ВОЛИМ ДА ХРАНИМ ЉУДЕ! Јермен Јаков Кеворкијан, адвокат по струци, због љубави из Јерусалима дошао у Ниш и постао газда
ЗБОГ љубави према Ивани преселио се у Ниш, а носталгију за својом домовином "лечи" припремајући специјалитете на којима је одрастао.
Јаков Керовкијан потиче из старе јерменске породице која вековима живи заједно са Арапима и Јеврејима, а до пре неколико месеци радио је у Прешеву и Суботици као адвокат за људска права при међународним организацијама које се брину о мигрантима, а онда је решио да буде свој газда. Његов мали локал у центру града испуњен је сликама из родног града и свакоме се труди да дочара живот у далекој земљи.
- Знам да је у Србији изазов понудити нешто што није од меса, али у Србији се и све више пости тако да мислим да ћемо наћи заједнички језик - каже Јаков који је решио да промени свој живот 2013. године када је упознао Ивану, родом из Књажевца.
Љубав је учинила да одлучи да напусти родни Јерусалим и пресели се у Ниш. Вели да никада није зажалио због те одлуке јер има породицу о којој је сањао. Седмогодишња Маргарет и три године млађа Мириам су круна њихове љубави.
- Волим да храним људе јер сити људи су срећни. Леблебија је веома здрава намирница и поред фалафела користим је и за припрему хумуса - каже Јаков. - Отпорна биљка која се не третира хемијски и није алерген. Нема холестерол, а држи човека ситим. У Јерусалиму кажемо ко доручкује фалафел пун му је стомак до вечере.
Личе на ћуфтице од меса и укусне су баш као да су од "правог" меса али фалафел, старо арапско јело, искључиво је биљног порекла. Прави се од скоро заборављене леблебије и веома су хранљиве и здраве.
- Никоме не може да штети. Није ми јасно зашто се у Србији не гаји. Морам да је набављам из Бугарске, Русије или Турске - вели Јаков, који није професионални кувар већ припрема храну онако како је научио код своје куће.
ТАХИН НЕИЗОСТАВАН САСТОЈАК
ЈАКОВ признаје да је фалафел у Нишу морао да се помало прилагоди клијентима, али све у интересу здравља.
- Избегавам да солим превише јер се бољи укус постиже лимуном. Када ми кажу да би требало бити сланије саветујем их да то није добро за њих. Поред лимуна користим маслиново уље, коријандер, першун, а неизоставни састојак арапске кухиње је тахин, сос од сусама - каже Јаков који за пржење фалафела користи искључиво сунцокретово уље јер неке студије показују да палмино уље није добар избор.
Препоручујемо
ПРВЕ БЕБЕ У НИШУ БЛИЗАНЦИ! Мама Сања у Новој години родила двојицу синова
01. 01. 2022. у 01:10
ЗА УБАДАЊЕ НОЖЕМ - СЕДАМ ГОДИНА: Апелација умањила казну Нишлији Ивици Микићу (33)
29. 12. 2021. у 20:03
РУСКИ ЗВАНИЧНИК ОТКРИО: Ово би могло бити место потенцијалног састанка Путина и Трампа
УЈЕДИЊЕНИ Арапски Емирати (УАЕ) имају снажна досадашња искуства у организовању самита и могли би бити место потенцијалног састанка између председника Русије Владимира Путина и новоизабраног председника САД Доналда Трампа, изјавио је Олег Карпович, проректор за научна питања на Дипломатској академији Министарства спољних послова Русије, за руску агенцију ТАСС.
15. 01. 2025. у 12:23
"ЉУДИ ЋЕ УМРЕТИ" Ватрогасци недељама пре ужаса у Лос Анђелесу упозоравали на најгори сценарио
МАЊЕ од месец дана пре него што су пожари захватили Лос Анђелес, група искусних ватрогасаца окупила се на Градском већу како би тражили већа средства.
15. 01. 2025. у 14:03
ОД КОЛЕГА ИЗ "ПОТЕРЕ", САМО МЕМЕД: Зашто "трагачи" нису били на сахрани?
МИЛОРАД Милинковић преминуо је у 60. години на Божић, у цркви у Јабуковцу где је пратио литургију.
13. 01. 2025. у 20:59
Коментари (0)