ПОВРТАРИ НЕ ОЧЕКУЈУ ЗНАЧАЈНЕ ПРОМЕНЕ: Потражња за парадајзом довела до раста цене овог поврћа
ВЕЛИКИ произвођачи парадајза у селима у околини Лесковца све количине овог поврћа тренутно продају, још код својих кућа, познатим купцима из земље и иностранства.
Тренутна цена овог поврћа на велико креће се између 80 и 90 динара по килограму, док на лесковачким зеленим пијацама она износи од 100 до 120 динара у зависности од врсте и квалитета.
Повртари, који су само пре месец дана поклањали парадајз грађанима због ниске продајне цене од само 20 динара, сада кажу да су задовољни тренутним стањем на тржишту.
- То што ми добијамо је реална цена парадајза, али га грађани плаћају и више јер се ту уграђују и други и зато је важно да сељака вратимо на пијацу. Тамо је тренутно тек три одсто оних који се баве производњом остало су све накупци који профитирају на рачун произвођача и грађана – истиче Александар Коцић, познати повртар из лесковачког села Свирце.
Највеће количине парадајза са југа земље тренутно одлазе за Грчку и у објекте великих трговинских ланаца у Србији, а мањи је извоз за Црну Гору и Босну и Херцеговину.
- Ово је други засад. Први је већином пропао, испуцао, струнуо. Имали смо касније сазревање, велику понуду, а малу потражњу што је довело и до цене далеко од минималне...Немамо стратегију која би обезбедила континуирано и уједначено снабдевање тржишта, па је бављење пољопривредом велики ризик. Само накупци иду на сигурно. Када су нама парадајз плаћали 20 у маркетима је најјефтинији био 53 динара. Народ не плаћа нашу муку, већ „мешетаре“ који никада нису видели њиву – додаје наш саговорник.
Он годишње произведе више од 300 тона разног поврћа, а више од трећине те количине чини парадајз. Бави се и производњом краставца, паприке, кромпира, зелене салате и купуса.
- Све је добро прошло осим раног парадајза где смо изгубили много. Краставац се сада продаје за 80 динара по килограму што је више него добра цена. Могао би да буде и јефтинији, али га нема у количинима које се траже – закључује Коцић.
С обзиром на то да је берба са тренутних засада при крају будућа цена парадајза зависиће од нових који тек пристижу у првој половини септембра. Формираће је однос домаће тражње, које ће несумњиво бити јер почиње сезона зимнице, стање у окружењу, понуда, али и епидемиолошка ситуација и евентуална забрана свадби и других прослава. Ипак, произвођачи не очекују да цена пада и додају да је вероватније да ће да расте, па би на велико могла да износи и 100 динара по килограму.
СТАТИ НА ПУТ МОНОПОЛУ
На свим кванташким пијацама треба другачије организовати продају и наплату, сматрају произвођачи. Они истичу да би сви продаваци морали да имају регистровано газдинство, а код себе потврду о активном статусу и биљну структуру, па би онда цене и у Београду вероватно биле ниже, јер би из тог ланца „испали препродавци чији су камиони на пијацама зарасли у коров и траву, али тако држе монопол на најбоља продајна места“.
Препоручујемо
ЕКСПЛОЗИЈА ДУШЕ: У четвртак отварање изложбе слика у Градској галерији у Пожаревцу
18. 08. 2021. у 10:57
ДВА ДАНА ЗА АСФАЛТИРАЊЕ: Затвара се пут у кањону Јерме ка Звоначкој бањи
18. 08. 2021. у 12:05
РУСИ ОСВОЈИЛИ КУРАХОВ? Рогов: Наше трупе подигле заставу над зградом градске управе
РУСКЕ трупе заузеле су зграду градског већа у западном делу града Куракова у ДНР и подигле на њу тробојку.
14. 12. 2024. у 13:48
ДА ЛИ ЈЕ МОГЛО ГОРЕ? Ево зашто је пред репрезентацијом Србије "немогућа мисија" у квалификацијама за Светско првенство?
Фудбалска репрезентација Србије играће у групи К са Енглеском, Албанијом, Летонијом и Андором у оквиру квалификација за Светско првенство 2026. али је селекција "горди албиона" нешто што ће представљати највећи проблем изабраницима Драгана Стојковића Пиксија. Не само због квалитета, већ и због нечег другог.
14. 12. 2024. у 13:16
"ЖЕЉКУ САМ МОЗАК ИСПРАО" Вељко открио како васпитава децу и шта их прво учи
БОКСЕР Вељко Ражнатовић и његова супруга Богдана у мају месецу добили су трећег сина коме су дали име Исаија, а неодољиви дечак мења се из дана у дан, окружен браћом Крстаном и Жељком.
14. 12. 2024. у 20:04
Коментари (0)