КАФАНЕ ЧЕКАЈУ БОЉА ВРЕМЕНА: Како ће изгледати прослава Нове године у време епидемије корона вирусом у Српској

С. МИШЉЕНОВИЋ

15. 12. 2020. у 12:26

У РЕПУБЛИЦИ Српској у току је израда плана о раду за Нову годину и које би решење било најбоље у доба епидемије вируса корона.

КАФАНЕ ЧЕКАЈУ БОЉА ВРЕМЕНА: Како ће изгледати прослава Нове године у време епидемије корона вирусом у Српској

Фото Д. Поздеровић

Коначна одлука, како сазнајемо, биће донета најкасније за седам дана. Угоститељи су предложили Влади да се од 30. децембра до 2. јануара ради као некада, односно целу ноћ, а затим да се врате на режим који је сада на снази, односно да раде до 22 часа.

С друге стране у Влади РС, а како је потврђено "Новостима", размишља се о увођењу мере да се ограничи рад угоститеља већ у последњој седмици децембра до 18 часова и тако да буде до 10. јануара наредне године.

Оваквом одлуком би се ставила тачка на све спекулације око прослава Нове године и било каквих организованих дочека по угоститељским објектима.

Ипак, многи грађани РС не седе скрштених руку и већ су пронашли резервно решење за дочек Нове године. Тако се масовно изнајмљују станови на дан, али и викендице и други објекти где се може друштво окупити. Цене изнајмљивања варира и креће се од 100 марака, па навише.

ОПРЕЗ Грађани шетају у Бањалуци,Фото "Новости"

Бранислав Зељковић, директор Института за јавно здравство РС, каже да је још рано говорити каква ће бити одлука Републичког штаба о прослави Нове године.

- Ипак сви они који намеравају да праве приватна окупљања морају се придржавати мера окупљања до 10 особа. Морамо се заштитити од короне и не дозволити да се сада понашамо неразумно због прославе Нове године и да доведемо до великих повећања броја заражених - каже Зељковић.

ПРЕСКОЧИТИ МАСОВНЕ ПРОСЛАВЕ

САША Тривић каже да с обзиром на озбиљност ситуације не би било добро да се сада иде у организовање масовних прослава по угоститељским објектима.

- То може довести до проблема у привреди јер би се повећао број заражених, а то опет на терену значило и мањак радне снаге јер би многи морали у изолацију и на лечење, односно на боловања - појашњава Тривић.

Жељко Татић, председник Удружења угоститеља РС, каже да угоститељски објекти нису места где се шири корона, а то се видело и недавно по примеру Брчко Дистрикта где су затворени сви локали на неколико дана, али се број оболелих није смањивао.

- Наш предлог је да радимо три дана око Нове године као у нормална времена. После тога се враћамо на стари режим - каже Татић.

 Саша Тривић, Фото РТРС

Саша Тривић, председник Уније удружења послодаваца РС, каже да наши угоститељи треба да схвате да се по целој Европи затварају кафане и ресторани за Нову годину и да нико не жели да ризикује корона бум након прослава.

Тривић сматра да је најреалније да се прескочи Нова година, јер како каже биће још прослава.

- Ситуација на терену је компликована, како код нас, тако и у целој Европи. И када гледамо свеукупну слику можемо рећи и да су наше мере до сада доста лаганије и опуштеније од европских - истиче Тривић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије немогућа мисија у квалификацијама за Светско првенство?

ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?

Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.

14. 12. 2024. у 13:16

ЖЕЉКУ САМ МОЗАК ИСПРАО Вељко открио како васпитава децу и шта их прво учи

"ЖЕЉКУ САМ МОЗАК ИСПРАО" Вељко открио како васпитава децу и шта их прво учи

БОКСЕР Вељко Ражнатовић и његова супруга Богдана у мају месецу добили су трећег сина коме су дали име Исаија, а неодољиви дечак мења се из дана у дан, окружен браћом Крстаном и Жељком.

14. 12. 2024. у 20:04

Коментари (0)

КОНКУРС ЗА МАЛЕ ДОМАЋЕ ПРОИЗВОЂАЧЕ: Mercator-S вас позива да постанете део бренда „укуси мога краја“