У ЈАДРУ КУПУС ПОНЕО КАО НИКАД: Цена дупло нижа него прошле године

В.Митрић

12. 11. 2022. у 14:20

ЦЕНА купуса је, код пољопривредника у лозничком крају ове јесени дупло нижа него прошле године, мада је сада врхунски квалитетан, посебно у селима покрај Јадра, попут Страже, где се том производњом мештани баве деценијама.

У ЈАДРУ КУПУС ПОНЕО КАО НИКАД: Цена дупло нижа него прошле године

фото: в митрић

Килограм свежег купуса, тек узетог са њиве, је 30 динара. Лане је био 60 динара, па и скупљи. Била је и већа понуда, али се цена све време држала. Сада, када је скоро све поскупело, „купусари“ су спустили цене.

- Дивота је кад је овако добар купус, који је одгајен крај Јадра - каже домаћица Марица Митић(88) из Руњана код Лознице.

- Биће га, колико ти срце жели, и за салату и за кување и за подварак. Нешто остављам у главици, а нешто као рибаник. Као у стара добра времена. Купус је и здрав. Овако добар премашио је квалитет некадашњег семберског који је преплављао лозничку пијацу.

Један од произвођача Миша Икић из Страже код Лознице, каже да је род добар је је примењена пуна агротехника и ништа од хемије. Цена је, вели, иста и у њиви и кад однесу купцима „на ноге“.

- Било би боље да је цена виша, али и овако некако „гурамо“, верујући да ће нас се купци да сете и када буде скупље - каже Миша.

- Настављамо традиције наших славних предака, који су такође гајили купус без хемије. То подразумева више рада, али је квалитет завидан.

И рачуница је јасна - док килограм свежег купуса кошта 30 динара, у радњама је укисељени скупљи скоро шест пута.

БОНУС - НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Поштовање до неба Ер Србији, а вама неспособним олошима у Хрватској - срам вас било

ХРВАТСКИ СТРУЧЊАК: Поштовање до неба "Ер Србији", а вама неспособним олошима у Хрватској - срам вас било

ХРВАТСКА има битно више авио-путника него Србија. Међутим, Ер Србија је потпуно доминантна у региону, пише хрватски ваздухопловни аналитичар и стручњак Ален Шћурић са регионалног портала "Замааеро", чији текст преносимо у целости.

14. 01. 2025. у 11:38

Коментари (0)

ЦЕНА СИРОВЕ КАФЕ НИКАД ВЕЋА: И произвођачи у Србији морали да коригују цене