењине, као и борички кромпир, романијски скоруп - кајмак. Одазив пољопоривредних произвођача из целе РС је одличан. У Министарству пољопривреде РС кажу да је циљ постизање препознатљивости домаћих производа као што су поткозарско воће, јагоде и паприка рога из Берковића, слатински парадајз, рогатички кромпир, невесињски кромпир, семберски купус, и да се осигура да ти производи нађу свој пут до циљаних потрошача.
- Применом одговарајуће маркетиншке стратегије, повећава се вредност домаћим пољопривредним производима и постижу се већа профитабилност и тржишна конкурентност, а истовремено се утиче на свест потрошача о значају куповине домаћих производа - истиче Александар Мацановић, портпарол министарства пољопривреде РС.
Он каже да ће се код брендирања производа на терену максимално искористити потенцијал локалитета.
- За сваки изабрани производ, план је да се у току и након покретања бренда, ради истраживање тржишта и навика потрошача, које ће усмерити развој бренда на осмишљавање назива, визуелног идентитета и презентације, промоције и евентуалног проширења бренда - поручује Мацановић и додаје да је циљ брендирања боља позиција производа на тржишту.
Јелена Мићић из Министарства пољопривреде РС каже да географска ознака порекла треба да штити географски назив региона где се врши прерада.
- Специфичност ове заштите је условљена утицајем географске средине, природе, људским фактором, а прерада се одвија у означеном географском подручју. Савремено тржиште отвара реалне услове за ширу производњу, и изворним, аутохтоним прерађевинама даје могућност да постигну стандардну и сталну вредност. Тим производима са специфичним својствима, произведеним у сеоским домаћинствима, потребно је организовано отварање тржишта, нарочито за оне производе који се доносе са удаљених, неприступачних, планинских подручја, да добију могућност боље реализације на тржишту и реалну цену - појашњава Мићићева.
Она каже и да географска заштита порекла није привилегија појединца, него припада свима који живе на том простору.
ЗЛАТНЕ МЕДАЉЕ ЗА СКОРУП
ПРОИЗВОДЊА романијског скорупа - кајмака је међу првим производима из РС брендирана. Чланице удружења "Романијски скоруп - кајмак" су на 86. Међународном пољопривредном сајму у Новом Саду освојиле две златне медаље за млади димљени кајмак и димљене зарице. Географско подручје где се производи романијски скоруп - кајмак су општине Соколац, Хан Пијесак и Рогатица.
Препоручујемо
"ХРВАТСКА ЈЕ БОЛЕСНО СКУПА" Само у четири европске земље је јефтиније живети, поражавајући подаци за комшије
ХРВАТСКА је болесно скупа, пише данашњи Јутарњи лист.
16. 07. 2024. у 13:26
ЕВО КАДА ТАЧНО СТИЖЕ РАСХЛАЂЕЊЕ: Ови делови Србије биће први на удару пљускова и грмљавине
НАСТАВЉА се топлотни талас у Србији. Већ у подне температура у Смедеревској Паланци достигла је 38 степени. Пред нама је врео дан, а максимална температура и данас ће достићи 41 степен. Очекује се сунчано.
16. 07. 2024. у 14:13
РЕШЕНА МИСТЕРИЈА Зашто је Трамп викао: "Чекајте, дајте ми ципеле" (ФОТО)
"НЕ БИ требало да будем овде, требало би да сам мртав."
15. 07. 2024. у 14:38
Коментари (0)