БЕЗ СТРУЈЕ ,МИКСЕРА И БЛЕНДЕРА: Овако су месиле домаћице - Рецепте посластица, старe сто година, сачувала Рада из Оџака

С. БАБОВИЋ

21. 10. 2022. у 21:56

КАКО се месе колачи ручно, без миксера и блендера и шпорета на струју? Одговор на ово питање доноси необична “Књига за колаче” коју је пре 100 година уредила извесна Рада Јовановић из Оџака код Трстеника.

БЕЗ СТРУЈЕ ,МИКСЕРА И БЛЕНДЕРА: Овако су месиле домаћице - Рецепте посластица, старe сто година, сачувала Рада из Оџака

Музејска збирка Трстеник

Ова умешна домаћица прикупљала је рецепте за најукусније посластице,своје и од најмање пет пријатељица. Оне су стрпљиво месиле слаткише и понеке, пекле у пећници на дрва. Цела књижица, чије је репринт издање промовисано у Музејској збирци Народног универзитета, броји 73 рецепта. Највише има слатких - 44 за торте и 23 за ситне колаче.

"Крофне од кромпира", "путер", "рум", "маргеритен торта", права стара "добошица", само су неки од нађених, ручно уписаних рецепата, који су у књизи објављени у оригиналу, али и прекуцани како би се боље разумели. Књигу прати и посебан "речник" коришћених кулинарских термина. 

Све присутне гошће промоције “Књиге за колаче” добиле су на Радинину књигу, уколико су дале неки свој рецепт.

А за све одважне домаћице које не могу у Трстеник по Књигу за колаче,ево неколико рецепата за разноврсне штангле, на начине, на које су их домаћице припремале пре једног века:

Фото: Музејска збирка Трстеник

Лондонске штагле

Четвртина килограма масти умути се са четврт киле шећера и шест жуманаца, један ванилин шећер, пола киле брашна. Тесто растањи, стави у плех и одозго намажите пекмез. Умути пену од шест беланаца и четврт киле шећера, 200 грама бадема на дуж исечена, све то промешај и сипај преко пекмеза па пеци. Кад се мало охлади сеци на штангле.

Фото: Музејска збирка Трстеник

Штангле од ораха

Четврт киле шећера, четвртк киле млевених ораја, 125 гр сува грожђа, две штангле стругане чоколаде, мало каранфилића, четврт киле путера, у све то додај мало брашна, мало да се замеси, растањи у плех, помажи беланцетом и попрскај дугачко исеченим бадемом. Кад је печено у плех сеци штангле.

Фото: Музејска збирка Трстеник

Штангле принцеза Јелена

Четврт киле шећера у коцке мети у шерпу са мало воде колико да огрезне, мувај док се не леди у то додај четврт киле млевених бадема или ораха и прокувај кад се охлади. Стуцати у аван и помешати са четврт киле путера и две растопљене чоколаде и филовати обланде два комада. Подели на пола и премазивати обланде и одозго попрскати млевеним бадемима, кад се стегне сеци на коцке.

Фото: Музејска збирка Трстеник

Француске штангле

200 гр ситна шећера пржи у шерпи да порумени онда саспи 250гр млевених лешника мало пропржи на два тањира да се мало олади стуцај у аван ситно и у радном суду метни 200 гр путера а у другом 5 жуманке умути са 200 гр шећера и мешај на ватри да згусне онда саспи лешњике и путер умућен и кад све измешаш обланде намажи беланцетом и филом кад се стисну сеци на штангле.

БОНУС ВИДЕО - ЗНАТЕ ЛИ ШТА ЈЕ ЂУБЕК?: Овако се прави пиротски млади качкаваљ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

ЕКСКЛУЗИВНО: Ово су писма Милеве и Ајнштајна које је Србија купила на аукцији (ФОТО)

МИНИСТАРСТВО културе је, припремајући се за обележавање 150 година од рођења српске научнице Милеве Ајнштајн, на аукцији аукцијске куће Кристи у Лондону купило вредну документарну грађу коју чини серија од 43 потписана аутограмска писма Алберта Ајнштајна упућена Милеви Марић, са 10 аутограмских писама које је потписала Милева, упућених Ајнштајну.

12. 12. 2024. у 13:43

Коментари (0)

АЛТА ЗА ДЕЧЈЕ ОСМЕХЕ: Пакетићи донели радост малишанима из Дома „Колевка”