СТАРО ВЛАШКО ЈЕЛО: "Жумаријада" се припрема чак 18 сати

Душанка Новковић

28. 07. 2023. у 14:31

У КЛАДОВУ код Петровца на Млави одржана је још једна „Жумаријада“, гастрономско-туристичка манифестација покренута пре 14 година, посвећена старом влашком специјалитету жмаре.

СТАРО ВЛАШКО ЈЕЛО: Жумаријада се припрема чак 18 сати

ТО Петровац на Млави

Ово аутентично јело специфично је по томе што се припрема чак 16 до 18 сати, због чега се могло наћи на трпезама само поводом великих светковина, најчешће на свадбама. Жмаре се спрема у великом казану у којем се прво обари овчје месо, које се након кувања извади и добро уситни.

Потом се враћа у казан и наставља да се кува, уз додавање кукурузног брашна, празилука и уља. Припрема овог јела веома је захтевна, не само због дугог трајања, већ и због непрестаног мешања, због чега се у ову процедуру упуштају само најиздржљивији. Колико је жмаре значајно за очување традиције, говори податак да је пре две године, на иницијативу петровачке општине и Завичајног музеја, ово јело уписано у Национални регистар нематеријалног културног наслеђа.

Вештина његове припреме и овог лета била је права атракција у Кладурову, а као најбољи истакао се Милан Јовановић из Рановца. Друго место заузео је Жарко Поповић, такође из Рановца, а треће Миладин Сулимановић из Кладурова.

БОНУС ВИДЕО - ОВО ЈЕ НАЈСЛОЖНИЈЕ СЕЛО У СРБИЈИ: Налази се код Крушевца,у њему хиљаду срца куца као једно

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Коментари (0)

ХАМЗА ИЗ НОВОГ ПАЗАРА ПРЕДВОДИ БЛОКАДЕРЕ НА УСКРС (ВИДЕО)