ВОЛИМ ДА ХРАНИМ ЉУДЕ! Јермен Јаков Кеворкијан, адвокат по струци, због љубави из Јерусалима дошао у Ниш и постао газда

Д. А.

03. 01. 2022. у 08:45

ЗБОГ љубави према Ивани преселио се у Ниш, а носталгију за својом домовином "лечи" припремајући специјалитете на којима је одрастао.

ВОЛИМ ДА ХРАНИМ ЉУДЕ! Јермен Јаков Кеворкијан, адвокат по струци, због љубави из Јерусалима дошао у Ниш и постао газда

Фото Д. Алихоџић

Јаков Керовкијан потиче из старе јерменске породице која вековима живи заједно са Арапима и Јеврејима, а до пре неколико месеци радио је у Прешеву и Суботици као адвокат за људска права при међународним организацијама које се брину о мигрантима, а онда је решио да буде свој газда. Његов мали локал у центру града испуњен је сликама из родног града и свакоме се труди да дочара живот у далекој земљи.

- Знам да је у Србији изазов понудити нешто што није од меса, али у Србији се и све више пости тако да мислим да ћемо наћи заједнички језик - каже Јаков који је решио да промени свој живот 2013. године када је упознао Ивану, родом из Књажевца.

Фото Приватна архива

Јаков и Ивана са децом

Љубав је учинила да одлучи да напусти родни Јерусалим и пресели се у Ниш. Вели да никада није зажалио због те одлуке јер има породицу о којој је сањао. Седмогодишња Маргарет и три године млађа Мириам су круна њихове љубави.

- Волим да храним људе јер сити људи су срећни. Леблебија је веома здрава намирница и поред фалафела користим је и за припрему хумуса - каже Јаков. - Отпорна биљка која се не третира хемијски и није алерген. Нема холестерол, а држи човека ситим. У Јерусалиму кажемо ко доручкује фалафел пун му је стомак до вечере.

Фото Д. Алихоџић

Личе на ћуфтице од меса и укусне су баш као да су од "правог" меса али фалафел, старо арапско јело, искључиво је биљног порекла. Прави се од скоро заборављене леблебије и веома су хранљиве и здраве.

- Никоме не може да штети. Није ми јасно зашто се у Србији не гаји. Морам да је набављам из Бугарске, Русије или Турске - вели Јаков, који није професионални кувар већ припрема храну онако како је научио код своје куће.

ТАХИН НЕИЗОСТАВАН САСТОЈАК

ЈАКОВ признаје да је фалафел у Нишу морао да се помало прилагоди клијентима, али све у интересу здравља.

- Избегавам да солим превише јер се бољи укус постиже лимуном. Када ми кажу да би требало бити сланије саветујем их да то није добро за њих. Поред лимуна користим маслиново уље, коријандер, першун, а неизоставни састојак арапске кухиње је тахин, сос од сусама - каже Јаков који за пржење фалафела користи искључиво сунцокретово уље јер неке студије показују да палмино уље није добар избор.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПРИЧА О НАЈСТАРИЈЕМ СРПСКОМ КРСТУ КОЈИ ЖИВИ ПРЕКО 1.000 ГОДИНА: Преноси се са колена на колено и окупља људе све три вере (ВИДЕО)

ПРИЧА О НАЈСТАРИЈЕМ СРПСКОМ КРСТУ КОЈИ "ЖИВИ" ПРЕКО 1.000 ГОДИНА: Преноси се са колена на колено и окупља људе све три вере (ВИДЕО)

У НАЈНОВИЈЕМ пројекту "Новости" под називом "Другачије приче" доносимо вам ексклузивне снимке са планине Румије и причу о најстаријем српском крсту који породица Андровић из околине Бара чува више од 1.000 година.

02. 07. 2024. у 15:14

ХИТНА ПОРУКА ЛЕ ПЕНОВЕ: Макрон хоће да изврши административни државни удар

ХИТНА ПОРУКА ЛЕ ПЕНОВЕ: Макрон хоће да изврши административни државни удар

ЛИДЕРКА француске крајње деснице Марин ле Пен оптужила је данас француског председника Емануела Макрона да жури да именује највише званичнике, што она види, како је навела, као преотимање власти.

02. 07. 2024. у 14:14

Коментари (0)

Хирург који је ласеру дао очи