ИНЖЕЊЕР ГЉИВЕ ЗНА "У ПРСТЕ": Драган Куглер из Ниша некада био пословни човек, а сада другује са природом
ПРЕ само четири године Драган Куглер познавао је само три "кафанске" гљиве а то су лисичарка, вргањ и шампињони, а сада се може похвалити да је на његовој листи чак 350 врста печурака које расту надомак Ниша, на Поповој глави.

Фото Приватна архива
После рада на железници и приватног бизниса, Драган се потпуно посветио гљиварењу, али и упознавању флоре у околини села Чамурлије где живи са породицом. Усавршио је прављење тинктура од лековитих гљива, а његова водњика је еликсир који "диже из мртвих".
Драган не крије да је одрастао на нишком асфалту и да га до пре неколико година није много занимао биљни свет. Како је од једног урбаног пословног човека постао природњак не уме ни сам да објасни, али у суштини те промене лежи засићење трком да се заради.
- Добровољно сам отишао из Железнице јер сам хтео да се посветим расвети у архитектури. Добро ми је ишао посао, али сам изгубио себе. Пресељење из центра града у Чамурлије било је мој спас - присећа се Драган.
У просеку, препешачи од 10 до 20 километара дневно, па је у тим "лутањима" почео да открива за њега нови свет, гљиве и биљке су му постале преокупација.
- Сезона гљива траје од марта до новембра и сваки месец има своју "звезду". Од мартовске која је законом заштићена и не сме да се бере, преко смрчка, ђурђевке, шљивовке, лисичаре, вргања, рујнице, пужевице, пањевчице, јудиног увета... - календарски набраја Драган који се посебно посветио лековитим гљивама, као што су реиши, смрдљиви стршак, ћуранов реп, брезова губа и чага.
Наш саговорник истиче да у нашој земљи за јело користимо 15 до 20 врста печурака, у Европи 50 до 80, али зато Кинези једу од 300 до 400 различитих гљива.
- У свету се велики новац улаже у истраживање гљива а када сам ја почео да се интересујем за ову област, на располагању сам имао само пет докторских дисертација. Поред моје упорности и интернета, научио сам доста тога. Тинктуре правим двоструком екстракцијом и моја је препорука онима који их користе да обавезно додају и неколико капи лимуна, јер он ослобађа полисахариде и минерале - саветује Куглер.
НЕМАЦ
ДРАГАНОВ деда по оцу Михаил је Немац из Келна, који је дошао у посету рођацима. У Војводини је и упознао Драганову бабу, са којом се оженио...

Фото Приватна архива
СТАРО СЛОВЕНСКО ПИЋЕ
СТАРО словенско пиће прави се од шумског воћа, лековитог биља и воде, а поступком природне ферментације добија се јединствен напитак киселкастог укуса. Може се и засладити медом.
- Моја водњика има 15 врста воћа и неколико врста лековитог биља, почнем са дивљим јабукама, а завршим са мушмулама. На килограм воћа додаје се 2,5 литара воде. Колико се сока источи толико се додаје вода и тако преко целе године - открива нам Куглер свој рецепт.
Препоручујемо

ЧЕТИРИ ЗЕМЉЕ ЕУ ОДБИЛЕ ТРАМПОВ ПЛАН: Неће да купују америчко оружје за Украјину!
ЧЕТИРИ европске земље одбиле су да учествују у пројекту председника САД Доналда Трампа о куповини америчког оружја за Украјину.
16. 07. 2025. у 14:12

БЕБА ИЗ СРБИЈЕ СЕ УГУШИЛА НАОЧИГЛЕД РОДИТЕЉА: Незапамћена трагедија на Халкидикију
БЕБА из Србије, стара свега 13 месеци, изненада је изгубила живот у једном угоститељском објекту на Халкидикију. Како наводе грчки медији, ова незапамћена трагедија одиграла се пред очима дететових родитеља.
16. 07. 2025. у 14:33

Научници ајкулама спустили мртву краву на 1.629 метара дубине - нису могли да верују шта су рибе урадиле (ВИДЕО)
"ТО ПОКАЗУЈЕ стратегију преживљавања код врста које се не хране усамљено."
14. 07. 2025. у 13:06
Коментари (0)