СЛАТКО СИМБОЛ ГОСТОПРИМСТВА: Музеј у кући Цветића у Краљеву чувар традиционалне српске посластице

Горан Ћировић

17. 02. 2024. у 09:18

СА жељом да се очува, а уједно и промовише српско културно и гастрономско наслеђе, као и обичаји, у породичној кући Цветића у центру Краљева 2016. године отворен је јединствен „Музеј слатка“ посвећен колекционарској, конзерваторској, излагачкој и радионичарској делатности.

СЛАТКО СИМБОЛ ГОСТОПРИМСТВА: Музеј  у кући Цветића у Краљеву чувар традиционалне српске посластице

Г.Шљивић

У овој кући, откако је саграђена 1908. па све до данашњих дана, кува се слатко, грађански специјалитет, традиционална српска посластица, својеврсни амбасадор породичног дома, које се служи гостима у знак добродошлице и гостопримства.

Г.Шљивић

 

- Слатко је део чаршијског живота и обичаја, а у Краљеву га први помиње новинар Адам Смит 1895. године. И данас се, у свакој кући која држи до традиције кува слатко. Некада је даривано у специјалним приликама и било је цењено као поклон. Карактеристично је за грађанске куће у Србији све до средине 20. века, када се умеће кувања слатка преноси на село, где се данас кува више него у граду – прича историчарка уметности Марина Лукић Цветић која је репортере „Новости“ дочекала у „Музеју слатка–кући Цветића“.

Г.Шљивић

Марина Лукић Цветић

Њена кћерка, теоретичар уметности и медија др Лидија Цветић Вучковић, програмски директор „Музеја слатка“, истиче да су многи путописци који су у 19. веку прошли Србијозабележили обавезно послужење слатким и водом.

- Тако је Ото Дубислав Пирх, приликом посете Србији 1829. записао у свом путопису да „у кући београдског трговца жена доноси ритопечког вина, воће, и слатко које овде веома добро праве“, док је Феликс Канц, описујући српску славу, нагласио да се у кући министра, професора, банкара, официра, адвоката и лекара, као и у кући најскромнијег трговца и занатлије, посетиоцима за добродошлицу служе управо слатко и кафа – наглашава др Цветић Вучковић.

Г.Шљивић

 

Овај грађански специјалитет Цветићи аутентично чувају на шифоњеру у амбијенту салона са почетка 20. века. Припремају 44 врсте, од оних основних, па до несвакидашњих.

Г.Шљивић

 

- Истражујемо, пробамо, па је тако настало и слатко од љубичица за које је потребно 2.000 цветова за само једну теглицу. Скувале смо и слатко од јоргована, али само од одређене, јестиве врсте. Сада правимо и различите варијације са лавандом и поморанџом. Скувале смо и „Пупиново слатко“ од помарнџиних кора уз које су се помирили Пупин и Нилола Тесла. Радо делимо људима рецепте јер поента овог музеја није да само ми кувамо слатко, већ да се оно врати на српску трпезу, да поново заузме место које заслужује – додаје Марина Лукић Цветић.

Г.Шљивић

 

Осим тога, подизањем свести о значају културног наслеђа у сопственом окружењу Цветићи очекују и да ће примери породичне добре праксе бити подстицај и другима да брину о свом, а самим тим и заједничком наслеђу.

Г.Шљивић

 

- Од ове године имамо и музејски театар за децу. Наша највећа изложба „Историја домаћичких школа у Србији“ после паузе због короне наставља свој пут широм Србије. Ту су и изложба о мурано стаклу, држимо предавања о гастрохеритологоји, историји хране, о средњовековном хлебу на фрескама, о српском винарсту кроз историју, реконструишемо трпезу и ручак из 1908. године. Организујемо и радионице веза у склопу велике изложбе о везовима и чипкама које припремамо – додаје др Цветић Вучковић. - Све то у циљу комуникације културе са што већим бројем публике, едукације и очувања богате културне баштине и идентитета.

Г.Шљивић

др Лидија Цветић Вучковић

ИСТОРИЈА

ПРЕТЕЧА слатког је воће у меду које је из Византије стигло у српску средњовековну кухињу. Открићем шећера и његовом производњом, започето је кување слатког на Медитерану. Осим Срба, на исти начин спремају га и Грци, Цинцари, Јевреји, Македонци и Бугари. Цветићи се труде да увек испробају неки нови рецепт и причпреме нову врсту.

- Слатко од шљива са бадемима је фини, нови укус. Наредни корак је да припремимо слатко од кафе за шта постоји рецепт, као и од диња, иако више нема церовача, али ћемо се потрудити да нађемо нешто најсличније – каже Марина Лукић Цветић.

Г.Шљивић

 

ШИФОЊЕР

СЛАТКО се, како се може сазнати у „Музеју слатка-Кући Цветића“, најбоље чува на шифоњеру да га не дохвате деца, и то у спаваћој соби која се углавном не греје, па је тако лакше дуже га сачувати и приликом виших температура.

Г.Шљивић

 

Г.Шљивић

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ТИ СИ КРЕТЕН! Жестока свађа у студију Хит твита, Бабић ударио на Антонијевића

"ТИ СИ КРЕТЕН!" Жестока свађа у студију Хит твита, Бабић ударио на Антонијевића

ЖЕСТОКА свађа избила је вечерас у студију телевизије "Пинк" у емисији Хит Твит где гостују председница Народне Скупштине Србије Ана Брнабић, правник Милан Антонијевић и бизнисмен Бранко Бабић.

16. 11. 2025. у 21:55

ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година

ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година

УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.

13. 11. 2025. у 10:54

Коментари (0)

СТАНДАРДНИ ПРВОТИМАЦ НАПУШТА МАРАКАНУ? ФК Црвена звезда остаје без важног шрафа?!