КАД ЗАМИРИШУ ФАНЦИ И ТАРАНА: У Бајмоку одржан Фестивал буњевачких ила
"АЛ се некад добро јело баш..."

Фото: Ј. Лемајић
Ако би неки стихови требало да опишу Фестивал буњевачких ила у Бајмоку онда би то био евергрин Ђорђа Балашевића. Баш као у песми, спемиле су вредне домаћине тарану, фанке, паприкаш, насуво са маком, медењаке и друге ђаконије и још једном показале због чега је овај фестивал Суботичанима један од најомиљенијих.
Фестивал буњевачких ила, 16.по реду, одржава се у оквиру Фестивала буњевачке културе, који организује Буњевачки културни центар из Бајмока. Ове године окупио је око 30 излагача, међу којима су припадници четири националне заједнице, те тако даје праву слику онога што Суботица уствари јесте. Међу учесницима је било и деце, што показује да традиција неће бити заборављена.

Фото: Ј. Лемајић
Посетиоце Фестивала буњевачких ила поздравио је градоначелник Стеван Бакић, истичући да је Фестивал буњевачке културе постао препознатљив како у етнолошком и идентитетском смислу, тако и у туристичком.
- Кухиња је увек била мала радионица културе и тако су сви учесници ове манифестације чувари и промотери своје националне културе и идентитета. Организатори манифестације, Буњевачки културни центар Бајмок, поред изложених кулинарских производа организовали сведочанства о многим знаменитим личностима који су много урадили за буњевачки народ и културу - поручио је Бакић.
- Град је ове године донео једну јако важну одлуку, управо да труд великог броја припадника буњевачког народа не би остао узалудан, о увођењу буњевачког језика као службени на територији Града Суботице. Поносан сам на то.

Фото: Ј. Лемајић
Учесници из Суботице и Сомбора показали су како је некада изгледала недеља једне домаћинске куће, шта се који дан јело и како се правило.
- Месо није сваки дан било на столу. То је био луксуз. Али зато је ту била тарана, насуво и грах да то надомести јер нико није смео да буде гладан – кажу Ксенија Вуковић и Злата Павковић из СОмбора. - Средом се кувао грах, четвртком је пилећи паприкаш, петко насуво, недељом је била обавезна жута супа, месо и сос. Домаћице су се довијале како су знале, правиле од ничега свашта, зато сада имамо толико пуно јела.
Најпопуларнији буњевачки специјалитет је свакако тарана са дивеницом, која се спремала онако како су то чиниле наше баке.
- Тајна је у домаћем тесту, домаћој тарани, то савремене домаћице не знају и не воле да праве. И нема да се жури, све мора натенане да се крчка и лук и кромпир – открива нам Гиза Дулић.
Препоручујемо

УПОЗОРЕЊЕ ЗА ПЧЕЛАРЕ- ЗАШТИТИТЕ КОШНИЦЕ: Од сутра прскање комараца у Суботици
25. 08. 2021. у 17:19

ПЛЕС И ИГРА АНСАМБАЛА ИЗ ВОЈВОДИНЕ И МАЂАРСКЕ: Свечано отворен 20. „Интеретно“ фестивал
23. 08. 2021. у 19:25

ПРВА ДУГОРОЧНА ПРОГНОЗА СТРУЧЊАКА: Ево када ће пасти снег у Србији и каква зима чека Европу
ПРЕМА првим прогнозама европских стручњака са сајта Severe Weather Europe, зиму 2025/2026 обележиће утицај слабе фазе Ла Ниње и вероватно слабији поларни вртлог. Ово значи динамичније кретање атмосферског притиска, што може омогућити хладније дане у Европи, али и у САД и Канади.
13. 08. 2025. у 09:59

ТРАМП У ОГРОМНОМ ПРОБЛЕМУ: Велики пех пред састанак са Путином на Аљасци
ПРЕДСТОЈЕЋИ састанак између председника САД Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина у петак на Аљасци долази у време када у америчкој администрацији готово да нема искусних стручњака за Русију, пише Фајненшел тајмс.
13. 08. 2025. у 11:24

КОСТИЋЕВА БРВНАРА НА МОКРОЈ ГОРИ: Као у ловачком дому - како изгледа глумчева викендица у природи (ФОТО)
ГЛУМАЦ Вук Костић велики је љубитељ природе, лова и риболова, па сваки слободан тренутак користи да оде ван града.
13. 08. 2025. у 10:27
Коментари (0)