УКУСИ ГУРМАНЛУКА БЛИСКОГ ИСТОКА - Кулинарски серијал "Пут зачина: Шејн Делија", од 5. априла, на 24 Кичн
СЕРИЈАЛ "Пут зачина: Шејн Делија", који на канал 24 Кичн стиже 5. априла (радним данима у 14.00), води нас на кулинарско ходочашће, чувеном стазом која је некада спајала исток и запад.
Из епизоде у епизоду истражујемо њено наслеђе и откривамо кулинарске традиције старе хиљадама година. Путовање почиње на старом феничанском утврђењу Малти, где су се ароме и зачини Блиског истока помешали с европском медитеранском традицијом. Затим, Шејн прелази море до Либана, који је изворна земља меда и млека, као и место рођења савремене блискоисточне кухиње.
Шејн путује и истрошеним стазама древних трговаца зачинима до Персије или садашњег Ирана. Ова земља је дом шафрана, нара, ружине водице, као и неких најстаријих рецепата на свету. Познати кувар инспирацију проналази у средњовековним рецептима Арапа и Персијанаца који су преношени с колена на колено, као и у савременој кухињи Либана и Ирана. На крају прве сезоне, Шејн се враћа у своју кухињу у Мелбурну како би дао сопствени печат најстаријој и најутицајнијој кулинарској традицији.
Друга сезона серијала (од 12. априла) познатог кувара води у егзотичну Турску. Тамо трага за историјским и културним темељима свог савременог виђења блискоисточних арома, као и наслеђима византијског и турског царства. На неки начин, Шејн путује кроз време до самог почетка кулинарства.
У Анадолији, пре 10 хиљада година, људи су први пут изградили градове. Овде су открили како да узгајају пшеницу и припитомљавају животиње и подигли прве верске грађевине. Шејн се у Турској осећа као код куће. То је земља у којој гостопримство није само реч, већ је и начин живота. Међутим, он је навикао да кува у "ужурбаној" кухињи. У земљи која ради по "турском времену", то подразумева одређене компромисе. Увек се мора наћи времена за чај и мало приче.
У трећем циклусу (од 19. априла) под називом "Маварски пут зачина: Шејн Делија", открићемо на који начин је култура Истока обликовала кулинарске навике Европе. Маварска окупација Шпаније трајала је скоро 800 година, оставивши иза себе богата и сложена јела каква никада раније нису виђена у Европи.
Шејн путује од Марока до Шпаније пратећи руту којом су путовали ови муслимански освајачи. Тамо су се древне трговачке руте Азије сусреле с новим открићима донесеним из Новог света. Резултат овог мешања било је стварање савременог кулинарског правца. После упознавања са најукуснијим егзотичним јелима, Шејн ће покушати да их прилагоди за мени свог ресторана. А главну оцену даће његови гости.
Препоручујемо
РУСКИ ЗВАНИЧНИК ОТКРИО: Ово би могло бити место потенцијалног састанка Путина и Трампа
УЈЕДИЊЕНИ Арапски Емирати (УАЕ) имају снажна досадашња искуства у организовању самита и могли би бити место потенцијалног састанка између председника Русије Владимира Путина и новоизабраног председника САД Доналда Трампа, изјавио је Олег Карпович, проректор за научна питања на Дипломатској академији Министарства спољних послова Русије, за руску агенцију ТАСС.
15. 01. 2025. у 12:23
"ЉУДИ ЋЕ УМРЕТИ" Ватрогасци недељама пре ужаса у Лос Анђелесу упозоравали на најгори сценарио
МАЊЕ од месец дана пре него што су пожари захватили Лос Анђелес, група искусних ватрогасаца окупила се на Градском већу како би тражили већа средства.
15. 01. 2025. у 14:03
ОД КОЛЕГА ИЗ "ПОТЕРЕ", САМО МЕМЕД: Зашто "трагачи" нису били на сахрани?
МИЛОРАД Милинковић преминуо је у 60. години на Божић, у цркви у Јабуковцу где је пратио литургију.
13. 01. 2025. у 20:59
Коментари (0)