ПАНДЕМИЈА ПРОРЕДИЛА РОШТИЉЏИЈЕ: Корона умањила број учесника и посетилаца једне од највећих гастрономских манифестација у нашој земљи
ОДАВНО на "Роштиљијади" у Лесковцу није било тако мало угоститеља, али ни посетилаца које су раније - поред доброг забавног програма - једнако мамили непоновљиви мириси и укуси ђаконија са скаре.

Фото И. Митић
Једноставно, пандемија је оставила последице не само на зараду роштиљџија, већ и на укупну атмосферу овог јединственог гастрономског фестивала.
А, до скоро се у импровизованим кафанама по центру града на Ветерници тражило место више, међу столовима препуним хране и пића су свирали трубачки оркестри из читаве Србије, а крај много више штандова са роштиљем људи су се тискали како би окусили чари "лесковачке гурманске", мале или велике, зависно од апетита. Узалуд су цене остале исте као и пре две године - мања гурманска се нудила за 250, док је "обична" била 50 динара јефтинија.
- Овде сам последњих 10 година, а први пут да гостију са стране готово да и нема, па се дружимо са нашим Лесковчанима и ретким намерницима из околних места - каже роштиљџија Оливер Крстић, док његов старији колега Дејан Миљковић истиче како су сви знали да ће корона утицати на посао, али је дошао да би се сачувала традиција манифестације јер је пре више од три деценије је направио највећу пљескавицу "из руку".
Али, много је мајстора који се и данас хвале успесима на "Роштиљијади". Од ове године је међу њима и млади Стефан Анђелковић из лесковачког ресторана "Братска кафана Ђокић" - актуелни свеукупни победник такмичења које носи име чувеног Миодрага Глигоријевића, познатијег као Драги Буре. Стефан је завршио лесковачку Угоститељску школу, одсек гастрономије у овдашњој Високој пословној школи и специјалистичке студије, али тврди да је пресудна била љубав према кулинарству...
Последњих година "Роштиљијада" је све познатија и по естрадним именима која су наступала на овој манифестацији, али је овде и даље најважнија вест да ли је у граду на Ветерници оборен рекорд у прављењу највеће пљескавице на свету. И, ове године је она обликована и испечена од 67 килограма меса.
Пети пут заредом, трочлани тим лесковачког ресторана "Колиба" је померио границе, а Предраг Лазаревић, Љубиша Ђорђевић и Стефан Цветковић су направили су пљескавицу која је за 750 грама тежа од лањске.
Лазаревић од организатора очекује да им за догодине припреми већи роштиљ и плех на коме се пљескавица обликује...
(НЕ)ОПРАВДАНИ СТРАХ
ЛЕСКОВЧАНИ су подељени око тога да ли је уопште требало организовати "Роштиљијаду". Страхује се од ширења заразе, а многи с правом немају поверење у противепидемијске мере које су добро осмишљене, али их је тешко применити у пракси.
Препоручујемо

ПРВА ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА СТРУЧЊАКА: Ево када ће пасти снег у Србији и каква зима чека Европу
ПРЕМА првим прогнозама европских стручњака са сајта Severe Weather Europe, зиму 2025/2026 обележиће утицај слабе фазе Ла Ниње и вероватно слабији поларни вртлог. Ово значи динамичније кретање атмосферског притиска, што може омогућити хладније дане у Европи, али и у САД и Канади.
13. 08. 2025. у 09:59

ТРАМП У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Велики пех пред састанак са Путином на Аљасци
ПРЕДСТОЈЕЋИ састанак између председника САД Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у петак на Аљасци долази у време када у америчкој администрацији готово да нема искусних стручњака за Русију, пише Фајненшел тајмс.
13. 08. 2025. у 11:24

КОСТИЋЕВА БРВНАРА НА МОКРОЈ ГОРИ: Као у ловачком дому - како изгледа глумчева викендица у природи (ФОТО)
ГЛУМАЦ Вук Костић велики је љубитељ природе, лова и риболова, па сваки слободан тренутак користи да оде ван града.
13. 08. 2025. у 10:27
Коментари (0)