ВОЛИМ ДА ХРАНИМ ЉУДЕ! Јермен Јаков Кеворкијан, адвокат по струци, због љубави из Јерусалима дошао у Ниш и постао газда
ЗБОГ љубави према Ивани преселио се у Ниш, а носталгију за својом домовином "лечи" припремајући специјалитете на којима је одрастао.
Фото Д. Алихоџић
Јаков Керовкијан потиче из старе јерменске породице која вековима живи заједно са Арапима и Јеврејима, а до пре неколико месеци радио је у Прешеву и Суботици као адвокат за људска права при међународним организацијама које се брину о мигрантима, а онда је решио да буде свој газда. Његов мали локал у центру града испуњен је сликама из родног града и свакоме се труди да дочара живот у далекој земљи.
- Знам да је у Србији изазов понудити нешто што није од меса, али у Србији се и све више пости тако да мислим да ћемо наћи заједнички језик - каже Јаков који је решио да промени свој живот 2013. године када је упознао Ивану, родом из Књажевца.
Фото Приватна архива
Љубав је учинила да одлучи да напусти родни Јерусалим и пресели се у Ниш. Вели да никада није зажалио због те одлуке јер има породицу о којој је сањао. Седмогодишња Маргарет и три године млађа Мириам су круна њихове љубави.
- Волим да храним људе јер сити људи су срећни. Леблебија је веома здрава намирница и поред фалафела користим је и за припрему хумуса - каже Јаков. - Отпорна биљка која се не третира хемијски и није алерген. Нема холестерол, а држи човека ситим. У Јерусалиму кажемо ко доручкује фалафел пун му је стомак до вечере.
Фото Д. Алихоџић
Личе на ћуфтице од меса и укусне су баш као да су од "правог" меса али фалафел, старо арапско јело, искључиво је биљног порекла. Прави се од скоро заборављене леблебије и веома су хранљиве и здраве.
- Никоме не може да штети. Није ми јасно зашто се у Србији не гаји. Морам да је набављам из Бугарске, Русије или Турске - вели Јаков, који није професионални кувар већ припрема храну онако како је научио код своје куће.
ТАХИН НЕИЗОСТАВАН САСТОЈАК
ЈАКОВ признаје да је фалафел у Нишу морао да се помало прилагоди клијентима, али све у интересу здравља.
- Избегавам да солим превише јер се бољи укус постиже лимуном. Када ми кажу да би требало бити сланије саветујем их да то није добро за њих. Поред лимуна користим маслиново уље, коријандер, першун, а неизоставни састојак арапске кухиње је тахин, сос од сусама - каже Јаков који за пржење фалафела користи искључиво сунцокретово уље јер неке студије показују да палмино уље није добар избор.
Препоручујемо
ПРВЕ БЕБЕ У НИШУ БЛИЗАНЦИ! Мама Сања у Новој години родила двојицу синова
01. 01. 2022. у 01:10
ЗА УБАДАЊЕ НОЖЕМ - СЕДАМ ГОДИНА: Апелација умањила казну Нишлији Ивици Микићу (33)
29. 12. 2021. у 20:03
ШТА СПРЕМАЈУ БРИТАНЦИ НА БАЛКАНУ: Специјалац одржао састанак са војим лидерима Албаније, Црне Горе, БиХ, Македоније и Приштине
СПЕЦИЈАЛНИ изасланик Велике Британије за Западни Балкан Карен Пирс организовала је састанак са војним лидерима Албаније, Црне Горе, Северне Македоније, БиХ и самопроглашеног Косова, које је представљао заменик команданта КБС-а генерал-мајор Енвер Чикаћи.
13. 11. 2025. у 15:48
ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година
УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.
13. 11. 2025. у 10:54
Дарко навео ШЕСТ ствари о животу у Немачкој о којима се ћути: Разбио велики мит, па открио због чега ПОЛИЦИЈА уме да дође на врата
ДАРКО Тешић, који стоји иза популарног Инстаграм профила „Балканац у Немачкој“ недавно је објавио видео који је привукао велику пажњу пратилаца, а у њему на духовит и искрен начин дели своја запажања о животу у Немачкој.
13. 11. 2025. у 18:15
Коментари (0)